Agrastų uogose esantys flavonai ir antocianinai itin vertinami, nes padeda kovoti su vėžiu, senėjimo procesais, uždegimu ir neurologinėmis ligomis. Šiose uogose taip pat gausu antioksiduojamosiomis savybėmis pasižyminčių polifenolių ir vitaminų, o agrastų sudėtyje esančių skaidulų kiekis siekia 26 proc. rekomenduojamos paros normos, taigi šios uogos – puiki tiesiosios žarnos vėžio prevencija.

Agrastų sudėtyje daug sveikatai itin naudingo nuo skorbuto apsaugančio vitamino C. Šių uogų sudėtyje esantis vitamino C kiekis atitinka 69 proc. rekomenduojamos paros normos, rašo foodfacts.mercola.com. Agrastuose šio vitamino net 20 kartų daugiau nei apelsinuose. Svarbiausia, kad termiškai apdorojant uogas naudingosios vitamino C savybės neprarandamos.

Agrastuose taip pat gausu ir kitų vitaminų ir mineralų, baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, taigi šios uogos ne veltui vadinamos tikra maistingųjų medžiagų bomba. Dar agrastų sudėtyje yra vitamino A, foliatų, pantoteno rūgšties, piridoksino, tiamino, itin organizmui svarbių mineralų (kalcio, magnio, kalio, vario, fosforo ir mangano). Šių uogų sudėtyje esanti geležis gerina kraujotaką ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Visos sudedamosios šių uogų dalys svarbios žmogaus organizmui, o svarbiausia yra tai, kad agrastai – puiki prevencinė priemonė, apsauganti nuo diabeto ir padedanti jau šia liga sergantiems asmenims būklę kontroliuoti, nes valgant šių uogų organizme stimuliuojama insulino gamyba.

Be to, šios uogos stiprina širdies raumenį, agrastų sudėtyje esantys antioksidantai lėtina senėjimo procesus, o retinolis apsaugo akis. Agrastų sultys gerina odos būklę, apsaugo nuo plaukų slinkimo ir iš esmės jaunina visą organizmą. Vis dėlto rekomenduojama agrastų valgyti saikingai, nes šiose uogose gausu fruktozės, kuri gali neigiamai veikti organizmą, jei vartojama be saiko.

Indiškasis agrastas, dar vadinamas amla uogomis, jau daug šimtmečių naudojamas tradicinėje indų medicinoje – ajurvedoje. Klinikiniai tyrimai patvirtina, kad šios uogos gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos.

Dar vieno atlikto tyrimo rezultatai patvirtina, kad agrastai blokuoja krūties vėžio ląstelių augimą ir metastazių plitimą. Be to, šios uogos padeda kovojant su kosuliu, karščiavimu, skausmais, stresu ir viduriavimu. Vis dėlto kol kas nėra visiškai aišku, kaip gi šioms rūgščioms uogoms apdoroti naudojami būdai veikia teigiamas jų savybes.

Agrastai – vienas iš keturių augalinės kilmės produktų, vertinamų dėl teigiamo sudėtyje esančių fenolinių junginių poveikio sergant hiperglikemija ar hipertenzija. Mokslininkų atlikti tyrimai patvirtina, kad indiškieji agrastai vartojami vieni ar kartu su kitais augalais gali padėti peršalus ar karščiuojant.

Be to, šios uogos pasižymi šlapimą varančiomis savybėmis, laisvina vidurius, teigiamai veikia kepenis ir žarnyną, slopina uždegimą ir užkerta kelią žarnyno opoms formuotis.

Tyrimai patvirtina teigimas agrastų savybes. Šios uogos apsaugo nuo širdies ir nervų sistemos ligų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, slopina skausmą, apsaugo nuo mažakraujystės, viduriavimo, arterijų sienelių sustorėjimo, subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje, slopina kosulį, spartina žaizdų gijimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)