Vyras keliauja iš Vilniaus į Malaiziją, skrido „Turkish Airlines“ oro linijomis į Kvala Lumpūrą, tad jungiamasis skrydis vykdomas per Stambulo oro uostą.

„Nusileidome apie 12 val., 2 val. buvo numatytas kitas skrydis, bet jis atidėtas, kaip ir visi. Nežinome, ką daryti“, – jis sakė skambinęs nurodytais konsulinės pagalbos telefonais, tačiau niekas jais neatsiliepė.

„Esame Stambulo oro uoste. Patarkite, kaip elgtis ir atsiųskite ambasados darbuotojus mus paimti. Esame keturiese, - Užsienio reikalų ministerijai skirtame elektroniniame laiške rašė S. Leonavičius. - URM, ambasada, telefono nekelia.“

BBC apie 1.40 val. pranešė, kad atšaukti visi skrydžiai iš Stambulo oro uosto.

Pro langus mato karius ir tankus

„Šiuo metu esame įstrigę Stambulo oro uoste, laukėme skrydžio į Tbilisį, iš viso mūsų čia yra 67 lietuviai. Pro langus matome į oro uosto teritoriją besiveržiančius žmones – civilius. Iš pradžių matėme bėgančius karius ir tankus, o dabar matome, kaip veržiasi minia“, – sakė Dainius Kepenis.

Perversmas Turkijoje

Jis tikino, kad lietuviai nežino ką daryti, mat jiems nepavyksta susisiekti su Lietuvos diplomatais, o oro uoste į įstrigusius užsieniečius, regis, niekas nekreipia dėmesio.

„Iš pradžių netgi atrodė smagu, bet kai pradėjo šaudyti, tai pradėjome slėptis po suolais“, – išgyvenimus pasakojo vyras.

Vyrai slepiasi moterų tualetuose, skamba maldos

Lietuvė Ieva DELFI pasakojo, kad oro uoste visi skrydžiai atšaukti, o žmonės įsitempę - išgąstis dėl kiekvieno virptelėjimo gena slėptis po stalais. „Buvo du rimti sprogimai netoli. Tai yra baisu. Norėčiau niekada to daugiau nepatirti gyvenime“, – sakė ji.

Moteris iš pradžių nesuvokė, kad padėtis tokia rimta, nors naujienas apie perversmą žinojom, tačiau kai pamatė lakstančius klykiančius žmones ir pajuto dūmų tvaiką, suprato, kad padėtis rimta.

„Sunkiausia matyti, kaip žmonės verkia, meldžiasi, panikuoja, vyrai slepiasi moterų tualetuose, o skrydžių įgulos rūko ten, kur negalima. Niekas nežino, kiek tai truks ir kaip viskas bus“, - įspūdžiais dalinosi Ieva.

Lietuviai Marmaryje: slepiamės nuo šūvių, perduokite linkėjimus ministrui

Į redakciją 3.30 val. paskambino susijaudinęs vyras ir skundėsi, kad pavojus atsirito ir į nuo sostinės ir Stambulo toli esančius kurortus. Marmaryje atostogaujantis vyras, kuris nenorėjo prisistatyti, sakė, kad, praėjus porai valandų po žinios apie perversmą, išgirdo ir netoliese skraidančius sraigtasparnius, į šūvius panašius garsus.

"Atvykome tik antradienį, bet jau esame pasiruošę išvykti: daiktai sukrauti, stovim su batais. Bet niekas mūsų niekur nenori išvežti. URM ponai turbūt šiltai miega, o Teztour irgi ramino: "Viskas čia bus gerai, eikit ramiai miegot". Kur tas bus gerai, kad šaudo? Aš gi matau, kad niekas čia nerimsta, kad viskas čia labai rimta. Patarė likti saugioje vietoje. Bandysim eit į britų atstovybę, kai atsidarys, kokio prieglobsčio ieškot", - sakė jis.

Vyras sako, kad gailisi pasirinkęs kelionę į Turkiją, nors ir domėjosi, kokie galimi pavojai. Tačiau URM nurodė tik vengti pasienio su Sirija. Jis sako, kad vien jų viešbutyje yra visa grupė lietuvių, bent koks šimtas žmonių. O visame kurorte - dar daugiau.

Po poros valandų tas pats vyras paskambino vėl: "Esame užsibarikadavę duše, nes čia vyksta rimtas mūšis. Sraigtasparnis skraido žemai, o apačioje šaudo. Nesuprantam, ar kariai tarpusavyje šaudosi, ar į žmones. Bijom išeiti. Visi mus paliko likimo valiai. Perduokite linkėjimus užsienio reikalų ministrui", - skaudžia ironija pokalbį baigė vyras.

Netrukus pasirodė pranešimai, kurie galbūt gali paaiškinti neramumų Marmaryje priežastis. Į Stambulą sugrįžęs Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas pareiškė, kad jam išvykus iš Egėjo jūros Marmario kurorto ant viešbučio, kuriame jis buvo apsistojęs, buvo numestos bombos.

URM ragina nevykti į Turkiją, ten esančius - likti saugiose vietose

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paragino lietuvius susilaikyti nuo kelionių į Turkiją, kur pranešta apie karinį perversmą.

Šioje šalyje esantys lietuviai raginami likti saugiose vietose, vengti susibūrimo vietų ir laukti oficialios informacijos bei instrukcijų.

Lietuvos URM žiniomis, visi skrydžiai Stambulo ir Ankaros oro uostuose yra sustabdyti. Besiruošiantys skrydžiams lietuviai raginami susisiekti su oro bendrovėmis.

„Rekomenduojame būtinai susilaikyti nuo kelionių į Turkiją, (esantiems Turkijoje) vengti susibūrimo vietų ir likti saugioje vietoje“, - BNS šeštadienio naktį sakė ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas.

Kilus neaiškumams, lietuviai informaciją gali gauti Užsienio reikalų ministerijos telefonais +37070652444 ir +370 69842789.

Pasak R.Kačinsko, linijos yra apkrautos, į ministeriją iškviesta konsulinių darbuotojų.

Iš Vilniaus skrydžių neatšaukia

Vilniaus oro uosto duomenimis, kompanija „Small Planet Airlines“ šeštadienio ankstų rytą registruoja keleivius į savo skrydžius iš Vilniaus į Antaliją. Kompanijos „Turkish Airlines“ skrydis iš Stambulo į Vilnių buvo numatytas pusę vienuoliktos ryto.

„Small Planet Airlines“ paryčiais išplatino pranešimą, kuriame atkreipia dėmesį, jog situacija keičiasi dinamiškai ir planai gali keistis. Jiems pasikeitus, žadama skubiai informuoti.

„Small Planet Airlines“, įvertinusi turimą informaciją apie aviacijos saugumo padėtį Turkijos Antalijos oro uoste, 4:00 val. duomenimis, ketina vykdyti skrydžius iš Vilniaus į Antaliją pagal numatytą tvarkaraštį. Šeštadienį, liepos 16 dieną, numatyti du skrydžiai iš Vilniaus į Antaliją ir atgal. Skrydžio S5 3525 išvykimas iš Vilniaus oro uosto numatytas 5 val. 30 min. vietos laiku, skrydžio S5 3523 išvykimas – 5 val. 45 min.

“Small Planet Airlines” nuolat stebi situacija Turkijos oro erdvėje ir oro uostuose bei įspėja, jog sprendimai gali keistis, paaiškėjus naujai informacijai apie padėtį Turkijoje. Aviakompanija bendradarbiauja su kelionių organizatoriais ir tarnybomis sekdama padėtį.

Skrydžiais Vilnius-Antalija S5 3525 ir S5 3523 numatyta, jog planuoja vykti atitinkamai 180 ir 179 keleiviais.

Bendrovė pranešė, kad keleiviai buvo perspėti apie rizikas, vienu reisu išskrido 173 keleiviai, kitu - 152.

Skrydžiais S5 3526 ir S5 2524 iš Antalijos į Vilnių turi grįžti po 180 keleivių.

Liepos 16 dieną, „Small Planet Airlines“ numačiusi vykdyti skrydį Amsterdamas-Antalija-Amsterdamas, bendradarbiaujant su Nyderlandų vežėju „TUIfly“. Šis skrydis taip pat planuojamas vykdyti pagal tvarkaraštį.

Lietuvė iš Alanijos: visi esame šoke

DELFI elektroninį laišką parašė ir dar viena lietuvė, Gabrielė Giedraitytė. Ji pasakojo, kad šiuo metu yra Alanijoje ir su siaubu stebi Turkijos naujienas.

"Visi gyventojai užsibarikadavę, rodo per žinias, kad Ankaros gatvėje šiuo momentu šaudo į žmones helikopteris. Per žinias buvo kalbama telefonu su prezidentu. Viskas atrodo kaip juokas -prezidentas pasislėpęs, o telefonu pasakė visiem išeiti į gatves ir leisti mus iššaudyti, nes jie neva į mus nešaus ir parodysim kas esam... Visi esame šoke..." - rašo ji.

Į DELFI redakciją kiek anksčiau paskambino ir nenorėjusi prisistatyti skaitytoja. Ji pasakojo, kad gyvena ir dirba Ankaroje, bet šiuo metu atostogauja Lietuvoje. Moteris palaiko ryšį su Turkija ir sako esanti labai sunerimusi, kad šalyje vykdomas karinis perversmas, norima perimti valdžią. Netrukus ji sakė, kad Turkijos visuomeninę televiziją taip pat šturmavo kariuomenė. Per kitus kanalus pranešama, kad karinis perversmas įvykdytas.

Pasidalino mintimis feisbuke

Simas Sirtautas, kuris su bičiuliu šiuo metu yra Turkijoje, bet ne įvykių epicentre, nusprendė pasidalinti informacija apie nuotaikas ir savo įspūdžius. Jie padarė feisbuko video konferenciją, kurioje, tiesa, daugiau pozityvių įspūdžių, tik antroje dalyje šiek tiek karštų aktualijų.

"Savo live video facebook'e pasidalinome mintimis ir savo žiniomis apie tai, kas vyksta ir ką mums pasakoja vietiniai gyventojai. Video mintis apie Turkiją matysite antroje įrašo pusėje.
Šiuo metu Turkijos miestelyje, per garsiakalbius, skelbiamos įvairios melodijos, šnekos, maldos bei kita informacija, tai galime nufilmuoti", - rašo jis.

„Tele2“ kompensuos skambučius ir SMS

„Tele2“ praneša, kad kompensuos skambučius ir SMS visiems, kas iš Turkijoje esančių lietuviškų „Tele2“ numerių skambina į Lietuvą ar priima skambutį iš Lietuvos.

Kompensacijos galioja visiems klientams, įskaitant ir išankstinio mokėjimo paslaugos PILDYK vartotojus.

Kompensacijos bus taikomos už skambučius ir žinutes nuo liepos 16 d. vidurnakčio iki savaitės pabaigos – liepos 17 d. 24.00 val. Šių paslaugų kaina bus išskaičiuota iš artimiausios sąskaitos.

L. Linkevičius: esame sunerimę dėl situacijos Turkijoje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šeštadienio naktį išsakė nerimą dėl situacijos Turkijoje, kur kariškiai paskelbė apie valdžios perėmimą.

Pasak ministro, nesankcionuoti kariniai veiksmai yra nepriimtini demokratinėje visuomenėje.

„Esame sunerimę ir atidžiai sekame situaciją, renkame informaciją iš visų galimų šaltinių, stebėsim visą naktį“, - BNS apie vidurnaktį sakė ministras.

„Jei tai ir ne perversmas, aišku, kad nesankcionuoti kariniai veiksmai. Demokratinėje visuomenėje to neturi būti“, - teigė L.Linkevičius.

Turkijos kariškiai penktadienio vakarą paskelbė perėmę valdžią šalyje. „Valdžia šalyje paimta visiškai“, - teigiama kariuomenės pareiškime, kuris perskaitytas per NTV televiziją.