Pasaulio politikai, diplomatai ir įžymybės įvairiai reaguoja į žinią, kad B. Johnsonas paskirtas naujuoju Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministru.

Pats B. Johnsonas prisipažino esąs „susijaudinęs“ prisiimdamas naują vaidmenį, kuris numato keliones po visą pasaulį, susitikimus su užsienio šalių lyderiais ir didžiosios Britanijos reprezentavimą tarptautinėje arenoje.

Vis dėlto, jo patirtis, jeigu kalbėsime apie sąveiką su kitomis kultūromis, yra, švelniai tariant, marga. Viso pasaulio politikai, be abejo, suintriguoti, ko galima laukti dirbant su žmogumi, kuris kažkada parašė poemą apie Turkijos prezidento lytinius santykius su ožka.

Viso pasaulio politikai, be abejo, suintriguoti, ko galima laukti dirbant su žmogumi, kuris kažkada parašė poemą apie Turkijos prezidento lytinius santykius su ožka.

Štai JAV oficiali reakcija – kruopščiai tramdomas juokas. Kai Valstybės departamento atstovas spaudai Markas Toneris išgirdo naujieną, sunkiai galėjo išlaikyti ramų veidą – vis pasirodydavo netramdoma šypsena – kol pasakė, kad JAV „laukia“, kada galės dirbti su B. Johnsonu.

Ir M. Toneris buvo ne vienintelis, kuris jaučiasi sutrikęs. Amerikiečių politologas Ianas Bremmeris išreiškė viltį, kad tai tik pokštas. „Gal britai tik žaidžia su mumis. Mes turbūt nusipelnėme to“, – rašė I. Bremmeris socialiniame tinkle „Twitter“.

Vokietija priblokšta

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, paklausta žurnalistų, atsisakė komentuoti stebinantį Th. May sprendimą paskirti B. Johnsoną į svarbias pareigas. „Manau, mūsų užduotis yra glaudžiai bendradarbiauti su sąjungininkių šalių vyriausybėmis. Pasaulyje užtektinai problemų, kad mes toliau judėtume į priekį bendradarbiaudami su Didžiąja Britanija užsienio politikoje, kaip visada tai darėme“, – pareiškė politikė. Vis dėlto, grotažymė #Außenminister (vok. užsienio reikalų ministras) sulaukė vokiečių susidomėjimo.

Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Ralfas Stegneris, kuris yra jaunesnysis A. Merkel koalicijos partneris, pareiškė: „Ponia Th. May po tokio komandos pasirinkimo atrodo silpna“. Pasak R. Stegnerio, B. Johnsonas praeityje neatrodė pavyzdingu diplomatu. „Dabar jis derėsis dėl „Brexit“. Mėgaukitės kelione!“

B. Johnsono paskyrimas yra „labai blogas ženklas išstojimo procesui ir kelia abejones dėl naujosios premjerės kompetencijos“.
A. Hofreiteris

Simone Peter, viena iš Žaliųjų partijos lyderių, prilygino B. Johnsono paskyrimą situacijai, kai „katinui patikima grietinėlė“. Žaliųjų partijos vienas lyderių parlamente Antonas Hofreiteris sakė, kad B. Johnsono paskyrimas yra „labai blogas ženklas išstojimo procesui ir kelia abejones dėl naujosios premjerės kompetencijos“.

Vokietijos visuomeninio transliuotojo ZDF korespondentė Briuselyje Anne Gellink sakė, kad B. Johnsonas „tikrai, tikrai nekenčiamas“ ir Europos Sąjungos institucijose priimamas kaip „melo kampanijos galva“.

ZDF korespondentė Berlyne Nicole Diekmann „Twitter“ rašė: „Taigi, Borisas Johnsonas – užsienio reikalų ministras. Britiškas humoras“.

Vis dėlto yra teisingumas. Kaip užsienio reikalų ministras B. Johnsonas dabar turės išsrėbt košę, kurios pats privirė.
„Bild“ redaktoriaus pavaduotojas N. Blome

Didžiausio Vokietijos bulvarinio laikraščio „Bild“ redaktoriaus pavaduotojas Nikolausas Blome tame pačiame socialiniame tinkle rašė: „Vis dėlto yra teisingumas. Kaip užsienio reikalų ministras B. Johnsonas dabar turės išsrėbt košę, kurios pats privirė“.

Neslepia nusivylimo

Buvęs Švedijos premjeras Carlas Bildtas buvo tarp tų, kuriuos šis sprendimas nuvylė: „Norėčiau, kad tai būtų pokštas, bet bijau, kad taip nėra. Exit po exit“.

Škotijos kriminalinių romanų autorė Val McDermid taip pat nebuvo sužavėta. „BOJO užsienio reikalų ministras? O, po velnių. Tada, kai galvoji, kad blogiau būt jau negali. Kiek šalių galime įžeisti iki šeštadienio?“

Ir dainininkė Cher neslėpė emocijų: „Manau, kad jis yra su***tas idiotas, kuris melavo britų žmonėms“.

Kinus labiau domina B. Johnsono šukuosena

Antra pagal dydį pasaulio ekonomika taip pat suglumo nubudusi su žinia, kad B. Johnsonas – arba „Bao Li Si“, kaip jis vadinamas Kinijoje – tapo užsienio reikalų ministru.

„Kas vyksta?“ – rašė sutrikęs kinų komentatorius populiarioje „WeChat“ grupėje, skirtoje gyvenimui Didžiojoje Britanijoje.

„Užsienio reikalų ministras Borisas užvaldys pasaulines antraštes, – prognozuoja tas pats autorius. – Ar tetulė May mano, kad jis – talismanas?“

Kinijos socialinis tinklas „Weibo“ taip pat staiga susidomėjo „Borisologija“. Daugeliui buvusio Londono mero šukuosena paliko didesnį įspūdį nei jo užsienio politika.

„Vien pažvelgus į B. Johnsoną gali pasakyti, kad britų šukuosenos nėra tokios geros“, – šmaikštavo vienas. „Jis toks juokingas!“ – stebėjosi kitas.

Borisas Johnsonas

Nes visi Kinijoje, kur B. Johnsonas daugiau laikomas garsenybe nei politiku, tryško tokiu entuziazmu.

„Ką jie daro? – rašė „Weibo“ vienas Th. May pasirinkimo kritikų. – Borisas bus atsakingas už diplomatiją???“

B. Johnsono paskyrimas sukėlė sumišimą ir Pekino diplomatiniuose sluoksniuose. Per jo pastarąją kelionę į Kiniją 2013 metais kalbusis Londono meras trikdė kinų vertėjus naudodamas tokius žodžius kaip „polimorfinis“ ir kalbėdamas su aukštu Komunistų partijos lyderiu juokavo apie savo dienas „Bullingdon Club“ (neoficialus ekskliuzyvinis Oksfordo studentų klubas, kuriam priklauso turtingi, išgerti ir pasiautėti mėgstantys elito atstovai, red.).

„Man niekada net nebuvo kilusi mintis, kad B. Johnsonas galėtų būti užsienio reikalų ministru“, – prisipažino vienas aukštas Vakarų diplomatas. Šis diplomatas, viena akimi stebintis Vestminsterio politiką, B. Johnsono paskyrimą pavadino rizikingu žingsniu, kuris gali stipriai smogti atgal. „Tačiau kartais truputis charizmos padeda užsitikrinti daugiau matomumo. Pažiūrėkime, ar jis savo naujame darbe yra daugiau pragmatiškas ir mažiau atlikėjas“.

Kitas, mažiau diplomatiškas pranešimas pasiekė Didžiosios Britanijos ambasadoje dirbantį funkcionierių: „Jūsų naujas bosas yra kvailys“.

Po B. Johnsono paskyrimo Kinijos sostinėje gyvenantys britai buvo užversti sarkastiškomis žinutėmis iš kitų emigrantų. „Kas vyksta su jūsų šalimi“, – skambėjo viena jų, atsiųsta „Guardian“.

Kitas, mažiau diplomatiškas pranešimas pasiekė Didžiosios Britanijos ambasadoje dirbantį funkcionierių: „Jūsų naujas bosas yra kvailys“.

Borisas Johnsonas

Vis dėlto esama ir tokių, kurie tiki, kad B. Johnsonas tinka užsienio reikalų ministro pareigoms. Tarp jo gerbėjų yra buvęs Australijos premjeras Tony Abbottas, kuris kažkada pagrasino „kibti į atlapus“ Vladimirui Putinui.

„Gera matyti B. Johnsoną naujuoju Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministru. Jis yra geras Australijos draugas“, – rašė T. Abbottas „Twitter“.

Nuodų taurė

Prancūzijos „Liberation“ priminė savo skaitytojams, kad B. Johnsonas „niekada nėra dirbęs ministro poste, o prieš kelias dienas patetiškai pasitraukė iš kovos už vadovavimą „torių“ partijai“.

„Tai, kas atrodo paaukštinimu, iš tikrųjų galėtų būti nuodų taurė“, – rašė šis kairiosios pakraipos laikraštis, kuris pridūrė, kad „tikrosioms deryboms dėl „Brexit“ vadovaus specialiai įkurta ministerija ir ministrės pirmininkės (ministrų) kabinetas“.

Kitą dieną po birželio 23-iosios referendumo, kai britai nubalsavo už „Brexit“, „Liberation“ visame pirmajame puslapyje išspausdino dabar jau pagarsėjusią nuotrauką, kurioje B. Johnsonas kabo įstrigęs ant virvės per Londono olimpiadą, ir antraštę „Sėkmės“.

Naujienų žurnalo „L'Obs“ antraštė buvo paprasta: „Riktų karalius“.

Didžiausias Britanijos baubas

Vokiečių naujienų žurnalo „Der Spiegel“ interneto komentaras pavadinimu „Kortų namelis Britanijoje“ buvo negailestingas.

„Tie, kas manė, jog to begėdiškumo, su kuriuo Britanijos politinė klasė žaidžia savo galios žaidimus, pranokti neįmanoma, vakar turėjo išmesti tą sąvoką iš galvos“, – rašoma komentare.

„B. Johnsonas, „Brexit“ karalius, dabar buvo apdovanotas užsienio reikalų sekretoriaus postu, (nors) iš pradžių, po balsavimo, kišo galvą į smėlį, – sakoma komentare. – Dabar pagaliau nebegali būti abejonių, kad britų politikai rūpi ne šalies gerovė, o ginčai dėl postų, asmeninės ambicijos ir galios žaidimai.“

Savo pagrindiniame straipsnyje iš Londono „Der Spiegel“ rašė, kad B. Johnsonas „ir pats atrodė nustebęs“, nes po referendumo daug kas jį laikė „didžiausiu Britanijos baubu“.

Tačiau žurnalas taip pat nurodė, jog T. May paskyrė jį siekdama „išgydyti partiją ir pademonstruoti rinkėjams, ... kad rimtai vertina referendumo rezultatus“.