Jau nuo pernai lapkričio parkelio alėjos praeivius prisėsti, pailsėti ir pasigrožėti vilioja Kęstučio Musteikio „Dviese“, Daliutės Matulaitės „Ežys“, Arvydo Ališankos „Tarp“, Kazio Venclovo „Voras“, Mindaugo Junčio „Raudonas“ ir Ryto Jono Belevičiaus „Šokis“. Visuose alėjos kūriniuose atsiskleidžia autorinis menininkų braižas.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas

K. Musteikio suoliukas jau įgijo vietinių gyventojų sugalvotą pavadinimą – „Tuščias žmogus“. D. Matulaitės sumanymu, sėdintiesiems draugiją sudarys malonus ežiukas. Matyt, suoliuką autorė skyrė žinių žmonėms, nes gyvūnėlis puikuojasi ne spygliais, o raidėmis.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas

Kad pailsusieji atsikvėptų, A. Ališanka atliko titanišką darbą – perpus perplėšė milžinišką riedulį. K. Venclovo „Voras“ ant trijų kojų eksponuojasi kiek atokiau nuo tako. M. Junčio suoliuko akmenys net lydosi, varva - sėdintiesiems turėtų būti šilta. R. J. Belevičius pasitelkė metalą ir sukūrė uždarą erdvę su šokančiomis figūromis.

Skulptūrų taku nuolat juda pėstieji. Žvirgždėtą paviršių mina kvartalų gyventojai, daug studentų juo trumpina kelią į mokslo įstaigas.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas

Gyvenvietės architektas, studijos „JP Architektūra“ lyderis Algirdas Kaušpėdas džiaugėsi, kad pavyko įgyvendinti skandinavišką praktiką. „Tarkime, Suomijoje atidarant naują kvartalą, skiriama pinigų suma investicijoms į meną, skulptūrinius akcentus, kurie sutaurina aplinką“, – skandinavišku pavyzdžiu rėmėsi architektas.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas

Skulptūrų alėjos priežiūrą užtikrins Vilniaus merija. Tačiau ir patys gyventojai rodo sektinų iniciatyvų. Pasak A. Kaušpėdo, gražinant skulptūrų aplinką, nešina sodo žirklėmis prie jų prisigretino solidaus amžiaus dama ir tris dienas talkino tvarkytojams. „Smagu matyti pavyzdžių, kai žmonės jaučia poreikį gražinti aplinką“, – sakė A. Kaušpėdas.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas

Kvartalų statytojai skulptūrų alėjos projektą ėmė įgyvendinti prieš metus. Pradžia buvo daug žadanti – svarstyta net apie skulptūrų parką. Vis dėlto ilgainiui sumanymas kito, nuspręsta apsiriboti funkcionaliais meno kūriniais. Šešių skulptorių idėjinius pasiūlymus iš nemažos jų gausos atrinko kvartalo architektų ir statytojų komisija. „Atkreipėme dėmesį į darbus, kurie yra ir meniški, ir žaismingi. Siekėme, kad kūrinių stilistika būtų kuo įvairesnė“, – tikino A. Kaušpėdas.

Antakalnio skulptūrų parko atidarymas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)