Tačiau apie viską nuo pradžių.

Neįskaito stažo

Į DELFI redakciją kreipėsi Broniaus sūnus, kuris išdėstė tėvo bėdą.

„Kaip tik mano tėvas nusprendė pasikeisti senąjį vairuotojo pažymėjimą į naują. Susirinkęs visus privalomus dokumentus nuvyko į „Regitrą“. Problema – „Regitra“ neišduoda naujo vairuotojo pažymėjimo su tikru vairavimo stažu, neaišku dar, ar pripažįsta ir įgytas anksčiau kategorijas. Kad būtų aiškiau, tėvas yra gimęs 1957 metais ir visas vairavimo kategorijas įgijo kariuomenėje – apie 1976 metus. „Regitra“ vairavimo stažą užskaitytų tik nuo 1996 m. ir dar nėra aišku, ar lieka visos vairavimo kategorijos. Šito klausimo tėvas nebegvildeno po to, kai išgirdo, kad vairavimo stažo nepripažins“, – pasakoja vyras.

Ant Broniaus vairuotojo pažymėjimo nurodyta, kad vairavimo stažas skaičiuojamas nuo 1975 metų. Tačiau jame nenurodyta, kada įgyta kiekviena iš keturių skirtingų vairavimo kategorijų.

„Regitra“ reikalauja archyvinių dokumentų – tėvas važiavo į policiją, nes buvo siųstas ten. Vėliau važiavo į kitą „Regitros“ filialą. Dabar nurodo, kad reikėtų dokumentų iš buvusio kariuomenės padalinio, kurio seniai nebėra. Mes nesuprantame, kaip „Regitra“ negali turėti tokių duomenų, o tuo labiau negali remtis senojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjime nurodyta data, nuo kada skaičiuojamas vairavimo stažas“, – piktinosi vilnietis.

Problema – senasis formatas

„Regitros“ atstovė Laimutė Užupė teigė, kad keičiant senuosius vairuotojo pažymėjimus išlieka ilgas vairavimo stažas.

„Keičiant senuosius popierinius (laminuotus) vairuotojo pažymėjimus „Regitra“ remiasi vairuotojo pateiktame vairuotojo pažymėjime įrašytais duomenimis. Paskutiniai popieriniai (laminuoti) vairuotojo pažymėjimai buvo išduoti 2000 m., taigi, šiemet keičiant, pavyzdžiui, 2000 m. išduotą pažymėjimą naujame išliks mažiausiai 16 metų trukmės vairavimo stažas, o jei senasis pažymėjimas buvo išduotas prieš 2000 m., tai stažas natūraliai bus dar didesnis“, – DELFI teigė L. Užupė.

Tiesa, šiuo konkrečiu atveju iškilo specifinė problema.

„Pasitaiko atvejų, kai vairuotojai dėl įvairių asmeninių priežasčių siekia įrodyti, kad jų turimame senajame pažymėjime pateikti duomenys yra netikslūs, o teisė vairuoti kai kurių kategorijų transporto priemones jiems buvo suteikta anksčiau, nei senajame vairuotojo pažymėjime nurodyta data.

Panašus atvejis minimas ir skaitytojo laiške. Kadangi remiantis vien tik vairuotojo žodžiais, jo pasakojimu, Lietuvos Respublikos vairuotojų registro duomenys negali būti keičiami, įmonės specialistai tokiais atvejais paprastai pasiūlo pateikti papildomus kategorijos suteikimo datą patvirtinančius dokumentus, kuriais remiantis būtų galima patikslinti vairuotojui svarbios kategorijos suteikimo datą“, – teigė L. Užupė.

Panaši problema ir šiuo atveju – ant vairuotojo pažymėjimo matyti, kad bendras stažas skaičiuojamas nuo 1975 metų, tačiau nėra nurodyta, kada įgyta teisė vairuoti konkrečių kategorijų transporto priemones. Tai yra nenurodyta, kuriais metais išlaikytos atskirų kategorijų teisės. Todėl, negalėdama pagrįsti esamų vairavimo kategorijų stažo, „Regitra“ nurodo seniausią įmanomą – t. y., skaičiuojamą nuo priduodamo vairuotojo pažymėjimo išdavimo datos.
Senasis vilniečio Broniaus vairuotojo pažymėjimas

Panašu, kad Bronius nenori tokiu būdu prarasti dviejų dešimčių metų vairavimo stažo ir archyvuose toliau ieškos dokumentų, patvirtinančių jo tiesą.

Praverčia policijos archyvų duomenys

Jei dokumentų rasti nepavyktų, Broniaus vairavimo stažas skaičiuotųsi ne nuo 1975 metų, o nuo 1996 metų, kai buvo išduotas dabartinis jo vairuotojo pažymėjimas.

„Jei vairuotojas pageidauja, atsižvelgdama į jo pateiktą prašymą, įmonė gali ir pati teikti užklausas dėl tokių papildomų duomenų arba pats vairuotojas gali tai pagrįsti turimais dokumentais (archyviniais policijos įstaigų duomenimis, policijos išduota vairuotojo kortele, baigtų vairavimo kursų dokumentais ir pan.).

„Regitra“ vairuotojo pažymėjimus išduoda nuo 2007 m. gegužės 1 d., kai šią paslaugą, kaip nesusijusią su tiesioginėmis policijos funkcijomis, jai perdavė Lietuvos policija. Iki 2007 m. gegužės 1 d. vairuotojo pažymėjimus išduodavo policijos padaliniai. Policijos archyvuose yra išlikę nemažai su senaisiais vairuotojo pažymėjimais susijusių duomenų, kuriais domisi ir šiuos senuosius dokumentus keičiantys vairuotojai“, – sako L. Užupė.

Vairuotojui patikslinus, kuriame policijos komisariate buvo išduotas jo pažymėjimas, įmonė žada kreiptis į policijos padalinį dėl papildomų duomenų. Gavus trūkstamą informaciją, duomenys apie kategorijų suteikimo datą bus papildyti.

Remiamasi medikų pateikta informacija

Keičiant senąjį vairuotojo pažymėjimą teisės aktai reikalauja pateikti vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą.

Išduodant naują pažymėjimą remiamasi vairuotojo medicininės sveikatos pažymos duomenimis, kurioje būna nurodyta, kokių kategorijų transporto priemones vairuotojo sveikatos būklė leidžia vairuoti. Todėl tikrinantis sveikatą medicinos įstaigoje labai svarbu nepamiršti informuoti medikus apie visas kategorijas, dėl kurių vairavimo teisės sveikatą tikrinatės, kad visos jos būtų nurodytos ir medicininėje pažymoje.

Remiantis medikų išduota pažyma, naujame vairuotojo pažymėjime nurodomos visos vairuotojo anksčiau turėtos kategorijos, jei gydytojų išduota pažyma patvirtina, kad vairuotojo sveikatos būklė tinkama vairuoti šių kategorijų transporto priemones.

„Regitra“ siūlo išvengti eilių metų pabaigoje

Siekdama sumažinti vairuotojų srautą, kurio tikimasi „Regitros“ padaliniuose metų pabaigoje, artėjant seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimų galiojimo terminui, įmonė pasiūlė patogesnes sąlygas tiems vairuotojams, kurie jau šiuo metu kreipiasi dėl senųjų vairuotojo pažymėjimų keitimo.

Įmonė vairuotojo pažymėjimus nuo š. m. gegužės pradėjo išduoti papildomai dar šešiolikoje padalinių, įsikūrusių įvairiuose šalies rajonuose, ir beveik padvigubino bendrą klientų aptarnavimo vietų, kuriose galima atsiimti pagamintus vairuotojo pažymėjimus, skaičių – jis išaugo nuo 18 iki 34.

Naujos vietos, kur galima atsiimti pažymėjimą

Nuo šių metų gegužės 2 d. vairuotojo pažymėjimus galima atsiimti jau ir Druskininkuose, Ignalinoje, Joniškyje, Kaišiadoryse, Kelmėje, Kretingoje, Lazdijuose, Nemenčinėje (Vilniaus r.), Pasvalyje, Prienuose, Radviliškyje, Raseiniuose, Šilutėje, Ukmergėje, Varėnoje ir Vilkaviškyje esančiose „Regitros“ grupėse. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šiose vietose galima tik atsiimti jau pagamintą vairuotojo pažymėjimą (naujų pažymėjimų užsakymai nepriimami).

Kaip ir anksčiau, užsisakyti ir atsiimti vairuotojo pažymėjimus galima šalies didžiuosiuose miestuose ir daugelyje rajonų centrų (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Tauragėje, Telšiuose, Mažeikiuose, Rokiškyje, Biržuose, Kėdainiuose, Jonavoje, Jurbarke).

Vairuotojų patogumui „Regitra“ siūlo ir pažymėjimų pristatymo paslaugą. Už papildomą 6,08 Eur mokestį pažymėjimas gali būti pristatytas bet kuriuo Lietuvos teritorijoje esančiu adresu.

Vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad užsisakius naują, senasis galiojantis vairuotojo pažymėjimas asmeniui grąžinamas ir asmuo gali juo naudotis, kol naujasis gaminamas. Tačiau kai užsisakant naują pateikiamas jau negaliojantis vairuotojo pažymėjimas, vadovaujantis teisės aktais, negaliojantis vairuotojo pažymėjimas asmeniui jau nebegrąžinamas.

Užsisakant naują pažymėjimą „Regitroje“, reikia pateikti galiojantį asmens tapatybės dokumentą, galiojančią sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, turimą vairuotojo pažymėjimą, policijos išduotą vairuotojo kortelę (jei neprarasta). Fotonuotraukos pateikti nebūtina, – skaitmeninis asmens atvaizdas paruošiamas pačioje „Regitroje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)