Su nepatogumais keičiant seną vairuotojo pažymėjimą susidūrusi vairuotoja Audra sakė, kad galimybė internetu užsisakyti atnaujintą dokumentą jai būtų labai pravertusi, tačiau kol kas „Regitra“ tokios elektroninės paslaugos neteikia.

„Tiesą sakant, mano vairuotojo pažymėjimas negaliojo jau porą mėnesių, bet aš vis neatrasdavau laiko nuvykti į „Regitrą“ jo pasikeisti. Artimiausias padalinys A. Juozapavičiaus g. dirba tik darbo dienomis nuo 8 iki 16.15 val., ketvirtadieniais dirba ilgiau – iki 18.15 val. Toks laikas sutampa su mano pačios darbo valandomis, – pasakojo ji. – Vieną rytą bandžiau suspėti viską susitvarkyti prieš darbą, bet nesulaukiau, kada ateis mano eilė, tad nenorėdama pavėluoti į darbą išvykau nieko nepešusi. Galiausiai man pavyko vieną ketvirtadienį iš darbo išsiprašyti valandai anksčiau ir viską spėjau.“

Į „Regitros“ klientų aptarnavimo padalinį norint užsisakyti vairuotojo pažymėjimą nebūtina vykti tik pradedantiesiems vairuotojams. Vietoje baigiančio galioti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimo 10 metų galiojantį dokumentą jie gali užsisakyti internetu, prisijungę prie „Vairuotojų portalo“. Naujajam vairuotojo pažymėjimui naudojamas tas skaitmeninis veido atvaizdas, kuris buvo pagamintas gyventojui užsisakant pirmąjį – pradedančiojo vairuotojo – pažymėjimą.

„Regitros“ duomenimis, naudotis šia paslauga labai paprasta. Todėl jos populiarumas auga.

Kitiems vairuotojams internetu galima patikrinti nebent informaciją, ar jų užsakytas vairuotojo pažymėjimas jau pagamintas. Tai galima sužinoti „Regitros“ svetainės skyrelyje „Informacija apie vairuotojo pažymėjimą“.

Kitos elektroninės paslaugos vairuotojams

Elektroninėmis „Regitros“ paslaugomis galima pasinaudoti prisijungus įmonės svetainėje arba per Elektroninius valdžios vartus. Jungiantis savo tapatybę galima identifikuoti su asmens tapatybės kortele su integruotais skaitmeniniais sertifikatais, per savo e. banką ar elektroninį prisijungimą prie kredito unijos, su skaitmeniniu sertifikatu arba mobiliųjų operatorių išduotu elektroniniu parašu.

Tiek pradedantieji, tiek patyrę vairuotojai portale gali užsisakyti pranešimą apie pasibaigusį vairuotojo pažymėjimo galiojimo laiką. Toks pranešimas iš anksto atsiunčiamas e. paštu ar SMS žinute, priklausomai nuo to, kokį informavimo būdą vairuotojas portale pasirinko.

Taip pat portale galima pranešti apie prarastą vairuotojo pažymėjimą ir užsisakyti jo dublikatą. „Regitra“ vairuotojo pažymėjimo išdavimo paslaugas teikia nuo 2007 m. gegužės mėn., tad ir dublikatą galima užsisakyti, jei pažymėjimą buvo išdavusi „Regitra“ ir įmonės registre yra išduoto vairuotojo pažymėjimo duomenys.

Dar vairuotojai gali peržiūrėti informaciją apie „Regitroje“ laikytų egzaminų rezultatus, turėtus vairuotojo pažymėjimus, o kandidatai į vairuotojus, norintys įgyti vairavimo teisę, internetu gali registruotis laikyti vairavimo egzaminus, patys pasirinkti jiems patogų egzamino laiką ir egzaminų centrą.

Daugiausia paslaugų elektroninėje „Regitros“ erdvėje teikiama transporto priemonių savininkams. Internetu galima patikrinti Lietuvoje įregistruotų transporto priemonių techninius duomenis bei jų registracijos statusą. Svetainėje teikiama ir daug kitų svarbių paslaugų: čia galima sustabdyti transporto priemonės leidimą dalyvauti eisme ar pratęsti sustabdymą, įregistruoti naują transporto priemonę, perregistruoti Lietuvoje registruotą transporto priemonę pasikeitus jos valdytojui ar kitiems registravimo duomenims, išregistruoti parduotą ar baigtą eksploatuoti transporto priemonę, išregistruoti transporto priemonę išvykstant gyventi į užsienį, užsisakyti bendrojo naudojimo, prekybinius ar vardinius transporto priemonės valstybinio numerio ženklus, transporto priemonės tapatumo nustatymo paslaugą, priskirti prekybinius valstybinio numerio ženklus transporto priemonėms, tvarkyti jų trumpalaikio dalyvavimo eisme leidimų apskaitą, pranešti apie prarastus (ar atsiradusius) valstybinio numerio ženklus, registracijos liudijimą, užsisakyti pažymą apie turimas registruotas transporto priemones, taip pat lentelę su valstybiniu numeriu (lentelė skirta ženklinti transporto priemones tais atvejais, kai vežamas prie transporto priemonės galinės dalies pritvirtintas vienas ar keli dviračiai uždengia valstybinio numerio ženklą).

Internetinėje „Regitros“ svetainėje įvairios vairuotojo pažymėjimo duomenimis besidominčios institucijos gali patikrinti vairuotojo pažymėjimo duomenis: pažymėjimo galiojimo laiką, kokių kategorijų transporto priemones vairuotojas turi teisę vairuoti ir pan.

Visi šie privalumai neatsiejami nuo Europos Sąjungos investicijų.

Ateities planai

Kaip ir daugelyje kitų sričių, vis daugiau vairuotojams skirtų paslaugų su laiku taip pat turėtų persikelti į elektroninę erdvę.

Žadama, kad ateityje užsisakyti naują vairuotojo pažymėjimą galės ne tik pradedantieji, bet ir daugiau patirties turintys vairuotojai. Tam tereikia, kad elektroniniu būdu būtų pradėti teikti vairuotojų sveikatos patikros pažymos duomenys ir naujas vairuotojo veido skaitmeninis atvaizdas.
Artimiausiuose „Regitros“ planuose – jau šiemet vartotojams ketinama pasiūlyti patogesnė registravimosi laikyti egzaminus sistema, taip pat tobulinamos ir kitos įmonės elektroninės paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)