Šiuo metu Anglijoje gyvenanti M. Petronaitienės dukra prižiūrėti remonto darbus patikėjo Panevėžyje likusiems tėvams, tačiau nė vienas iš jų nesitikėjo, kad tie bus atlikti taip nekokybiškai.
Ponia Marina „Sekundei“ pasakojo, kad, ieškodama remontą atlikti galinčių meistrų, elgėsi kaip dauguma – pasiklausinėjo pažįstamų ir pasitikėjo jų rekomendacijomis.

Taip remontas galiausiai buvo patikėtas dviem moterims, kurios už 1000 eurų per dvi dienas sutiko išdekoruoti virtuvės sienas ir išklijuoti tapetais kambarį. Panevėžietė darbininkių nesiteiravo, ar jos yra įsigijusios verslo liudijimą. Tiesiog patikėjo žodžiu, kad meistrės turi nemažą patirtį šioje srityje.

„Gal mano grožio supratimas blogas, nežinau. Gal kam nors tai ir gražu? Sienos sienos, o tapetai – iš viso „svajonė“, – rodydama remonto broką, ironizuoja ponia Marina.

M. Petronaitienė neslepia, kad dukra, pamačiusi darbų rezultatą, apsiverkė. Pati moteris kaltina save, jog netinkamai pasirinko meistrus, todėl šiuo metu taupo pinigus ir žada iš naujo butą remontuoti už savus.

„Visi mes sunkiai dirbame ir tikrai ne už didelius pinigus, – guodėsi pašnekovė. – Už remontą su medžiagomis sumokėjome pusantro tūkstančio eurų – tiek pinigų tikrai nesimėto.“

Panevėžietė nėra linkusi kaltinti pasamdytų darbininkių: su jomis atsiskaitė ir daugiau nenori turėti jokių reikalų. Ponia Marina sako savo istorija norinti pasidalyti tam, kad žmonės atsakingiau rinktųsi remontą atliksiančius darbininkus.

„Kaip ieškoti meistrų? Ir kaip rasti tokius, kurie atliktų darbus kokybiškai? Iš kur žinoti, kaip meistras dirba? – supranta, kad tokia užduotis ne iš lengvųjų, M. Petronaitienė. – Juk visi sako tą patį – „aš dirbu dvidešimt metų, viską moku ir žinau, aš pats geriausias Panevėžyje – užsakymų turiu daugybę, dar trys klientai laukia eilėje.“

M. Petronaitienės dukters bute ir toliau vyksta remontas. Jau beveik sutvarkytas tualetas bei vonios kambarys, tačiau šiuos darbus atlieka jau kitas meistras, kurį panevėžietė pažinojo iš anksčiau. Ir jo darbu užsakovė itin patenkinta.

Sulaukė priekaištų

M. Petronaitienė ir jos vyras savo nuogąstavimus dėl nekokybiškų remonto darbų – nelygių virtuvės sienų ir akį rėžiančio tapetavimo broko – yra išsakę ir darbininkėms. Tačiau jų paaiškinimai šeimininkus, pačių teigimu, tik glumino. Ponia Marina itin piktinasi tuo, jog nebuvo išlyginti sienų nelygumai. Motyvas – už tai esą nebuvo mokėta, kitu atveju remontas būtų buvęs dar brangesnis.

„Aš joms ir sakau: tai kaip mes tarėmės – kad darbas bus atliktas pigiai ir kreivai? Juk niekas nenori tokio remonto – kreivo šleivo“, – nesupranta moteris.

Broką darbininkių tapetuotame kambaryje galėtų pastebėti ir nieko apie apdailos darbus nenutuokiantis žmogus: tapetai kai kur atrodo it supjaustyti, o vienoje iš sienų sudurstyti iš gabalų.

Remonto užsakovė neslepia, kad nemalonių jausmų sukėlė ir remontą atlikusių darbininkių nemandagūs priekaištai. Jos M. Petronaitienę kaltino nupirkus blogus tapetus.

„Jos, pamačiusios tapetus, galėjo pasakyti, kad nemokės tokių klijuoti, ir neklijuoti, o ne kaltinti, jog nusipirkome blogus tapetus“, – mano moteris.

M. Petronaitienei buvo pasiūlyta tapetavimo broką uždengti baldais. Bet, moteris teigia turinti teisę spintą statyti ten, kur nori, o ne dangstyti blogai suklijuotus tapetus.

„Jos man sakė: „Tu gali nemokėti pinigų, jeigu tau sąžinė leidžia, bet mes dvi dienas dirbom.“ Bet kaip aš galiu nemokėti? Dar turiu sąžinę“, – pasakojo panevėžietė.

Dalį kaltės pripažįsta

„Sekundei“ susisiekus su viena iš remontą atlikusių moterų, ji atvirai – nors ir anonimiškai, – sutiko pakalbėti apie šią nemalonią situaciją.

Meistrė teigė statybų versle besidarbuojanti 30 metų, jai yra tekę bendrauti su daugeliu žmonių, tačiau į tokią situaciją pateko pirmą kartą.

Darbininkė tvirtino, kad viskas padaryta taip, kaip norėjo M. Petronaitienė, tačiau neišsisukinėjo ir kaltę dėl sudurstytų tapetų prisiėmė. Kadangi klijuojant tapetus jų pritrūko, viename iš kambario kampų ir sudurstė likusius gabaliukus.

„Mums buvo pasakyta, jog toje vietoje stovės spinta. Tam, kad ta vieta nebūtų plika, mes tapetus sudūrėme iš gabaliukų – tą pripažįstu. Jeigu reikia, mes galim už tą sieną atlyginti. Gal ir negerai padarėm, kad sudūrėm“, – kalbėjo ji.

Remontą atlikusi darbininkė tvirtino, jog išgirdusi priekaištus dėl tapetavimo M. Petronaitienei siūlė už tą sienos dalį nemokėti. Tai, jog galinti atlyginti nuostolį už sugadintą sieną, moteris kartojo per visą pokalbį su korespondentais. Tačiau kaltės dėl nekokybiško darbo virtuvėje nepripažino. Darbininkės teigimu, apie sienų lyginimą kalbėta nebuvo, nes už tai imamas papildomas mokestis. Dėl virtuvės sienų dažymo priekaištų nepareiškė nei M. Petronaitienės dukra, nei jos tėvai. Šis darbas buvo atliktas prieš imantis klijuoti kambarį tapetais, sienų nudažymą įvertino ir iš Anglijos trumpam grįžusi dukra.