NATO šalių lyderiai penktadienį Varšuvoje nusprendė sustiprinti Aljanso pajėgas Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, – visos jos turi sienas su Rusija. Maskva anksčiau šiais metais pranešė perkelsianti daugiau savo dalinių, taip pat dvi naujas divizijas, arčiau savo vakarinių sienų.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“, M. Gorbačiovas sakęs, kad „NATO pradėjo rengtis eskalavimui iš šaltojo karo į karštąjį“.

„Visa retorika Varšuvoje tiesiog šaukte šaukia apie savo siekį vos ne skelbti karą Rusijai. Jie tik kalba apie gynybą, bet iš tikrųjų ruošiasi puolamiesiems veiksmams“, – sakė M. Gorbačiovas.

NATO vadovas: esame vieningi dėl Rusijos

Tuo metu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas šeštadienį pareiškė, kad Aljanso lyderiai susitarė vykdyti vieningą atgrasymo ir dialogo politiką stiprėjančios Rusijos atžvilgiu.

„Pagrindinė žinia... – kad Aljansas yra vieningas; mes stovime kartu“, – atsakė J.Stoltenbergas, kai buvo paklaustas apie 28 NATO šalių lyderių derybas dėl Rusijos, vykusias per viršūnių susitikimą Varšuvoje penktadienio vakarą.

„Man labai malonu matyti, kokia stipri ši žinia yra NATO viduje ir kaip vieningai palaikome šią žinią. Vieninga (darbo) vakarienės žinia – kad gynyba ir dialogas yra tai, kuo grindžiamas mūsų ryšys“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar sutinka su Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o penktadienį išsakytais komentarais, kad Rusija yra ne grėsmė, o partnerė, J. Stoltenbergas pažymėjo, kad NATO padėtis dabar yra visiškai kitokia.

„Neįžvelgėme jokios betarpiškos grėsmės kuriai nors NATO sąjungininkei“, – sakė J.Stoltenbergas.

„Rusija nėra strateginė partnerė – mes nepalaikome strateginės partnerystės su Rusija, kurią stengėmės plėtoti – bet taip pat nesame šaltojo karo padėtyje“, – pridūrė jis.

„Dabar esame naujoje padėtyje, kuri skiriasi nuo visa kita, ką mes išgyvenome anksčiau“, – pabrėžė NATO vadovas.