Tuo tarpu saugios turto klasės sudarytų viso labo 5% bendro investicijų portfelio. Praktiškai puse investicijų portfelio (43%) Lietuvos investuotojai nukreiptų į auksą, ir tai būtų pati didžiausia investicijų portfelio dalis, kurią Lietuvos investuotojai yra skyrę vienai konkrečiai turto klasei per visą apklauso laikotarpį. Taip pat gana nemaža portfelio dalis atitektų skirtingų regionų akcijoms.

Edukacinio portalo vykdomo tyrimo iniciatoriaus Luko Macijausko teigimu, dabartinį Lietuvos investuotojų elgesį galima būtų vertinti dvejopai. Iš vienos pusės jie ir toliau išlieka nusiteikę gana optimistiškai, nes didžiąją dalį investicijų portfelio nukreipia į rizikingas turto klases. Tačiau vien tas faktas, kad net 43% portfelio atitenka vienai turto klasei – auksui, iš dalies byloja ir apie tam tikrą investuotojų baimę po įvykusio „Brexit“, visgi auksas praėjusį mėnesį vykstant rinkos turbulencijai sugebėjo sugeneruoti geriausią rezultatą.

Vertinant praėjusios apklausos investuotojų pasirinkimus, kuri turto klasė birželio mėnesį pasirodys geriausiai, matome, jog didžioji dalis investuotojų buvo pasirinkę auksą (19%), kuris kaip tik ir buvo pelningiausia birželio mėnesio turto klasė (+8.97%). Tačiau taip pat iš dalies didelę investicijų portfelio dalį Lietuvos investuotojai buvo nukreipę ir į JAV akcijas (18%), kurios praėjusį mėnesį niekuo neišsiskyrė (+0.35%).

“Pagal respondentų turto klasių pasirinkimus suformavę bendrą Lietuvos investuotojų portfelį galime teigti, jog jo vertė birželio mėnesį šoktelėjo (+3.21%), ir maždaug 0.7% aplenkė plačiai išskaidytą lygių proporcijų portfelį, kurio grąža siekė +2.53%. Pagrindinė šio geresnio rezultato priežastis – iš dalies didesnė investicijų portfelio dalis, skirta aukso bei JAV nekilnojamo turto pozicijoms, kurios birželio mėnesį kaip tik ir sugeneravo geriausius rezultatus.“ – teigė lektorius Lukas Macijauskas.

Kiekvieną mėnesį vykdomos apklausos metu siekiama nustatyti, kokias turto klases Lietuvos investuotojai sekantį mėnesį laiko patraukliausiomis. Taip pat vykdomo tyrimo rezultatai padės geriau suprasti, kokie veiksniai daro didžiausią įtaką priimant investicinius sprendimus.

„Siekdami, kad apklausos dalyviai atsakymus pateiktų kuo objektyviau, šį periodinį tyrimą nusprendėme vykdyti žaidimo forma ir kiekvieną mėnesį geriausiai pasirodžiusius dalyvius apdovanoti partnerių įsteigtais naudingais prizais“ – teigė lektorius Lukas Macijauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)