A. Lukašenka tai aiškiai pasakė per susitikimą su ministrais ir aukštais valdininkais, grįžęs iš Maskvos, kur jis lankėsi prieš kelias dienas. Apie šį susitikimą išsamiai informavo Baltarusijos valstybinė televizija.

Prieigos prie jūros neturinti Baltarusija dabar eksportuoja savo prekes į Vakarus daugiausia per Baltijos šalių, Rusijos ir Ukrainos uostus. Oficialiais duomenimis, per metus šitaip išgabenama 17 milijonų tonų prekių, kurių didelė dalis tenka Klaipėdos uostui. Baltarusiai jame turi savo krantinę.

Bet prieš kelias dienas Minskas paskelbė ketinąs pasistatyti krantinę Kaliningrado uoste. "Kaip galime naudotis mums priešiškos valstybės paslaugomis?" - klausė A. Lukašenka savo ministrus. "Negana to, kad jie mums nedraugiški, bet dar ir uždirba mūsų sąskaita. Net 30 procentų Lietuvos biudžeto įplaukų gaunama iš Klaipėdos uosto. Pažiūrėsime, kaip jie elgsis, kai nebegaus mūsų pinigų", - sakė Baltarusijos prezidentas.

Kaip rašo "Gazeta Wyborcza", A. Lukašenka klysta, kadangi Klaipėdos uostas nėra didžiausias mokesčių mokėtojas Lietuvoje. Be to, Baltarusijos prekių perkrovimas Klaipėdoje yra svarbi, bet ne dominuojanti uosto pajamų pozicija.

Anot A. Lukašenkos, Lietuva turi būti nubausta, kadangi ši šalis ir Lenkija dabar yra priešiškiausios Baltarusijai valstybės, nekritiškai realizuojančios JAV politiką mūsų regione. Baltarusijos prezidento nuomone, ši politika yra antieuropietiška, kadangi Europa yra opozicijoje Amerikai ir nesutinka su jos dominavimu pasaulyje, baigdamas pažymi Lenkijos dienraštis "Gazeta Wyborcza".