Produktai:
4 – 5 krieno šaknies gabalėliai,
sauja krienų lapų,
2 vidutinio dydžio česnakų galvutės,
2 šaukštai medaus,
1 šaukštas rupios druskos 1-am l vandens,
sauja juodųjų serbentų lapų,
1 aitrioji paprika,
300 g krapų (su lapais ir žiedais).
Kaip gaminti:
Medinį puskubilį išplaukite karštu vandeniu su soda, išskalaukite, palikite išdžiūti. Agurkus pamirkykite šaltame vandenyje, dažnai keisdami vandenį. Mirkykite ne ilgiau nei 8 valandas.
Vandenį nupilkite, sudėkite agurkus į puskubilį ir supilkite vandenį, kuriame gaminsite sūrymą – vanduo turi visiškai apsemti agurkus. Nupilkite šį vandenį į didelį puodą, įdėkite medų, druską santykiu 2 šaukštai : 1 l vandens. Pakaitinkite vandenį, kad ištirptų medus ir druska, paskui palikite vandenį atvėsti.
Puskubilio sieneles įtrinkite česnaku. Ant dugno sudėkite trečdalį lapų, česnakų, krienų ir krapų, ant viršaus uždėkite pusę agurkų. Paskui – dar sluoksnį lapų, česnakų, krienų ir krapų, aitriąją papriką ir tada – likusius agurkus. Ant viršaus užberkite likusius prieskonius.
Agurkus užpilkite šaltu sūrymu, uždenkite drobine servetėle, uždėkite medinį dangtį ir svorį (pvz., akmenį).
Puskubilį su agurkais laikykite kambario temperatūroje 3 – 4 dienas, paskui pastatykite šaltoje vietoje. Žiūrėkite, kad agurkus visiškai apsemtų sūrymas, o prireikus užpilkite naujo sūrymo. Agurkai bus išrūgę po 1,5 mėnesio.
Taip pat galima rauginti agurkus 3 l stiklainiuose, tik juos reikės užpilti karštu sūrymu, o stiklainius iš karto užsukti. Priedams galima naudoti juodųjų serbentų lapus, vyšnių, ąžuolo lapus, krapų, pankolių, kmynų šakeles, kvapiuosius ir juoduosius pipirus.