Šalia šviežių lietuviškų bulvyčių, morkų, salotų ir svogūnų gulasi margaspalvės uogos: mėlynės, juodieji ir raudonieji serbentai, agrastai ar vyšnios. Kaip savaitgalį buvo galima įsitikinti, prie šios draugijos jau glaudžiasi ir grybautojų mėgėjų krepšiai su geltonosiomis voveraitėmis.

Brangu, bet perka

Turguje uždarbiaujantys prekybininkai neslepia, kad vitaminų šaltiniais gausus derlius šiemet kiek brangesnis nei pernai – kainų vis dar augina euro įvedimas. Tą pastebi ir pirkėjai: jie skundžiasi didelėmis uogų ir šviežių daržovių kainomis, nors vis tiek perka teigdami, esą valgyti kažką reikia.
46-erių metų Romas, anūkei pirkdamas uogas aiškino, jog negali praleisti progos pasimėgauti vasaros dovanomis. Už litrą mėlynių vyras sumokėjo beveik tris eurus.

„Brangu, bet ką daryti! Geriau pirksiu mėlynes nei parduotuvėje popierines dešreles – tai nors naudos bus. Nuo seno žinoma: kas valgo mėlynes, geriau mato naktyje“, – šypsodamasis kalbėjo ponas Romas.

Turguje su sūneliu į prekystalius besidairanti Dovilė taip pat nusižiūrėjo mėlynes, ir už puslitriuką uogų sumokėjo kiek daugiau nei eurą.

„Nežmoniškos kainos, – tikino jauna moteris. – Kai įvedė eurą, viskas sukilo.“

„Uogų aš nevalgau – geriau suvalgysiu agurką, o vaikui negaliu nenupirkti. Stengiuosi sūnui nupirkti visas pagal sezoniškumą augančias uogas, nes jose gausu vitaminų“, – sakė Dovilė.

Serbentus šluoja kilogramais, agrastų – ne

Raudonaisiais ir juodaisiais serbentai prekiaujanti ponia Zita už kilogramą šių uogų prašo po vieną eurą ir pirkėjų vangumu tikrai nesiskundžia – savaitgalio dieną per kelias valandas išparduoda beveik dešimt kilogramų.

„Žmonės perka labai įvairiai, – patikino pašnekovė. – Kiek teko girdėti, pirkėjai iš šių uogų verda kompotus, sultis, drebučius. Galima virti arbatą. Dideliais kiekiais perka tiesiog valgyti. Ir nieko čia keisto – juk serbentai sureguliuoja žarnyno veiklą, šios uogos pagerina kepenų, inkstų ir net kasos funkcijas.“

Ponia Zita džiaugėsi, jog šiemet uogų derlius labai geras, kadangi pavasarį per žydėjimą nebuvo šalnų. Tačiau greta agrastais, vyšniomis ir kitomis uogomis prekiaujanti Audra apgailestavo, jog pirkėjai dažniausiai susigundo braškėmis, avietėmis, trešnėmis. O štai agrastais – vos vienas, nors jų kaina už litrą svyruoja nuo 30 iki 50 euro centų.
Pakalbinome ir už prekystalio žirnius lukštenusį poną Vitalijų. Jis žirnelius saujomis beria į litrinį stiklainį ir už tokį kiekį prašo trijų eurų. Anot prekeivio, žmonės turgaus lankytojai perka ir nedejuoja, kad brangu. Juk, sako Vitalijus, iš žirnių galima pasigaminti ir labai gardžią sriubytę, ir mišrainę. „Žirniuose daug vitaminų, patariu visiems valgyti!“ – šypsojosi jis.

Jei dar palis, grybų bus

Vienas litras voveraičių – trys eurai. Tiek šį savaitgalį mokėjo miško gėrybių išsiilgę pirkėjai.

Šeštadienio rytą centrinėje turgavietėje panevėžiečiai nesiderėdami pirko iš kone vienintelio grybais prekiavusio vyro. Grybautojas Aidas pirkėjais džiaugėsi, ir sakė, kad jeigu po kaitros gerai palis, bus geras derlius.

Penktadienį Anykščių rajone ponas Aidas grybavo kone dvylika valandų. Tiesa, iš jų dvi valandas užgaišo slėpdamasis po egle, mat užklupo lietus. Bet rezultatas buvo to vertas.

„Atsivežiau apie dešimt kilogramų voveraičių, – neslėpė pasididžiavimo. – Grybauju nuo vaikystės, todėl gerai žinau derlingiausias vietas.“

Grybautojas mėgsta ne tik rinkti miško gražuoles, bet ir jas valgyti. Ponas Aidas pataria voveraičių nevirti – geriau jas patroškinti keptuvėje su sviestu.