„Šį mėnesį visiškai įsigaliojęs naujasis mokesčius už mokėjimo korteles reguliuojantis Europos Sąjungos teisės aktas grąžina sprendimų priėmimo teisę prekybininkams ir sudaro sąlygas už mokėjimo kortelių aptarnavimą mokėti mažiau. Mat jiems atsiranda teisinės galimybės derėtis su bankais dėl mažesnio aptarnavimo mokesčio, ir tuo reikia pasinaudoti. Taip pat prekybininkai gali tikėtis didesnio taikomų įkainių skaidrumo ir galimybės pasirinkti, kokias mokėjimo korteles priimti“, – teigia Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas, rašoma Lietuvos banko išplatintame pranešime spaudai.

Anot M. Jurgilo, su bekontaktėmis mokėjimo kortelėmis atsiras ir kitokia atsiskaitymo praktika, dalis operacijų bus patvirtinta be PIN kodo įvedimo. Tai turėtų gerokai paspartinti atsiskaitymus prekybos vietose. Bankams ir prekybininkams ekspertas siūlo skirti pakankamai dėmesio klientų informavimui apie tai.

2016 m. birželio 9 d. visa apimtimi įsigaliojęs 2015 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl tarpbankinių mokesčių už kortele grindžiamas mokėjimo operacijas aktualus visoms prekybos ir paslaugų įmonėms, kurios sudaro sąlygas savo klientams atsiskaityti bankų mokėjimo kortelėmis.

Reglamente nustatyta, kad tarpbankinis mokestis už mokėjimus debeto kortelėmis turi būti ne didesnis kaip 0,2 proc., o kredito kortelėmis – ne didesnis kaip 0,3 proc. operacijos vertės.

Tarpbankinis mokestis – tai prekybininko bankui už kiekvieną mokėjimą kortele mokamas mokestis ir jis sudaro dalį prekybininkų bankams mokamo komisinio atlyginimo. Lietuvos banko tyrimas parodė, kad 2011 m. Lietuvoje tarpbankinis mokestis už naudojimąsi debeto kortelėmis vidutiniškai sudarė 0,94 proc., kredito kortelėmis – 1,07 proc., o vidutinis prekybininkų mokamas mokestis – 1,44 proc. operacijos vertės.

Lietuvos banko išankstiniu vertinimu, dėl reikšmingai sumažinto tarpbankinio mokesčio prekybininkai per metus sutaupys iki 18 mln. Eur.

2016 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje Lietuvoje iš viso buvo 3,48 mln. vnt. mokėjimo kortelių. Per šių metų pirmą ketvirtį mokėjimo kortelėmis atlikta 54 mln. mokėjimų, jų vertė – 1,05 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)