Astromineralogė Audronė Ilgevičienė, kilusi iš pajūrio, prisimena, kad vaikystėje taip ją gydydavusi močiutė. Pajūrio moterys puikiai žinojo, kad jūros išmetami turtai turi nepaprastų gydomųjų galių.

Šiuo metu astromineralogė rašo antrąjį "Akmenų knygos" tomą, kuriame išdėstys apie palyginti mažai žinomus sveikatinimosi akmenimis metodus. Jame bus ir apie gintaro kramtymą, gintaro čiulpimą, gintaro eliksyrą ir pan.

Dantenų masažas

"Gintaras, organinės kilmės medžiaga, turi daug puikių savybių", - sako Ilgevičienė. Vokiečiai jį praminė atostogų akmeniu - pakelia nuotaiką, atpalaiduoja, harmonizuoja, žmogus mažiau telkiasi į smulkmenas. Skirtingai nei daugelis kitų akmenų, dosnusis gintaras neturi neigiamo šalutinio poveikio.

Nuo seniausių laikų gintaras smilkomas. Ne vien dėl malonaus aromato - smilkdamas jis padeda subalansuoti subtiliąsias organizmo sistemas. Smulkiai sugrūstas ir uždegtas gintaras teigiamai veiks gerklę, bronchus, plaučius, ausis. Pakvėpuoti tokiu dūmu patariama astmatikams. Į ausį nukreipta gintaro dūmo srovelė pašalins ausies skausmus ir juos sukėlusias priežastis.

Kai dygsta dantys, vaikai tampa ypač neramūs. Patariama jiems ant kaklo užkabinti gintaro, kokių 10-15 gramų gabalėlį - lai pakramto, pačiulpia. Taip bus masažuojamos dantenos, o per seiles organizmas perims akmens fluidus. Garsi viduramžių gydovė Hildegarda Bingenietė, po mirties paskelbta šventąja, patarė gydytis akmenų čiulpimu. Tarp dvidešimties jos siūlytų akmenų yra ir gintaras. "Gintaro energetika per nuryjamas seiles veikia endokrininę sistemą, ypačteigiamą įtaką turi virškinamajam traktui ir širdžiai, - komentuoja Ilgevičienė. - Žodžiu, harmonizuoja visas organizmo sistemas".

Vėriniai - į namų vaistinėlę

Amerikoje išplito gydymasis akmenų eliksyrais: akmuo dedamas į indą su vandeniu, palaikomas, o paskui tas vanduo geriamas. "Joks kitas eliksyras taip gerai neatkurs pažeistos eterinio kūno harmonijos kaip gintaro eliksyras, - tvirtina astromineralogė. - O juk nuo to priklauso fizinio kūno sveikata, atsparumas ligoms".

"Jei žmogus jautrus, dirglus, būtų sveika pagerti gintaro vandens, - pasakoja Ilgevičienė. - Į ąsotį ar kitą indą reikėtų įmesti gabalą natūralaus gintaro - kokį sužvejoja gintaro žvejai mūsų pajūryje. Litrui vandens užtenka dešimties gramų gintaro. Galima įmesti dar ir krištolo, kad tolygiau pasiskirstytų gintaro energija. Tokį vandenį gali gerti ir vaikai. Jis tinka nuo galvos skausmo, daugelio kitų negalavimų".

Indas su vandeniu ir gintaru, pastatytas Rytų pusėje, prisipildys dar ir tekančios saulės energijos. Gintaro gabalas, nešiojamas ant krūtinės maždaug ties širdies čakra, reguliuos ir stiprins imuninę sistemą. Sergantiesiems artritu ar reumatu patariama nešioti gintaro apyrankes. "Žinoma, tiks tik natūralus gintaras, - pabrėžia astromineralogė. - Dabar sostinėje ir pajūryje pilna falsifikatų, vietoj gintaro galima įsigyti į jį panašų gaminį iš lipalo ar epoksidinės dervos".

Gintaro vėrinys ant kaklo pravers susirgus angina, persisaldžius, ypač jei liga tik prasideda. Geriausiai tiks karališkasis (baltas) gintaras. Audronės Ilgevičienės manymu, kiekviena mama gintarų (šlifuotų ar nešlifuotų) vėrinėlį turėtų laikyti savo namų vaistinėlėje. Su juo ant kaklo vaikai gali ir miegoti.

Kad miegas būtų saldesnis ir sveikesnis, gaminami čiužiniai su gintaru. Jo dedama ir į kosmetiką. "Įdėję gabalėlį gintaro į kremą ar losjoną juos pagerinsime, -pataria astromineralogė. - Tiesa, jei kosmetikoje bus daug chemikalų, gintaras gali net žūti, bet savo gerąsias savybes jis atiduos".

Pasulyje ilgai ginčytasi, kaip gintarą valyti. Po ilgų diskusijų sutarta, kad visų geriausia jį nuplauti ir palikti porai savaičių lauke (idealiausia - smėlyje), natūralioje terpėje. Išsivalys pats.

Su gintaru - įanapus

Įprasta gintaro spalva yra geltona. Tačiau jos atspalviai labai įvairūs, turtingi niuansų. Randama baltos, dramblio kaulo, žalsvos, dargi mėlynos spalvos gintaro. Kai kurios Meksikos indėnų gentys tikėjo, kad raudonas ir žalias gintaras turi didelių mistinių galių, yra galingas amuletas, netgi tarpininkas tarp šio ir anapusinio pasaulio.

1961-1962 metais lietuvių archeologai, kasinėdami Palangoje, "Gintaro" poilsio namų pušyne, VIII-XIII amžiaus kapinyne aptiko daug gintarinių įkapių. Moterų kaklus puošė gintaro karolių apvaros. Tiek ant moterų, tiek ant vyrų galvos apdangalų rasta po 2-3 smulkučius gintaro karolėlius. Vyrai prisisegę prie diržo nešiodavo gintarinius šukų formos kabučius. Nešlifuoto gintaro karoliais buvo puošiamos karių ietys ir žirgų kamanos. Laidojant moterį, jai po viršugalviu buvo pakišama apskrita šlifuota gintaro plokštelė. Į moters kapą taip pat buvo dedamas gintaro verpstukas, kartais - natūralaus gintaro gabalėlis puodelyje arba dėžutėje. Manoma, kad visa tai susiję su papročiais, turėjusiais maginę reikšmę.