Bankininkystės studijos Vilniaus kolegijos (VK) Ekonomikos fakultete skirtos atsakingiems, gebantiems analizuoti ir prognozuoti pokyčius, atkakliai siekiantiems užsibrėžtų tikslų, gebantiems bendrauti, besidomintiems bankų veikla ir finansų rinkomis jaunuoliams.

Studijų metu būsimieji bankininkai mokosi analizuoti, tirti ir įvertinti ekonominę banko aplinką bei jos įtaką banko veiklai, nustatyti banko strateginius tikslus bei veiklos vystymosi tendencijas, teikti informaciją apie bankinius produktus ir paslaugas, analizuoti rinką, kurti naujus bankinius produktus bei paslaugas ir kt.

Pabrėžtina tai, kad praktiniam mokymui čia skirta daugiau nei trečdalis studijų laiko. Organizuojamos profesinės veiklos bei mokomosios praktikos. Studijuojantys bankininkystę turi puikią galimybę dirbti tarptautiniam SIMULITH tinklui priklausančioje verslo praktinio mokymo firmoje „VIKO bankas“ ir imituoti realioje finansų rinkoje vykstančius procesus, virtualioje rinkos erdvėje aptarnauti esamus klientus bei ieškoti naujų, ugdytis bankininkui reikalingas kompetencijas, dirbti su realia banko informacine sistema BIS FORPOST.

Bankininkystė

Banke naudojamų informacinių technologijų valdymas yra integruotas į studijų procesą. Studentai mokomi dirbti ne tik su bankine sistema, bet ir apskaitos, verslo modeliavimo bei duomenų apdorojimo programomis. Verslo praktinio mokymo firmos (toliau – VPMF) yra būtent ta vieta, kur studentai gali žengti pirmuosius praktikos žingsnius. Čia jiems suteikiama galimybė lavinti verslumo įgūdžius, paskaitų metu įgytas teorines žinias taikyti praktiškai. Tad absolventai, jau turintys praktinės patirties VPMF, gali drąsiau konkuruoti darbo rinkoje.

VPMF – tai įmonė, imituojanti realios įmonės veiklą, plėtojanti smulkų ir vidutinį verslą, sudaranti galimybes susipažinti su verslo procesais bei įmonės organizavimo ir veikimo principais. Čia galima planuoti, organizuoti, valdyti, vadovauti ir deleguoti įgaliojimus, išklausyti, analizuoti, vertinti ir rizikuoti, protokoluoti bei atlikti kitus darbus. Darbas VPMF padeda skleistis studentų iniciatyvumui ir kūrybingumui bei atveria kelius naujų idėjų raiškai.

Buvęs Verslo praktinio mokymo firmos „VIKO bankas“ pirmasis prezidentas, dabartinis AB „DNB bankas“ Vilniaus verslo regiono plėtros vadovas Justas Daujotas prisimena: „Treji metai Vilniaus kolegijoje prabėgo kaip viena akimirka. Akimirka, per kurią įgijau naujų ir reikalingų žinių bei įgūdžių. Laikas, praleistas studijuojant, padėjo man augti kaip asmenybei. Tai buvo ne tik mokymosi, bet ir naujų iššūkių, naujų potyrių bei galimybių laikas, kurį labai branginu.“

Justas Daujotas

Be profesinių įgūdžių tobulinimo VPMF, Vilniaus kolegijoje bankininkystės besimokantiems studentams sudarytos sąlygos baigiamąją praktiką atlikti Lietuvoje veikiančiuose komerciniuose bankuose bei kitose kredito ir finansų institucijose. Pagal tarptautinę studijų mainų ERASMUS programą studentai gali baigiamąją praktiką atlikti ir užsienio finansų įstaigose. Atlikdami praktikas studentai įsilieja į bankininkų kolektyvus ir tampa pilnaverčiais jų nariais. Iš arti susipažįsta su banko verslo procesu, funkcijomis, lavina praktinius gebėjimus.

Bankininkystė

Beje, bankininkystę galima studijuoti ir anglų kalba. Studijos anglų kalba tarpkultūrinėje akademinėje aplinkoje suteikia ne tik bankininkystės verslui reikalingų gebėjimų, bet ir praktinių verslo anglų kalbos žinių. Pabrėžtina, jog studijos vyksta kartu su užsienio šalių studentais.

Baigusieji studijas VK ir įgiję bankininkystės profesinio bakalauro laipsnį sėkmingai dirba banko aptarnavimo specialistais, ekonomistais, finansininkais, buhalteriais, vadybininkais komerciniuose bankuose bei kitose kredito institucijose. Studijas baigusiems anglų kalba atsiveria pakankamai plačios galimybės ne tik darbui Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Džiugu, kad VK Ekonomikos fakulteto Bankininkystės studijų programos absolventai yra paklausūs darbo rinkoje. 2015 m. Darbo biržos duomenimis, įsidarbinimo rodiklis siekia per 90 proc. Darbdaviai aukštai vertina absolventų įgytas kompetencijas – komunikacinius įgūdžius, užsienio kalbos žinias bei gebėjimą dirbti kompiuterinėmis specializuotomis finansų sektoriaus programomis – ir praktinius įgūdžius, įgytus VPMF praktikų metu.

AB Nordea Bank Lietuvos skyriaus Paslaugų teikimo poskyrių vadovė Lina Martinkienė pabrėžia, kad Vilniaus kolegijos absolventai geba puikiai valdyti bankines informacines sistemas bei išmano apie bankinius produktus ir paslaugas, taip pat geba spręsti problemas bei priimti tinkamus sprendimus, planuoti, organizuoti, valdyti ir kontroliuoti verslo procesus, dirbti komandoje. O tai atveria kelius į sėkmingą karjerą.