Ingredientai

Lengva kaip pūkas, nesvylanti ir kepanti be riebalų. Tokia keptuvė – kiekvienos moters svajonė. Būtent tokiomis savybėmis pasižyminčią unikalią technologiją sukūrė korėjiečių gamintoja bendrovė „Kims cook“. Praėjusiais metais Čikagoje vykusioje parodoje ši technologija įvertinta specialiu prizu už geriausią metų inovaciją.

Gaminimo eiga

Pirmajam bandymui – kotletai

Iš pirmo žvilgsnio vidinį keptuvės paviršių dengiantis korio formos plieninis tinklelis atrodo tarsi modernaus dizaino elementas, tačiau jo funkcija kita – apsaugoti keptuvės dugną. Todėl maistą keptuvėje galima vartyti metaliniais įrankiais, drąsiai pjaustyti peiliu, nesibaiminant, kad keptuvė bus subraižyta. Subraižytas keptuvės paviršius – viena dažniausių priežasčių, dėl kurios tenka pirkti naują keptuvę. „Black Cube“ – taip pavadintas naujasis gaminys – tai negresia.

Kai šią naujieną Lietuvoje pristatančios indų parduotuvės „Metalo amžius“ vadovas Saulius Liesis pasiūlė išbandyti naują gaminį ir aprašyti įspūdžius, šiek tiek nuogąstavau dėl „sauso“ kepimo sėkmės.

Neslėpsiu, iš pradžių buvo šiek tiek nedrąsu į visai sausą keptuvę dėti maistą. Anksčiau nebuvau bandžiusi kepti be riebalų, nes neturėjau tam tinkamos keptuvės.

Pirmajam bandymui pasirinkau kalakutienos kotletus. Dėl visa ko, prieš kepdama į faršą įlašinau šiek tiek aliejaus. Kotletai gražiai apskrudo ir ramiai sau kepė. Varčiau ir stumdžiau juos metaline mentele. Šalia jų gražiai parudavo svogūnai, iškepė morkos. Puode išvirė bulvės.

Vyras apsilaižydamas gyrė pietus, o aš akimis glosčiau savo naująją keptuvę. Dar tokios neturėjau.

Kur paslaptis?

Šios nerūdijančio plieno keptuvės turi kapsulinį šilumą akumuliuojantį dugną, sudarytą iš trijų sluoksnių (nerūdijančio plieno, aliuminio, nerūdijančio plieno). Vidinis dugno paviršius padengtas danga, kuri yra atspari iki 250 laipsnių C temperatūrai. Šiomis savybėmis, beje, pasižymi daugelis aukštos kokybės nerūdijančio plieno keptuvių. Kas kita – inovatyviu būdu sukurtas nesvylančios dangos efektas.

Iš pradžių, prieš dengiant nesvylančia danga, keptuvės dugnas išėsdinamas rūgštimi, neliestą paliekant tik lazeriu pažymėtą tinklelį, sudarytą iš atskirų taškų. Tie taškeliai lieka šiek tiek aukščiau, nei visas likęs keptuvės dugnas, ir tokiu būdu sudaro korio formos tinklelį. Tuomet dugnas trimis sluoksniais dengiamas nesvylančia danga, po to šlifuojamas: nuo iškilusių taškelių nesvylanti danga nušlifuojama iki plieno sluoksnio.

Tokiu būdu gaunamas nesvylančios dangos efektas: danga yra kiek žemiau, nei plieno tinklelis, ir metaline mentele vartomas maistas, jos neliečia.

Vis dėlto, jei naudojant per aukštą kaitinimo temperatūrą, maistas pridega, nuo keptuvės dugno, pagramdžius įrankiu, lengvai nusilupa – išbandžiau.

Rankena ir kiti privalumai

Paprastai nerūdijančio plieno keptuvėse būtina naudoti riebalus, negalima naudoti metalinių įrankių. „Black Cube“ šių trūkumų neturi – tik daugybę privalumų.

Vienas jų – ir labai patogi, ergonomiška rankena, puikiai pritaikyta rankai, nekaistanti. Lengvai išlenkta prie keptuvės korpuso ji pritvirtinta plieniniais varžtais.

Svarbu pabrėžti ir tai, kad šios keptuvės gaminamos iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno lydinio, kurį sudaro saugus chromo ir nikelio santykis, žymimas ženklu „18/10“. Toks plienas beveik nereaguoja su maisto rūgštimis, nekeičia maisto skonio. Iš kelių skirtingų metalų sluoksnių pagamintas dugnas tolygiai paskirsto šilumą, maistas tokiose keptuvėse ilgiau išlieka karštas.

Nors keptuvė gali būti plaunama indaplovėje, profesionalai pataria ją valyti popieriniu rankšluosčiu. Gamintojai šioms keptuvėms suteikia dviejų metų garantiją. Tinkamai naudojant ir prižiūrint, šis aukščiausios kokybės instrumentas turėtų tarnauti ilgai ir virtuvėje griežti pirmuoju smuiku.

Beje, pardavėjai šiomis keptuvėmis nusprendė prekiauti „amerikietiškai“ – jei pirkėjui nepatiks, nepateisins jo lūkesčių, bendrovė „Metalo amžius“ įsipareigoja priimti keptuvę atgal ir grąžinti sumokėtus pinigus. Vienintelė sąlyga: keptuvę reikia grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų ir originalioje pakuotėje.

Iš kelių skirtingų metalų sluoksnių pagamintas dugnas tolygiai paskirsto šilumą, maistas tokiose keptuvėse ilgiau išlieka karštas.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai