Tiesa, sveikatos apsaugos specialistai sako, kad ir penkis kartus per dieną valgant vaisių ir daržovių, sveikatai nauda neabejotina.
Tyrimą atliko Londono universiteto koledžo mokslininkai. Jie išanalizavo 2001 – 2008 m. tiriamųjų sveikatos duomenis, mitybos ypatumus. Tyrėjai kreipė dėmesį į mirtingumą, taip pat mirtis nuo vėžio, širdies ligų, insulto.
Mokslininkai įsitikino – rizika nuo ankstyvos mirties sumažėdavo, pradėjus valgyti daugiau vaisių ir daržovių.
Bet kokios priežasties sukeltos mirties riziką 42 proc. ar daugiau sumažino septynios porcijos per dieną vaisių ir daržovių (ar daugiau porcijų).
Naudingiausios sveikatai šviežios daržovės, po jų eina salotos, vaisiai. Vaisių sultys ne itin naudingos, o konservuoti vaisiai netgi didina mirties riziką (veikiausiai dėl sirpo su cukrumi).
Tyrimui vadovavusi daktarė Oyinlola Oyebode teigė: „Akivaizdu – kuo daugiau vaisių ir daržovių valgote, tuo mažesnė mirties rizika, esant bet kokio amžiaus.“
Vaisiai ir daržovės saugo nuo ligų, nes juose yra daug antioksidantų, kurie atstato žalą ląstelėms.
O. Oyebode teigimu, vienoje porcijoje (tai yra vienas didelis vaisius arba vienas mažesnis vaisius ir daržovė) yra apie 80 g ląstelienos ir vitaminų.
Daržovės, kurias būtina įtraukti į racioną
Įsibėgėjus vasarai pats metas paragauti daržovių, kurių iki šiol dėl vienokių ar kitokių priežasčių neragavote. O paskui ir įtraukti jas į savo kasdienį racioną.
Kaip rašo huffingtonpost.com, jūsų laukia skonių puokštė, jau nekalbant apie vitaminus.
Česnakų laiškai
Dumplūnės
Gelteklės
Paprastasis rėžiukas
Japoninis ridikas
Kaliaropės
Garbanotoji trūkažolė