Tiesa, sveikatos apsaugos specialistai sako, kad ir penkis kartus per dieną valgant vaisių ir daržovių, sveikatai nauda neabejotina.

Tyrimą atliko Londono universiteto koledžo mokslininkai. Jie išanalizavo 2001 – 2008 m. tiriamųjų sveikatos duomenis, mitybos ypatumus. Tyrėjai kreipė dėmesį į mirtingumą, taip pat mirtis nuo vėžio, širdies ligų, insulto.

Mokslininkai įsitikino – rizika nuo ankstyvos mirties sumažėdavo, pradėjus valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

Bet kokios priežasties sukeltos mirties riziką 42 proc. ar daugiau sumažino septynios porcijos per dieną vaisių ir daržovių (ar daugiau porcijų).

Naudingiausios sveikatai šviežios daržovės, po jų eina salotos, vaisiai. Vaisių sultys ne itin naudingos, o konservuoti vaisiai netgi didina mirties riziką (veikiausiai dėl sirpo su cukrumi).

Tyrimui vadovavusi daktarė Oyinlola Oyebode teigė: „Akivaizdu – kuo daugiau vaisių ir daržovių valgote, tuo mažesnė mirties rizika, esant bet kokio amžiaus.“

Vaisiai ir daržovės saugo nuo ligų, nes juose yra daug antioksidantų, kurie atstato žalą ląstelėms.

O. Oyebode teigimu, vienoje porcijoje (tai yra vienas didelis vaisius arba vienas mažesnis vaisius ir daržovė) yra apie 80 g ląstelienos ir vitaminų.

Daržovės, kurias būtina įtraukti į racioną

Įsibėgėjus vasarai pats metas paragauti daržovių, kurių iki šiol dėl vienokių ar kitokių priežasčių neragavote. O paskui ir įtraukti jas į savo kasdienį racioną.

Kaip rašo huffingtonpost.com, jūsų laukia skonių puokštė, jau nekalbant apie vitaminus.

Česnakų laiškai

Jauni česnakų laiškai yra švelnaus skonio ir kvapo, juose yra daug tų pačių maistingų medžiagų, kurių turi svogūnai ir česnakai, taigi saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nuo vėžio.

Dumplūnės

Dumplūnės – saldžios uogos kurios labiau giminingos su pomidorais nei su vyšniomis, nes jos turi daug likopeno. Jose yra ir pektino, kuris, kaip parodė bandymai su graužikais, sumažino cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje.

Gelteklės

Gelteklių šaknų skonis primena austrių skonį. Jose gausu ląstelienos, vitamino B 6, kalio ir kt. maistingų medžiagų.

Paprastasis rėžiukas

Tai - supermaistas, rodo neseniai atliktas tyrimas. Kasdien valgant šių žalumynų, sumažėja laisvųjų radikalų daroma žala.

Japoninis ridikas

Japoniniuose ridikuose daug antoksantino, kuris mažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kraujotaką.

Kaliaropės

Nepelnytai pamirštose kaliaropėse gausu ląstelienos, vitamino C bei gliukozinolatų, kurie mažina vėžio riziką.

Garbanotoji trūkažolė

Šios tamsiai žalios lapinės daržovės turi daug vitamino b, beta karoteno. Dietologo Joy Bauerio teigimu, jose yra daug vitamino K, kuris reikalingas kaulams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)