Pirmą kartą Vokietijoje rengiamame krikščioniško jaunimo forume laukiama apie 2 milijonus 16-30 metų amžiaus žmonių.

Iki rugpjūčio vidurio Lietuvos vyskupijų atstovai viešės skirtingose Vokietijos vyskupijose, o 16-21 dienomis suvažiuos į Kelną, kur su tikėjimo broliais ir sesėmis iš viso pasaulio skaitys Šv. Raštą, eis Kryžiaus kelią, diskutuos, rengs teatrų pasirodymus, koncertus.

Popiežiaus Jono Pauliaus II įpėdiniu išrinktas Benediktas XVI apie kelionę į gimtąją šalį ir būtinumą tęsti pirmtako pradėtą Jaunimo dienų tradiciją kalbėjo jau pirmosiomis savo pontifikato dienomis.

Pirmą kartą į Jono Pauliaus II kvietimą 1984 metais Šv. Petro aikštėje Romoje švęsti Verbų Sekmadienį atsiliepė per 300 tūkstančių jaunų žmonių iš viso pasaulio. Tarp jų buvo ir motina Teresė iš Kalkutos bei Taizė bendruomenės įkūrėjas.

Miesto valdžiai netikėtai uždraudus statyti didžiulę palapinę, kurioje galėtų apsistoti maldininkai, 6 tūkstančiai šeimų pasisiūlė priimti jaunimą savo namuose.

Verbų sekmadienio išvakarėse popiežius Jonas Paulius II kalbėjo: "Koks nuostabus reginys matyti jus čia susirinkusius! Kas sakė, jog šiandieninis jaunimas praradęs vertybių jausmą? Nejaugi iš tiesų juo negalima pasikliauti?" ir įteikė didžiulį Kristaus kančios ženklą su Nukryžiuotuoju, dabar vadinamą "Pasaulio jaunimo dienų kryžiumi".

Jungtinėms Tautoms 1985 metus paskelbus Tarptautiniais jaunimo metais, į Šventojo Tėvo kvietimą Verbų sekmadienį rinktis Romoje atsiliepė per 250 tūkstančių jaunuolių.

Pirmosios oficialios Pasaulio jaunimo dienos Romoje buvo švenčiamos 1986-aisiais. Po metų pasaulio jaunimas jau rinkosi Argentinoje, Buenos Airėse, kur minioms maldininkų Popiežius kartojo pirmąją savo pontifikato dieną ištartus žodžius: "Jūs kuriate gyvenimo ir tiesos, laisvės ir teisingumo, meilės, susitaikinimo ir taikos civilizaciją".

Dar kitais metais apie 600 tūkstančių jaunųjų maldininkų patraukė į Santjago di Kompostelą Ispanijoje. Griuvus "geležinei uždangai" pasaulio krikščioniško jaunimo susitikime galėjo nekliudomai dalyvauti ir rytų europiečiai - 1991 metais pusantro milijono žmonių savo tikėjimą liudijo Lenkijos mieste Čenstochovoje.

Dar po poros metų pusė milijono jaunuolių su Jonu Pauliumi II susitiko Denveryje, JAV. Daugiausiai dalyvių Pasaulio jaunimo dienose sulaukta 1995 metais Filipinuose. Maniloje savo tikėjimą liudijo net 4 milijonai krikščionių iš viso pasaulio.

Jubiliejiniais 2000 metais jaunimas rinkosi Romoje. Iš beveik dviejų milijonų dalyvių net 12 tūkstančių buvo vokiečiai, taigi jau tada imta svarstyti galimybę jaunimo dienas surengti jų gimtojoje šalyje.