„Šiandien rankose turiu tris sėkmės kortas – aukštojo mokslo diplomą, kuriame telpa žinios ir perspektyvos, jaunatvišką entuziazmą ir atvirus vartus į pasaulį. Visa kita – priklauso nuo tavęs. Gali turėti diplomą, būti jaunas ir nusipirkti bilietą į bet kurį pasaulio didmiestį, bet ar visi to trokšta?“ – sako ASU Ekonomikos ir vadybos fakulteto bakalaurantas Tomas Jankus.

Viena iš Tomo aistrų – tautiniai šokiai

- Grįžkime į pradžią. 2012 metais baigei prestižinę Kauno Jėzuitų gimnaziją. Tikriausiai galėjai rinktis daugybę Lietuvos ir Europos universitetų, bet keliai atvedė į ASU. Kodėl?

- Užaugau ir mokiausi Kaune. Baigęs gimnaziją nedegiau noru išvažiuoti studijuoti svetur. ASU pasirinkau visiškai neplanuotai ir netikėtai, bet tęsiu šeimos tradiciją: čia studijavo ne tik senelis, bet ir mano mama, o antrame kurse šiuo metu studijuoja ir brolis.

Galiu drąsiai teigti, kad nesigailiu pasirinkęs ASU, nors – ne paslaptis – studijų metais kildavo įvairių minčių, tačiau, neabejoju, kad tai – kiekvienam studentui puikiai pažįstamai ir išgyventa patirtis. Universitetas man suteikė daugybę galimybių tobulėti ne tik kaip kaimo plėtros specialistui, bet ir kaip brandžiai tobulėjančiai asmenybei.

- Antrame kurse pagal Erasmus mainų programą studijavai Italijoje. Kokie įspūdžiai? Ką jaunam žmogui duoda ši patirtis?

- Tik pradėjęs studijuoti ASU, nuo pat pirmų dienų, vedamas jaunatviško maksimalizmo, pradėjau domėtis Erasmus studijomis, o sužinojęs, kad yra galimybė išvykti net 3-iame semestre, atkakliai pradėjau to siekti. Italija buvo (yra) mano favoritė, jau buvau patyręs nepakartojamų įspūdžių keliaudamas po šią šalį, tad teko pasirinkti tik universitetą: pasirinkau Italijos pietinę dalį, rytinę pakrantę, Bario universitetą. Įspūdinga gamta, saulė, ošianti jūra, malonūs žmonės – tai mažiausiai, ką man kiekvieną dieną suteikė ir kuo džiugino saulėtasis Italijos Bario miestas.

Tomas Jankus Italijoje

Entuziazmą ir norą pasinerti į nuotykius, pamatyti ir pažinti apkartino pirmųjų dienų vienuma, namų ilgesys ir kalbos barjeras, nes buvau kategoriškai apsisprendęs vykti vienas, bet greita adaptacija ir nauji draugai praskaidrino nuotaiką ir leido pajusti tikrą itališko gyvenimo ritmą bei išmokti kalbą.

Visas Erasmus studijų laikas buvo kupinas geriausių įspūdžių ir emocijų: kelionės, pažintys su įvairiais žmonėmis, italų virtuvė, bendravimas su maloniais ir temperamentingais italais ir linksmybės su kitais Erasmuss draugais. Patyriau ir praradimų – pavogti du dviračiai (pietinėje Italijoje tai įprasta). Trumpas, nuotykių ir gyvenimiškosios patirties prisotintas laikas paliko neišdildomų prisiminimų, kurie skatina sugrįžti!

- Italijos per maža... Patekai ir į „Misiją Sibiras‘14“ ekspediciją. 2015 metų vasarą praleidai galimybių šalyje (be Lietuvos). Kaip tavo kelyje atsirado Amerika? Ar ji tikrai keičia žmones?

- Kaip ir minėjau, maksimaliai stengiausi pasinaudoti visomis studijų ir studento statuso galimybėmis. 2014 m. vasarą patekau į „Misiją Sibiras“ ekspediciją, išvykau į Krasnojarsko kraštą. Nuo pat vaikystės, vedamas a. a. senelio Vido už rankos, dalyvavau įvairiuose tremtinių ir politinių kalinių susitikimuose, esu daug aplankęs ir bendravęs su tremtiniais – senelio likimo draugais. Jų pasakojimai, įkvepiančios išgyvenimo istorijos ir, žinoma, mano domėjimasis valstybės istorija neabejotinai pažadino slaptą norą ir viltį aplankyti Tolimuosius Rytus. Taip ir atsitiko! Laukinė gamta, grynas oras, didžiuliai spiečiai uodų, „linksminantys” mus dieną ir naktį, dar išlikusios tremtinių gyvenvietės ir kapinės, kurias sutvarkėme, leido prisiliesti prie istorijos, išgyventi Sibiro sąlygas ir grįžus dalintis gyvenimo kelione.

Tomas Jankus. „Misija Sibiras“

Išprotėjusi vasara Amerikoje

- Aplankęs Rytus, kartu su draugu sugalvojau vasaros avantiūrą – kelionę į Ameriką. Tai dar viena nepakartojama patirtis ir gyvenimas visiškai aukštyn kojomis. 4 mėnesiai, praleisti už Atlanto, leido pajusti teikiamus gyvenimo malonumus: išmaišyta saulėtoji Kalifornija, pralošta Las Vegaso kazino, įkopta į Siono ir Josemito nacionalinių parkų kalnus, išbaidytos aukščio baimės, aplankytas Didysis kanjonas, gėrėtasi saulėlydžiu Los Andžele, nudeginta oda Santa Barbaros paplūdimyje, pamatyta Kanada ir įspūdingi Niagaros kriokliai, išvaikščiotas laukinis San Diego zoologijos sodas ir praleistas visas vasaros verdantis gyvenimas Bostone, kuriame mes ir dirbome. O dirbome daug. Bet buvo verta! Tai buvo dar viena išprotėjusi vasara!

Tomas Jankus Jungtinėse Amerikos Valstijose

- Kas toliau?

- Dar vienas iššūkis – savanoriška 9 mėn. privalomoji karo tarnyba Lietuvos kariuomenėje ir visi likę pirmi kartai (šypsosi).

Tomas Jankus Jungtinėse Amerikos Valstijose