Apibendrinkime esamą situaciją.

Pirma, JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas atsistatydino, bet iki rudens nebus aišku, kas jį pakeis. Vėliau greitai gali vykti rinkimai, rašo CNN. Atsistatydina ir opozicinės Leiboristų partijos nariai, sakydami, kad rinkimų atvejų jų lyderis nelaimėtų.

Antra, ES iki šiol nebuvo susidūrusi su valstybės išstojimu iš sąjungos. Pagal ES teisės aktus, pasitraukimo procesas užtruks mažiausiai dvejus metus.

JK – penkta pagal dydį pasaulio šalis, su jos naryste ES su 28 narėmis buvo antra pagal dydį po JAV. JK pasitraukimas iš ES – neregėto dydžio projektas. Reikės perrašyti tomų tomus teisės aktų, tai palies kiekvieną ekonomikos aspektą: prekybą, bankininkystę, stambų verslą, technologijas, imigraciją ir t. t.

Taigi nieko stebėtino, kad praėjusį penktadienį paaiškėjus referendumo rezultatams pasaulio rinkose padėtis staigia suprastėjo –Tokijuje „Nikkei“ indeksas nukrito 7,9 proc., Londone svaro vertė smuktelėjo žemiausiai per 30 metų, Niujorke „Dow Jones“ indeksas nukrito 611 taškų.

Kas laukia toliau?

Azijoje „Brexit“ balsavimo padariniai visu smarkumu pasijuto tik penktadienį po pietų. Taigi investuotojai stebės „Nikkei“ indeksą.

Tikėtina, kad akcijų rinkų Londone laukai triukšminga diena. Be to, pirmadienį JK parlamente bus skaitomas panešimas apie referendumą.

Po referendumo JK atsirado naujas terminas – „Regrexit“ (darinys su žodžiu „gailėtis“). Bendruomenių rūmai išplatins peticiją, raginančią surengti antrą referendumą dėl narystės ES. daugiau nei 3 mln. žmonių pasirašė peticiją internete. Ją gali užginčyti įstatymų leidėjai, tačiau labai didelė tikimybė, kad susiformuos naujas tautos balsas.

Šią savaitę Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi dalyvaus bankininkystės forume Portugalijoje. M. Draghi – vienas įtakingiausių bankininkystės politikos formuotojų Europos rinkose. Jis skaitys pranešimus pirmadienį ir antradienį.

Pirmadienį Berlyne susitiks trys ES lyderiai – Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as ir Italijos politikas Matteo Renzi. Politikai tarsis, kaip reaguoti į „Brexit“. Na o antradienį ir trečiadienį Briuselyje vyks 28-ių ES šalių lyderių susitikimas. Nesitikima, kad jame dalyvaus Davidas Cameronas. Pasaulis laukia nurodymų, kaip gyventi toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)