Šiandienos rytas buvo ne ką kitoks. Įlipau aš ir dar keli viešojo transporto vartotojai. Po kelių stotelių troleibusas buvo jau kaip ir pilnas. Žinoma, ties tam tikra stotele įlipo asmenų, kurie dar neskleidė tokio kvapo, kad pro duris pradėtume brautis, bet prie gale sėdinčio vyro niekas nepanoro sėdėti (gaila to, kas vėliau atsisėdo į tą pačią kėdę). Viskas aišku – matyt, „zuikis“, bet pripažinkime, rytas, visi skuba, tikrai niekas nepuls vyro išprašinėti, tokia jau ta tiesa.

Tik štai, ties „Dainų slėniu“ – kontrolė. Kiek mačiau įlipo vaikinas ir mergina. Abu gana jauni, bet dirba atidžiai, bent taip atrodė. Vaikinas patikrino visų bilietus, tik va, zuikis sėdi ir priėjus kontrolieriui lėtai pasukiojo galvą. Kontrolierius nuėjo šalin, prie kolegės, kuri irgi rado zuikį, tik ne tokį baisų. Vyrui nepakako likučio kortelėje. Dėmesio daug nekreipiau, bet pasidarė keista. Aišku, tą vyrą išlaipino, tokia ir turi būti tvarka, bet tas vyriškis buvo tvarkingas ir niekam troleibuse diskomforto nekėlė. Kita vertus, baisesnis „zuikis“, su ne ypač gerais higienos įgūdžiais kaip važiavo, taip ir nuvažiavo.

Tai kaip tada yra? Jei žmogus netvarkingas, ar kontrolė nenori padirbėti? Paprastas žmogus, ar tarkime sena sena močiutė visada būna išlaipinami. Pinigai už viešą transportą mokami tikrai dideli. Ne prieš tokį ilgą laiką kainos buvo dar labiau padidintos. Tai kodėl nieko už tai nesimato ir kodėl žmonės, turintys palaikyti tvarką, neatlieka savo darbo?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į keleivių kontrolės organizavimo vadybininkę Romą Matulevičienę, kuri nurodė, kad kontrolės paslaugas autobusuose Kaune teikia UAB „Ekskomisarų biuras“.

Pasak R. Matulevičienės, gavusi DELFI paklausimą, ji kreipėsi į bendrovę „Ekskomisarų biuras“, kurios atsakyme rašoma, kad kontrolieriai vadovaujasi Keleivių ir bagažo vežimo vietinio susisiekimo autobusais, troleibusais ir maršrutiniais taksi Kauno mieste taisyklėmis ir Kontrolės paslaugų atlikimo taisyklėmis( kurių 3.2.3 punktas numato, kad „Kontrolieriai atlikdami kontrolės pareigas, turi teisę ... išlaipinti keleivius važiuojančius be bilieto...), todėl vienas keleivis buvo išlaipintas iš troleibuso, kaip rašoma skunde.

„Kontrolierių teigimu, daugiau keleivių, neturinčių bilieto, troleibuse nebuvo nustatyta. Pagal skunde aprašytą situaciją galima spręsti, kad kontrolierei (merginai) nustačius be bilieto važiuojantį asmenį, kolega atėjo į pagalbą ir kartu išlaipino pažeidėją. Laiško autorius teigia, kad troleibusas buvo beveik pilnas, todėl jis galėjo nepastebėti bilietų patikrinimo momento. Taisyklės nenumato kontrolieriams nei teisių, nei pareigų, pagal kvapą spręsti, ar asmuo turi teisę važiuoti viešuoju transportu, ar turi būti išlaipintas“, – gauta informacija pasidalijo R. Matulevičienė.

Rašte nurodoma, kad skundas aptartas kontrolierių tarnybinio susirinkimo metu, jo metu akcentuota, kad akivaizdžiai asocialūs asmenys, neturintys bilieto būtų išlaipinami iš transporto priemonės.

„Apgailestaujame, kad keleiviai patyrė nepatogumų“, – situaciją pakomentavo R. Matulevičienė.

Norite pasidalyti savo patirtimi viešajame transporte? Rašykite el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Transportas“.