Juos sukūrė visą savo gyvenimą šiai teatro sričiai skyrusios seserys Giuseppina ir Maria Letizia Volpicelli, garsios italų teatro dailininkės, lėlininkės ir kolekcininkės Marijos Signorelli (1908–1992) dukterys .

Taip pat bus rodomas lietuviškai įgarsintas filmas „La Casa Dei Burattini“, kuris supažindina su žymiąja M. Signorelli. Lėlių vaidinimais ji pradėjo garsėti dar XX amžiaus pradžioje. Marijos motina, rašytoja Olga Resnevič, į Italiją atsikraustė iš Latvijos. Į šeimos namus Romoje rinkosi kultūros žmonės, aktoriai, literatai, lankėsi net Marcelis Duchapmas.

Tokiuose namuose ir užaugo M. Signorelli dukterys Giuseppina ir Maria Letizia. Dar mažos būdamos abi lydėjo mamą į keliones, drauge rodydavo gatvės spektaklius. O Antrojo pasaulinio karo metais mėgino stiprinti ir teikti atgaivos baisumus kentusiems Italijos žmonėms.

Dabar seserų gimtieji namai virtę lėlių muziejumi. Čia surinkta eksponuojama ir kitų šalių teatro objektų, rekvizitų kolekcija, nuolat rengiami pasirodymai.

Pasak Šlapelių namo-muziejaus vadovės Jolantos Paškevičienės, italių atsivežtos lėlės išskirtinės – istorinės, „alsuojančios“ praeitimi. Tokių jau nepamatysi šiuolaikiniame teatre.

Muziejaus vadovė vylėsi, kad 20 valanda, kai prasidės pirmoji lėlių opera, nebus per vėli mažiesiems „Kultūros nakties“ keliauninkams.

„Namų gamybos“ aktoriai ir aktorės kalbės ir dainuos itališkai, tačiau tai jokia kliūtis. Anot J. Paškevičienės, ir mažas, ir didelis netruks įsitikinti, kokie jautrūs ir gražūs italių seserų sumanyti gatvės vaidinimai.

Projekto programoje taip pat dalyvaus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Operos studijos artistai. Jie atliks fragmentus iš Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Don Žuanas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją