Prie šios iniciatyvos neprisidėjo keturios ambasadas Vilniuje turinčios Europos Sąjungos (ES) šalys - Lenkija, Vengrija, Rumunija ir Graikija.

„LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų, interseksualų) teisės yra žmogaus teisės, kurias remti ir gerbti turėtų kiekvienas“, - rašoma viešai išplatintame pareiškime.

Diplomatai išreiškė palaikymą žudynių gėjų klube Orlande, Jungtinėse Valstijose aukų artimiesiems,ir nurodė palaikantys „pastangas stiprinti visuomenės sąmoningumą LGBTI bendruomenėms aktualiais klausimais trijose Baltijos šalyse“.

„Žmogaus teisės yra universalios ir taikomos visiems, nepaisant seksualinės orientacijos, lytinio tapatumo ar išraiškos“, - pabrėžiama deklaracijoje.

Laišką pasirašė Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Airijos, Austrijos, Belgijos, Britanijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Izraelio, Kanados, Jungtinių Valstijų, Latvijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos ambasados.

Nyderlandų ambasados atstovė Aistė Ašmontaitė-Bartaševičienė BNS sakė, kad laiškas buvo siunčiamas visoms ambasadoms Lietuvoje ir visos kviečiamos prisijungti laisva valia.

Pasak jos, Lenkijos, Vengrijos, Rumunijos ir Graikijos ambasados atsakymo nepateikė. Šių ambasadų atstovai BNS patvirtino, kad kvietimą prisijungti gavo, bet platesnių komentarų, kodėl neprisidėjo, nepateikė.

„Ambasada mano, kad šiuo klausimu nebūtina daryti pareiškimų“, - BNS nurodė Vengrijos ambasados atstovė.

Rumunijos ambasada iniciatoriams savo atsakymą žadėjo pateikti, tačiau detaliau šio klausimo iki antradienio BNS nekomentavo. Ar palaiko rezoliuciją ir patį renginį, detaliau nekomentavo ir Lenkijos bei Graikijos ambasados, pastaroji tik nurodė remianti LGBTI teises.

„Graikija yra Europos Tarybos narė ir remia LGBTI teises“, - BNS informavo Graikijos ambasados atstovas.

Seksualinių mažumų eitynės „Baltic Pride“ jau trečią kartą vyks Vilniuje - jų dalyviai šį šeštadienį žygiuos Gedimino prospektu nuo Lukiškių aikštės iki Bernardinų sodo. Planuojama, kad renginyje dalyvaus iki 1 tūkst. žmonių.

Renginio organizatoriai sako siekiantys didinti seksualinių mažumų matomumą visuomenėje bei jos pakantumą. Kritikai šį renginį vadina homoseksualizmo propaganda, kuri neatitinka krikščioniškų vertybių.