Vakar buvo paskelbti 4 apklausų rezultatai, viena jų parodė, kad „už“ išstojimą ketina balsuoti 50 proc. rinkėjų, o „prieš“ – 45 proc., kitų apklausų duomenimis šis santykis pasiskirstė atitinkamai 49 proc. ir 44 proc., 46 proc. ir 39 proc., 49 proc. ir 48 procentai. Svaras per savaitę euro atžvilgiu smuko 2 proc., o JAV dolerio – 2,6 procento.

Vis tik galima teigti, kad rinkos dalyviai kol kas nepakankamai įvertina riziką, kad rinkėjai gali nubalsuoti už išstojimą, atitinkamai, paaiškėjus tokiems rezultatams visose finansinių priemonių rinkose galima tikėtis gana stiprių sukrėtimų.

Investuotojai kreipia lėšas į mažiau rizikingas turto klases. MSCI WORLD (-1,18 proc.) – viso pasaulio išsivysčiusių šalių akcijų rinkas apimantis indeksas – vakar krito trečią dieną iš eilės. JAV nuosmukis buvo šiek tiek mažesnis (S&P 500 -0,81 proc.), o Europoje pagrindinių biržų indeksai krito smarkiau ir jau ketvirtą prekybos sesiją iš eilės (STOXX EUROPE 600 -1,84 procento).

Nerimas dėl „Brexit“ skatina rinkos dalyvius atsigręžti į nerizikingas vyriausybines obligacijas, kurių kainos muša naujus rekordus.

Aukštyn stiebiasi ir aukso kaina – per pastarąsias 2 savaites ji išaugo daugiau negu 5 procentus iki 1280 JAV dolerio už Trojos unciją. Šių įvykių fone „Brent“ rūšies naftos kaina jau antrą dieną iš eilės laikosi žemiau 50 JAV dolerių už barelį lygmens investuotojams baiminantis, kad politiniai įvykiai gali neigiamai paveikti naftos paklausą.

Baltijos šalių biržos kol kas išliko atsparios neigiamoms pasaulinėms tendencijoms (OMXV -0,15
proc., OMXT +0,65 proc., OMXBB +0,44 procento).

Nuo šių metų pradžios STOXX EUROPE 600 yra sumažėjęs 10,66 proc., o Baltijos OMX BALTIC BENCHMARK kilo 11,26 procento. Tam didžiausią įtaką turėjo „Tallink Grupp“, Šiaulių banko ir „Silvano Fashion Group“ akcijos, šiemet pabrangusios atitinkamai 19, 30 ir 57 procentais.

Vakar „Utenos trikotažas“ (+14,00 proc.) paskelbė, kad pagrindinis bendrovės akcininkas SBA įsigijo 24,94 proc. bendrovės akcijų iš užsienio fondų „Amber Trust“, KJK, „Firebird Republic“ ir „Firebird Avora“ ir dabar valdo 86,76 proc. visų akcijų.

Pranešime minima, kad pirkėjo sprendimas padidinti valdomą akcijų paketą buvo pagrįstas dabartinėmis bendrovės veiklos rezultatų tendencijomis ir ateities vystymosi
potencialu.

„Nasdaq Baltic“ paskelbė, kad nuo liepos 1 dienos keičiasi OMX BALTIC BENCHMARK ir OMX
BALTIC 10 indeksų sudėtis.

Po peržiūros į OMX BALTIC BENCHMARK buvo nuspręsta įtraukti „LHV Group“ ir „Nordecon“ akcijas, o pašalinti – vienintelę informacinių technologijų bendrovę „INVL Technology“. Į OMX BALTIC 10 indekso sudėtį nuspręsta įtraukti „Klaipėdos naftos“ akcijas bei išbraukti iš jos Latvijos „Olainfarm“ akcijas.

Atitinkamai birželio pabaigoje galima tikėtis didesnio aktyvumo paminėtų bendrovių akcijomis, indeksus atkartojantiems fondams koreguojant savo portfelių sudėtis.

Šiandien „Tallinna Vesi“ (0,00 proc.) akcijų pirkėjams yra paskutinė galimybė įsigyti akcijų su teise į
0,9 euro dividendus. Taip pat šiandien vyks „Žemaitijos pieno“ (0,00 proc.) neeilinis akcininkų
susirinkimas, kuriame bus balsuojame dėl savų akcijų supirkimo programos sąlygų.

Maksimalus įsigytinų bendrovės akcijų skaičius turėtų būti 2 766 879 vnt., o kaina ne didesnė nei 0,9 euro. Vis dėlto labiausiai intriguoja darbotvarkės klausimas dėl kito neeilinio akcininkų susirinkimo datos, kuriame galėtų būti tvirtinamas bendrovės pirmojo pusmečio pelno paskirstymas.