Nors UEFA teisminį procesą dėl nežaboto sirgalių siautėjimo pradėjo tik prieš Rusijos futbolo sąjungą, anglus tarsi palikdama nuošalyje, perspėjimą gavo ir britai.

Kaip skelbia BBC, UEFA žinutė trumpa ir aiški – sirgalių siautėjimui pasikartojus abi šalys gali būti baudžiamos ne finansinėmis nuobaudomis, o diskvalifikacija iš pirmenybių. Įtakos naujam UEFA vadovų pykčio proveržiui turėjo ir faktas, kad chaosas Marselio gatvėse tęsiasi ir sekmadienį. Pranešama ne apie vieną incidentą, kurį sukėlė neblaivūs anglų fanai.


Konkrečias sankcijas rusams UEFA žada paskelbti antradienį, kuomet išsamiai išanalizuos Marselyje kilusio incidento aplinkybes ir išklausys pačios Rusijos futbolo sąjungos atstovų pasiaiškinimo.

Patys rusai tikisi, kad kol kas bus apsiribota finansine bauda.

„UEFA Rusijos futbolo sąjungą gali nubausti didesne nei 50 tūkst. eurų bauda“, – rašoma rusų naujienų agentūros TASS pranešime.

Kad drastiškų žingsnių UEFA nesiims ir apsiribos smūgiu per finansus, viliasi ir Rusijos futbolo sirgalių sąjungos vadovas Ivanas Kuznecovas.

„Aš labai tikiuosi, kad mūsų rinktinė atsipirks bauda. Ir toliau žais čempionate turėdama tiek pat taškų“, – kalbėdamas su „Sport-Express“ vylėsi rusas.

Shocking scenes inside the Stade Vélodrome as #RUS fans stormed #ENG fans inside the stadium! pic.twitter.com/cgj4GraR7t
— Footy Funnys UK (@FootyFunnysUK) June 11, 2016

Video shows the moment Russia fans 'charge' England supporters after Euro 2016 game https://t.co/U8ERXhFhBxhttps://t.co/3OMDAKRw3H— ITV News (@itvnews) June 11, 2016

Pasaulio žiniasklaidoje ypač baisimasi tuo, kad 2018-ųjų pasaulio čempionatas vyks būtent Rusijoje, kurios sirgaliai ir sukėlė didžiulius neramumus Marselio stadione.

„Jeigu tai vyko Prancūzijoje, įsivaizduokite, kas vyks Maskvoje ar Sankt Peterburge“, – sekmadienio ryte rašė didžiausias Ispanijos dienraštis Marca.com, tarsi leisdamas suprasti, kad Rusija – tikrai ne pati tinkamiausia vieta rengti tarptautines futbolo varžybas.

DELFI primena, kad visi neramumai tarp anglų ir rusų sirgalių prasidėjo dar gerokai prieš lygiosiomis (1:1) pasibaigusių Europos čempionato rungtynių startą – grumtynės vyko Marselio uoste, o jose buvo panaudoti ne tik kumščiai, bet ir peiliai.

Vis tik prasidėjus futbolo mačui situaciją nė kiek nepagerėjo – Marselio „Stade Velodrome“ stadione susirinkę žiūrovai nušvilpė Rusijos himną, o pastarosios futbolo sirgaliai už tai atkeršijo specifiniais metodais.

Vos tik nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui, rusai uždegė deglus (spėjama, kad toks buvo puolimo ženklas) ir įsiveržė į britų tribūną.

Visgi patys rusai tvirtina, kad riaušes provokuoti pradėjo anglai.

„Viskas prasidėjo po įvarčio, kurį mačo pabaigoje pelnė Rusijos rinktinė. Incidentą išprovokavo vienas iš anglų, sviedęs monetą į mūsų sirgalių. Aš pats buvau apačioje, o mano bičiulis atsidūrė visiškai greta įvykių epicentro. Per kelias akimirkas nedidelis kivirčas peraugo į tai, ką pamatė visas pasaulis, – savo įvykių versiją pateikė rusų sirgalių atstovas I. Kuznecovas. – Kaip ir sakiau, viską pradėjo dėl rezultato supykę anglai. Uždegė degtuką, o užsiliepsnojo viskas... Tiesą sakant, labai rimtų muštynių nebuvo, tai daugiau pavadinčiau sirgalių judėjimu tribūnose. Kadangi buvo daug bėgiojimo, viskas vaizdo įrašuose ir atrodo taip įspūdingai.“

Jis įgėlė ir Prancūzijos policijai, kuri, anot I. Kuznecovo, neturi kompetencijos susitvarkyti su chaosu, kuris Marselio gatvėse tęsiasi jau keletą dienų.

„Jie nesusitvarkė. Man apskritai kyla klausimų dėl prancūzų policijos kompetencijos – ji tris dienas nesugebėjo įvesti tvarkos Marselyje, – teigė rusas. – Apskritai aš manau, kad tokie įvykiai nebepasikartos. Didelė dalis mūsų fanų atvyko tik į rungtynes su Anglija ir jau išskrido namo. Nemanau, kad riaušės kiltų iš naujo – žmonės jau suvokia, kokį rezonansą iššaukė visi pastarieji įvykiai.“

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko sukritikavo dėl tokio elgesio sukritikavo savo šalies futbolo aistruolius. Pasak jo, sirgaliai „elgėsi netinkamai“, bet pridūrė, kad rungtynių organizatoriams taip pat tenka dalis kaltės už tai, kad jie nesugebėjo suvaldyti žiūrovų.

„Aišku, kad kaip būsimo Pasaulio čempionato šeimininkai privalome saugoti savo įvaizdį, o žmonės neturėtų jo gadinti. Tai visų blogiausia“, – sakė jis.

Ministras kaltino blogą rungtynių organizavimą ir saugumo procedūras, sakydamas valstybinei naujienų agentūrai TASS, kad „tokius mačus reikia tinkamai organizuoti; reikia atskirti aistruolius“. „Buvo nederamų šūkių ir fejerverkų; tai, be abejo, yra blogai. Nebuvo jokių tvorų, nieko“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (927)