Vyresnio amžiaus žmonės dažnai laikomi seksualiai neaktyviais, tačiau iš tikrųjų jie išsaugo seksualinį aktyvumą visą savo gyvenimą.

Vien pakanka peržvelgti naujausio JAV atlikto nacionaliniu lygmeniu reprezentatyvaus tyrimo, kuriame dalyvavo žmonės nuo 14 iki 94 metų, rezultatus. Buvo nustatyta, kad dauguma vyrų (57,9 procento) ir moterų (51,4 procento) šeštoje dešimtyje per pastaruosius metus turėjo tradicinius lytinius santykius. Tarp septintą dešimtį skaičiuojančių respondentų tokių buvo 53,5 procento vyrų ir 42,2 procento moterų.

Tarp vyresnio amžiaus respondentų tradicinė lytinė sueitis yra pati dažniausia ir tai neturėtų niekam kelti nuostabos, nes didžioji dalis tokio amžiaus žmonių yra heteroseksualūs. Vis dėlto, tai toli gražu ne vienintelis seksualinio aktyvumo variantas.

Didelis skaičius šeštą ir septintą dešimtį skaičiuojančių senjorų (nuo ketvirtadalio iki pusės, priklausomai nuo lyties ir amžiaus) taip pat prisipažino suteikę oralinį pasitenkinimą arba jo sulaukę. Kai kurie netgi tvirtino turėję analinių seksualinių santykių, tačiau tai gerokai rečiau pasitaikantys atvejai ir vyrų, ir moterų grupėse.

Nors didžioji dalis respondentų gyveno santuokoje, labai svarbu pažymėti ir tą faktą, kad santuoka yra tik vienas iš kontekstų, kuriuose vyresnio amžiaus žmonės gali užsiimti seksu. Daugelis jų taip pat neslepia turintys atsitiktinių lytinių santykių.

Pavyzdžiui, vienas internetu atliktas tyrimas atskleidė, kad „draugiškas seksas“ yra neretas reiškinys peržengusių penkiasdešimties ar net šešiasdešimties slenkstį. Kitaip tariant, atsitiktinis seksas nėra vien studentų reikalas.

Taip pat verta paminėti, kad dauguma šeštą ar septintą dešimtį skaičiuojančių vyrų ir moterų taip pat užsiima masturbacija. Tiesą sakant, jau minėtame nacionaliniame tyrime paaiškėjo, kad daugiau suaugusiųjų prisipažino per pastaruosius metus masturbavęsi nei turėję lytinius santykius su partneriu.

Kita šio tyrimo išvada, kurią verta paminėti – daugelis suaugusiųjų yra seksualiai aktyvūs net peržengę septyniasdešimties slenkstį. Pavyzdžiui, per pastaruosius metus tradicinį lytinį aktą prisipažįsta turėję 42,9 procento vyrų ir 21,6 procento moterų, skaičiuojančių aštuntą dešimtį. Šioje amžiaus grupėje antras dažniausias seksualinio aktyvumo su partneriu variantas yra oralinis seksas, tik procentai abiejų lyčių atvejais yra gerokai kuklesni.

Taigi, kaip galite matyti, seksualiniam aktyvumui pabaigos nėra. Žinoma, bėgant metams seksualinių sunkumų – tokių kaip erekcijos disfunkcija vyrams ir makšties sausumas moterims – tikimybė išauga. Taip pat gali sumažėti ir lytinio potraukio stiprumas, kas labai dažnai sutampa su sulėtėjusia lytinių hormonų gamyba.

Be to, lėtinės ligos ir kitos ne seksualinės sveikatos ligos (pavyzdžiui, artritas) kai kuriuos sekso veiksmus gali apsunkinti ar paversti skausmingais. Vis dėlto, tai nereiškia, kad vyresnio amžiaus žmonės nebegali patirti lytinio pasitenkinimo.

Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 1300 vyresnio amžiaus moterų (jų amžiaus vidurkis siekė 67 metus), du trečdaliai seksualiai aktyvių tvirtino bent jau vidutiniškai patenkintos savo seksualiniu gyvenimu. Taip pat verta paminėti, kad moterys virš aštuoniasdešimties iš tikrųjų jautė aukščiausio lygio seksualinį pasitenkinimą.

Taip pat verta paminėti tą faktą, kad seksualinio aktyvumo išsaugojimas vyresniame amžiuje gali pasiūlyti nemažai naudos sveikatai. Pavyzdžiui, naujausias tyrimas, kuriame dalyvavo 50-89 metų asmenys, kurie per pastaruosius metus tvirtino turėję lytinius santykius, demonstravo geresnius kognityvinius rezultatus lyginant su tais, kurie tvirtino neužsiimantys seksu ar masturbacija. Kitaip tariant, seksas gali potencialiai teigiamai veikti senstančias smegenis.

Trumpai tariant, nors su amžiumi mes dažniau susiduriame su seksualinėmis problemomis, daug vyresnio amžiaus žmonių išlieka aktyvūs ir mėgaujasi lytiniu gyvenimu, o tie, kurie tai daro, dar jaučia ir naudą sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (668)