Uogienės virimas gana sudėtingas, taigi pasistenkite į šį darbą įtraukti kuo daugiau pagalbininkų ir, žinoma, neužmirškite vaikų. Tegul nelieka nei vieno šeimos nario ar poilsiaujančio giminaičio nuošalyje – pakaks drybsoti hamake ar be tikslo vaikščioti aplink namus, kai jūs tuo metu gadinate savo akis ir laiką, bandydama pašalinti sėklas ar kauliukus iš uogų manikiūriniais reikmenimis.

Kai kurios šeimininkės tvirtina, kad jeigu uogų sėklos yra minkštos, dar nesubrendę, tai jų skonis nesijaus išvirusioje uogienėje. Sėklų nebūtina pašalinti –uogienės jos tikrai nesugadins. Taigi teks pasitikėti šiuo patyrusių šeimininkių patarimu.

Pirmiausiai pabandykite išvirti deimantinės uogienės. Tai supaprastintas karališkosios uogienės variantas. Tuščių, be sėklyčių uogų nereikia farširuoti graikiškais riešutais. Pakaks atsargiai pašalinti sėklas iš uogų. Jeigu jums pavyks, kitą kartą galėsite į agrastų uogas įdėti vyšnias be kauliukų ar riešutus. Pirmiausiai parinkite žalias, stambias uogas, pašalinkite sėklas ir į kiekvieną įdėkite po vyšnią be kauliuko.

1 kg sirupo reikia: 500g cukraus, 0,7 l vandens ir ¼ arbatinio šaukštelio vanilės. Agrastus užpilkite verdančiu sirupu ir virkite apie 5 – 10 min. ant lėtos ugnies. Nuimkite nuo ugnies ir palikite 4 val. Šią procedūrą pakartokite 3 – 5 kartus tol, kol sirupas sutirštės.

Pagaliau uogienė paruošta. Dabar jūs galite karališkai sutikti svečius. Jeigu iki šio laiko jūsų sode ant krūmų dar yra agrastų, o jums atsibodo užsiimti tokiu aukščiau aprašytu juvelyriniu darbu, galite iš agrastų pagaminti ką nors paprastesnio, pvz. marmeladą. Primename, kad agrastas – vienintelė uoga, kurią galima naudoti bet kurioje išnokimo stadijoje. Jeigu jūs uogienei rinkote nepilnai išnokusias uogas, tai marmelado virimui geriau palaukite iki uogos pilnai nunoks. Be to iš agrastų yra ruošiami puikūs užpilai ir naminis vynas, želė ir kompotai. Išsunktas agrastų sultis pila į marinadus ir padažus.

Agrastai marinuojami kartu su kitomis daržovėmis: pomidorais ir aguročiais, ir patiekiama asorti prie mėsos. O jeigu šias uogas užšaldysite, žiemą galėsite kepti pyragus su saldžiarūgščiu įdaru.

Tai įdomu

Agrastuose gausu vitamino P, kuris stiprina kraujagysles. Raudonos spalvos agrastuose šio vitamino yra 4 – 10 kartų daugiau, negu žaliose ar geltonose uogose. Viena iš svarbiausių šių uogų ypatybių – didelis kiekis gintaro rūgšties, kuri mažina galvos smegenų kraujagyslių spazmus. Ši rūgštis išlieka ir verdant. Na, o kalorijų agrastai turi visai nedaug - 100g uogų turi tik 48 kilokalorijas.

Naudingi patarimai

Agrastai yra labai naudingi, todėl geriausia juos naudoti šviežius. Paįvairinkite jais vasarines salotas, o į karališką uogienę dėkite tik derliaus perteklių. Jeigu jūs labai rimtai užsiėmėte atsargomis žiemai, išmėginkite dar vieną įdomų būdą. Parinkite labai išnokusių uogų, vienu sluoksniu supilkite jas į skardą ir džiovinkite 90o C orkaitėje. Išdžiūvusios uogos savo skoniu nenusileidžia razinoms. Tokias džiovintas uogas galite naudoti įvairiems saldžiarūgščiams padažams prie mėsos (geriausiai prie avienos). Prieš naudojimą džiovintas uogas užpilkite verdančiu vandeniu. Laikykite sausoje vietoje, uždaruose stikliniuose induose

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)