A. Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė DELFI informavo, kad ketinama keisti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo formulę – didinti joje esantį koeficientą.

Gaunantiems minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), tai nieko nekeičia, nes apskaičiuojant jų NPD, šis koeficientas vis tiek dauginamas iš nulio. Tačiau uždirbantiems daugiau nei MMA, bet mažiau nei 1024 eurus, tai reikš mažesnę naudą negu ta, kurią jie gautų nieko nekeičiant. Dėl to ir biudžetas praras mažiau lėšų.

Pasiektas susitarimas

Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis

Antradienį po valdančiųjų partijų Politinės tarybos posėdžio pranešta, kad NPD nuo 2017 metų bus didinimas nuo 200 eurų iki 310 eurų.

Tokį sprendimą komentavęs A. Butkevičius pridūrė, kad naujasis NPD bus taikomas tiems gyventojams, kurių atlyginimas siekia iki 1024 eurų.

Tačiau pagal dabar galiojančią NPD taikymo formulę, įvedus 310 eurų dydį, viršutinė riba turėtų būti daugiau nei 200 eurų aukščiau – 1262 eurai.

Šiuo metu NPD taikymas apskaičiuojamas pagal taip atrodančią formulę: NPD - 0,34 × (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos - minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA), galiojusio einamųjų kalendorinių metų sausio 1 dieną, vienas dydis).

Taigi galima apskaičiuoti, kad tam, jog pritaikytas NPD pasiektų 0, „ant popieriaus“ gaunamas atlyginimas turi siekti bent 1262 eurus: 310 - 0,34 × (1262 - 350) = 0.

Kaip DELFI paaiškino A. Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė, premjeras savo skaičiavimuose nesuklydo. Pasirodo, kad NPD taikymo formulė bus keičiama.

Evelina Butkutė-Lazdauskienė

Didins koeficientą

„Sodros“ duomenimis, vidutinis darbo užmokestis (VDU) „ant popieriaus“ šalies ūkyje 2015 metų 3 ketvirtį sudarė 735,1 euro.

Žmogui, kuris uždirba VDU, NPD taikymo apskaičiavimas dabar atrodo taip: 200 - 0,34 × (735,1-350) = 200 - 130,93 = 69,07.

Taigi, uždirbant VDU, 15 proc. gyventojų pajamų mokesčių apmokestinama atlyginimo dalis yra 666,03 euro ir sudaro 99,9 euro.

Atskaičiavus „Sodros“ mokesčius, toks žmogus „į rankas“ gauna 569,04 euro.

Jeigu koeficientas nebūtų keičiamas, tada VDU uždirbantis žmogus po 2017 metų sausio 1 dienos „į rankas“ gautų 585,54 euro, t.y. 16,5 euro daugiau nei dabar.

E. Butkutė-Lazdauskienė DELFI nurodė, kad NPD taikymo formulėje koeficientas bus keičiamas į didesnę pusę.

Šį koeficientą padidinus net ir viena dešimtąja (iki 0,35), VDU uždirbančio žmogaus „į rankas“ gaunamų pinigų skaičiaus padidėtų mažiau nei nieko nekeičiant. Jis gautų 15,92 euro daugiau nei dabar, bet 0,58 euro mažiau nei prie nesikeičiančio koeficiento.

Konkretaus skaičiaus dar nėra

E. Butkutė-Lazdauskienė sakė, kad tai, koks bus galutinis koeficiento dydis dar neaišku.

„Mes planuojame taip, kad dabartinę formulę pakeitus, nunyktų NPD taikymas prie 1024 eurų. Dabar jis nebetaikomas nuo 938 eurų, bet augant vidutiniam darbo užmokesčiui su ta riba vėl ūgtelėtų“, – kalbėjo ji.

Tačiau žinant, kad NPD nebetaikomas nuo 1024 eurų, galima apskaičiuoti ir koeficientą. Ši lygtis atrodo taip: 310 - x × (1024-350) = 0. Lygties atsakymas – x = 0,46.

Tiesa, joje iš tiesų yra dar vienas nežinomasis, nes šiuo metu sprendžiama dėl MMA didinimo iki 380 eurų nuo liepos 1 dienos.

Jei tam būtų pritarta, tada išsprendus A. Butkevičiaus lygtį, gautume atsakymą, kad koeficientas bus didinamas iki 0,48.

Jeigu naujasis koeficientas išties sieks 0,46, tada VDU uždirbantis žmogus 2017 metais „į rankas“ gaus 578,6 euro, t.y. 9,56 euro daugiau nei dabar, bet beveik dvigubai mažiau nei tada, jeigu koeficientas nebūtų keičiamas.

Beje, jeigu MMA būtų padidinta iki 380 eurų, o koeficientas nesikeistų, VDU uždirbantis žmogus „į rankas“ po sausio 1 dienos gautų 18,03 euro daugiau nei dabar.

Uždirbantys MMA išloš labiausiai

Šiuo metu 350 eurų MMA uždirbantis žmogus „į rankas“ gauna 296 eurus.

Jei MMA nebus didinamas, tada jis pritaikius 310 eurų NPD, po naujųjų metų „į rankas“ gaus 312,5 euro, t.y. 16,5 euro daugiau nei dabar.

MMA padidinus iki 380 eurų, jo piniginė pastorėtų dar labiau – iki 335,3 euro, t.y. 39,3 euro daugiau nei dabar.

Reikia pabrėžti, kad MMA uždirbantiems gyventojams NPD taikymo formulėje esantis koeficientas neturi jokios reikšmės, nes vis tiek galiausiai dauginamas iš nulio.

Pavyzdžiui, 310 - 0,34 × (350-350) = 310 - 0 = 310

Taigi, NPD iki 310 eurų didinantys, bet ir ir jo taikymo formulės koeficientą keičiantys valdantieji siekia, kad daugiau uždirbantys gyventojai, lyginant su uždirbančiais mažiau, sumokėtų dar didesnę mokesčių dalį.

Kitaip tariant, gyventojų pajamų mokestį norima padaryti dar progresyvesniu.

„Bet kokiu atveju, tie pinigai, kurie bus gaunami žmogaus „į rankas“ padidės. Lygiai taip pat padidės ta suma, nuo kurios jau nebegalios NPD“, – sakė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė DELFI nurodė, kad dėl pagrindinio NPD didinimo iki 310 eurų valstybės ir savivaldybių biudžetai netektų apie 110 mln. eurų iš GPM surenkamų pajamų.

Komentuodama pastarąjį valdančiųjų sprendimą didinti NPD prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad jo įgyvendinimas atsieitų 130 mln. eurų.

T. Staniulytė taip pat sakė, kad ministerija modeliavo įvairius NPD didinimo scenarijus. „Kol kas susitarta dėl principo, o konkretus variantas bus pasirinktas vėliau – jis ir bus komentuojamas plačiau“, – sakė ji.

Ji patvirtino ir tai, kad Finansų ministerija teikė siūlymus keisti NPD apskaičiavimo formulę, tačiau nurodė, kad galutinė jos versija dar nepasirinkta.

Finansų ministerijos duomenimis, mažiau nei 1 tūkst. eurų 2016 metų balandį gavo 82 proc. dirbančiųjų, o per 1 tūkst. eurų – 18 proc. dirbančiųjų.

Gitanas Nausėda

Pabrėžė NPD už vaikus svarbą

„Matyt, norėta užtikrinti didesnį progresyvumą ir kartu, ko gero, pataupyti šiek tiek pinigėlių, nes pats NPD pakėlimas šį kartą yra tikrai drastiškas“, – taip valdančiųjų sprendimą keisti NPD taikymo formulę komentavo SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Jis priminė, kad ankstesniais kartais NPD būdavo didinimas geriausiu atveju 40 eurų ir sakė, kad antruoju žingsniu jau būtų galima sulyginti NPD su MMA.

„Tai yra pasiekti tą idealą, apie kurį dažnai mėgsta ekonomistai šnekėti“, – sakė G. Nausėda.

Ekonomistas pridūrė, kad žvelgiant iš esmės, pats koeficientas labai didelės įtakos neturi, nes kur kas svarbesnis yra pats NPD dydis ir tai, kiek jis didinamas vaikų turinčioms šeimoms.

„Pavyzdžiui, Latvijoje NPD dydis yra pakankamai mažas, bet žvėriškai didėja, jeigu šeima turi 2, 3 ir daugiau vaikų. Už kiekvieną papildomą vaiką NPD suma ryškiai didėja. Tai nemaža paskata dirbantiems tėvams auginti vaikus“, – sakė G. Nausėda.

NPD už antrą ir paskesnius vaikus ketinama didinti ir Lietuvoje - nuo 120 eurų iki 200 eurų, neatsižvelgiant į šeimos narių gaunamas pajamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (473)