Vėlų birželio 16-osios vakarą Šiaurės ir Baltijos šalių kūrėjus vienijanti grupė „NB8 ART“ („Nordic Baltic 8“) pristatys savitą muzikos improvizacijų, grafikos ir video menų sintezės koncertą-performansą, paremtą baltų ir Šiaurės šalių folkloru, užkalbėjimais, mitologija ir archajinės pasaulėjautos ženklais.

Spalvingas ir pašėlęs

Tarptautinė menininkų grupė susibūrė prieš porą metų ir kuria originalius meno projektus įvairiose šalyse. „NB8 ART“ kolektyvas, kurį vienija meilė muzikai ir bendras požiūris į projekto vaizdą, – spalvingas ir pašėlęs. Projekto „NB8 ART“ vadovė Simona Zbarauskaitė – pianistė, įkvėpimo muzikuoti ji semiasi iš kelionių, sutiktų žmonių, gamtos, keblių situacijų. Svajoja apkeliauti visą pasaulį, yra linkusi eksperimentuoti ir nebijo nepramintų kelių.

Janas Liljekvistas – švedų menininkas, žmogus orkestras, įvaldęs daugybę muzikos stilių – nuo roko iki šiuolaikinės elektroninės muzikos. Estų gitaristas Robertas Jurjendalis kuria muziką kinui, išleido daugiau kaip 10 kompaktinių plokštelių. Steinaras Ygesethas – jaunas ir ambicingas norvegų kompozitorius, nebijantis iššūkių ir naujų muzikos formų.

Rūta Vitkauskaitė

Operos solistės Julijos Karaliūnaitės vardą vis dažniau galima pamatyti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro repertuare. Arfininkė Viktorija Smailytė pasižymi išskirtiniu optimizmu, šiuo metu dirba Kauno miesto simfoniniame orkestre, taip pat dalį laiko skiria pedagoginiam darbui.

Performerė kompozitorė Rūta Vitkauskaitė gyvena Londone, šiemet buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“. Grafikė Jūratė Rekevičiūtė, garsi ekstravagantiška ir spalvinga asmenybė, išsiskiria spalvotu požiūriu į gyvenimą ir meile jam. Ričardas Rickevičius – vaizdo režisierius, turintis savo išskirtinį braižą. Saulė Gimžūnaitė – jauna, savojo kelio ieškanti animatorė.

Kad tamsa nenugalėtų

Remdamiesi tautosaka, kultūros tradicijomis, menininkai kuria unikalias šiuolaikiškas aranžuotes, siekia interpretuoti liaudies meną. Akcentuoja ne autentiškumą, o emociją. Senąsias raudas, sakmes, apeigas, raštus, spalvas ir kitą tautų paveldą interpretuoja kaip neatsiejamą dabarties dalį.

Profesionalų atliekamose kūrinių aranžuotėse girdime ir liaudies dainų originalų skambėjimą, ir operinį vokalą. Arfos garsai persipina su elektronika, gitaros sąskambiais. Neatsiejama koncerto dalis – gyvai kuriamos vaizdo projekcijos, paremtos savitais Šiaurės ir Baltijos regionų tautiniais raštais, ornamentais.

Tarp saulėlydžio ir sutemų – paslaptingas, magiškas laikas, kai, regis, tamsa nugalės šviesą. Būtent tada danguje virš Aukštaitijos ežerų ir pasigirs užkalbėjimų šnabždesiai, nušvis magiškieji ženklai, kurie mums ir mūsų protėviams kaskart suteikdavo viltingų minčių.

Po koncerto žiūrovams bus surengta Etnokosmologijos muziejaus pažintinė ekskursija. Esant palankiam orui, bus galimybė teleskopu stebėti žvaigždes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)