Turintys antsvorio ir nutukę žmonės raginami keisti savo gyvenimo būdą bei maitinimosi įpročius, pradėti reguliuoti kūno svorį, nes nutukimas – viena aktualiausių šiandienos sveikatos problemų, didžiuliu greičiu plintanti Europoje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugelyje Europos šalių per 50 proc. suaugusių žmonių turi antsvorio ir 15 proc. yra nutukę. Dėl antsvorio ir nutukimo kasmet miršta daugiau kaip 1 milijonas žmonių.

Vis aktualesnė problema tampa vaikų nutukimas: vienas iš keturių ar vienas iš trijų (Pietų Europos šalyse) vaikų turi antsvorio arba yra nutukęs. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad iš maždaug 5 mlrd. suaugusių pasaulio gyventojų 2014 m. 641 mln. žmonių kūno masė buvo per didelė. Prognozuojama, kad per devynerius metus (iki 2025 metų) nutukusiųjų pasaulyje bus per 1,1 milijardo. Nutukimas neigiamai veikia daugelį organizmo sistemų ir sergančiųjų šia liga gyvenimo kokybę, darbingumą, trumpina gyvenimą. Jis sukelia sunkias ligas: cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, kvėpavimo takų, onkologines, sąnarių ligas, virškinamojo trakto, inkstų, šlapimo takų ir reprodukcinės sveikatos ligas.

Europos kovos su nutukimu dienos iniciatyvą palaiko ir Vilniaus kolegijos (VK) Sveikatos priežiūros fakultetas, vykdantis Dietetikos studijų programą. Turintiems antsvorio ir nutukusiems asmenims reikalinga profesionali sveikatos priežiūros profesionalų pagalba. Visuomenei reikalinga nutukimo prevencijos strategija vietiniu, nacionaliniu ir europiniu lygmenimis. VK parengti dietistai, įgiję dietetikos profesinio bakalauro laipsnį, geba nustatyti asmenų/visuomenės grupių maitinimosi priežiūros poreikį, vertinti asmenų maitinimąsi, įskaitant įmitimą, parengti ir įgyvendinti maitinimosi priežiūros planą pagal individualius asmens poreikius, vertinti maitinimosi priežiūros efektyvumą, mokyti ir konsultuoti asmenis tinkamo maitinimosi klausimais, susieti Lietuvoje vykdomas prevencines programas su tinkamo maitinimosi ugdymu, vykdyti valgiaraščių įgyvendinimo priežiūrą, kompetentingai teikti profesinę informaciją koreguojant bei adaptuojant asmenų maitinimąsi, rinkti, sisteminti, interpretuoti ir skleisti duomenis, būtinus dietetikos mokslo praktikai.

VK yra Europos dietistų asociacijų federacijos (angl. the European Federation of Associations of Dietitians (EFAD)) asocijuota narė. EFAD šiuo metu vienija 34 asocijuotus narius, atstovaujančius per 35 000 dietistų 27 Europos šalyse (www.efad.org). VK aktyviai dalyvauja EFAD veiklose, kuriomis drauge su socialiniais dalininkais, valstybėmis narėmis, Europos komisija, maisto pramone siekiama tobulinti maisto produktų ženklinimo sistemą, sudaryti galimybes vartotojams lengviau pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus ir gėrimus, mokyti visuomenę tinkamo maitinimosi principų. Dietetikos studijų programos studentai noriai renkasi su antsvoriu ir nutukimu susijusias temas, rengdami profesinio bakalauro baigiamuosius darbus.

Dietistai yra pagrindiniai sveikatos priežiūros specialistai, įgyvendinantys visuomenės sveikatos politiką kovojant su nutukimu. Europos dietetikos veiksmų planas (angl. the European Dietetic Action Plan, http://www.efad.org/eudap) yra EFAD organizacijos įsipareigojimas imtis veiksmų, siekiant pagerinti visuomenės narių maitinimąsi ir sveikatą.

EFAD tvirtai remia Europos nutukimo tyrimų asociacijos (EASO) iniciatyvą – Europos kovos su nutukimu dieną ir ragina Europos Parlamentą imtis priemonių nutukimo problemai spręsti. EFAD narių geografinė įvairovė ir profesionalumas suteikia unikalių įžvalgų ir perspektyvų priimant sprendimus dėl sveikatos gerinimo. Dietistai išlieka vieni svarbiausių sveikatos priežiūros specialistų, kurie siekia teigiamų rezultatų dėl Europos piliečių ir viso pasaulio gyventojų gerovės.