Visus minėtus ingredientus turi didžiausia dviratininkų šventė Lietuvoje „Velomaratonas“. Subalansuotas mėgėjams, tačiau su integruotomis profesionalų varžybomis ir vaikų važiavimu. Šiemet „Velomaratonas“ vyks jau septintą kartą. Tūkstančiai mėgėjų, vaikų ir profesionalų Vilniuje rinksis rugpjūčio 21 dieną.

Kokios masėms skirtos dviračių šventės vyksta pasaulyje? Kokie jų žanrai? Kokie dviračių renginiai organizuojami aplink Lietuvą? Pirmaujame ar atsiliekame? O gal su niekuo nesivaržome, nes tokių renginių tikslas – sveika, mąstanti, aktyvi visuomenė?

Pirmoje šios apžvalgos dalyje pateikiame dėmesio vertus dviračių renginius iš viso pasaulio. Tai maratonai, orientacinės varžybos, specializuoti važiavimai, parodos ir net protestų formos. Antroje rašinio dalyje supažindinsime su situacija kaimyninėse valstybėse – Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje ir Lenkijoje.

Pasaulio velomaratonai, velošventės, velorenginiai:

„Monrealio dviračių šventė“ (Kanada)

„Tour de l'Ile Montreal“ – šventė, įkvepianti antra pagal dydį Kanados miestą sėsti ant dviračio. Šį savaitgalį (06.05) vyksiantis renginys įprastai pritraukia daugiatūkstantines dviračių mėgėjų minias. Šalmais apsiginklavę dviratininkai mina pasirinktinai 25, 30, 50, o ambicingiausi – 65 arba 100 kilometrų. Praėjusiais metais „Tour de l'Île Montreal“ fiestoje dalyvavo 25 000 dviratininkų. Didžiausias užfiksuotas dalyvių skaičius – 45 000.

Įdomu: ši dviračių šventė vyksta nuo 1984 metų, o dėl trasos ilgumo keliose atkarpose dviratininkai važiuoja tik ištisinėmis linijomis nuo motorinių transporto priemonių eismo atitvertuose keliuose.

„Naktinis Meksiko dviračių žygis“ (Meksika)

Meksikos sostinės valdžia labai aktyviai skatina dviračių naudojimą mieste, todėl kiekvieną sekmadienį organizuoja šeimų važiavimus dviračiais, o kartą per mėnesį – naktinį dviračių žygį „Paseo nocturo“. Jo metu dalyviai ant dviračių įveikia 17 kilometrų atrakcionais paįvairintų istorinių miesto gatvių ir kaskart – vis kita tema.

Įdomu: pirmasis Meksiko „Paseo nocturo“ sutraukė 3500 dviratininkų, bet tai buvo toli nuo rekordinio važiavimo, kuriame 2013 metais dalyvavo 39 000 dviratininkų.

„Merginos ant dviračių“ (Argentina)

Argentina išsiskiria ne tik gražia gamta, iškasenų gausa, geru oru ar vynu, bet ir specialiai moterims subalansuota dviračių švente „Chicas en Bici“. Buenos Airėse šis masinis renginys vyksta kovo mėnesį, minint pasaulinę moters dieną. Moterys dviračiais 10 kilometrų rieda Argentinos sostinės širdyje tarp daugiaaukščių pastatų, užsuka į Palermo rajono parkus, važiuoja palei La Platos upę. Moters dieną ant dviračio šiais metais minėjo 4 tūkstančiai dailiosios lyties atstovių.

Įdomu: nors „Chicas en Bici“ subalansuota moterims, joje dalyvauti gali ir vyrai. Dviračius šioje šventėje minantys vyrai taip išreiškia pagarbą savo moterims.

„Sostinės dviračių ralis“ (Kanada)

„Capital Velo Rally“ vyksta Kanados sostinėje Otavoje. Tai savotiškos orientacinės dviratininkų-mėgėjų varžybos didžiuliame mieste. 3-6 asmenų komandos važiuoja dviračių takais arba mažo eismo intensyvumo gatvėmis. Komandos privalo sekti maršrutą ir ieškoti atsakymų į išradingus klausimus bei tyrinėti įdomiose vietose paslėptus miesto perlus. Ši šventė dviračių mėgėjams – įgūdžių testas, pažintinė kelionė draugiškai varžantis su kitais dviratininkais.

Įdomu: „Capital Vélo Rally“ – mokamas malonumas, tačiau kiekvieno dalyvio laukia lengvi pietūs, gaivieji gėrimai ir prizai.

Berlyno dviračių savaitė (Vokietija)

„Berlin Bicykle Week“ – didžiausias Europoje dviračių sporto, kultūros ir gyvenimo būdo renginys, dviratininko kalendoriuje pažymėtas užrašu „must go“. Tai moderni paroda, festivalis, dirbtuvės, mada, seminarai, treniruotės, varžybos, važiavimai, šou, pasirodymai ir viskas geriausia, ką galima įsivaizduoti kalbant apie dviratį. Norint nupasakoti parodos maštabus – jie nesuvokiami tol, kol neapsilankai mieste, kuriame kasdien į gatves išvažiuoja pusė milijono dviračių, kur 1000 gyventojų tenka 710 šių bemotorių transporto priemonių.

Įdomu: be įprastų visų įmanomų dviračių sporto varžybų, Berlyno dviračių savaitėje vyksta tokie užsiėmimai kaip „Dviračio joga“, „Dviračių polo“, „Lenktynės žvyru“ ar senovės riterių kovų principu organizuojamas „Berlyno pedalų mūšis“, kurio, kaip rašo organizatoriai, šiaip nesuprasi – geriausia atvykti ir pamatyti.

„Šiaurės Amerikos neserijinės gamybos dviračių paroda“ (JAV)

Metų pradžioje Sakramento mieste susirenka talentai iš viso pasaulio, kurių pagrindinė meno forma ir objektas – dviratis. Eksponatų savininkai iš JAV, Kanados, Australijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos, Vokietijos, Prancūzijos, Danijos ir t.t. padėjo paversti „The North American Handmade Bicycle Show“ didžiausiu rankų gamybos dviračių paroda pasaulyje. Profesionalų sukonstruoti dviračiai traukia akį, tviska prabanga ar išsiskiria funkcijomis, bet visi – originalūs.

Įdomu: daugiausiai eksponatų paroda sulaukė 2011 metais – 173 dviračių, juos tuomet apžiūrėjo 7300 parodos lankytojų.

„Pasaulio nuogalių važiavimai“ (visas pasaulis)

„The World Naked Bike Ride“ - visame pasaulyje, dažniausiai didmiesčiuose, organizuojamas masinis renginys, kurio dalyviai drauge planuoja, susitinka ir važiuoja dviračiais nevilėdami rūbų arba maksimaliai apsinuoginę. Tai protesto maratonas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į šiuolaikinės visuomenės priklausomybę nuo degalų ir masišką automobilių naudojimą. Jo dalyviai nori priminti, kokia puiki transporto priemonė yra dviratis, koks švarus gali būti pasaulis.

Vieni didžiausių nuogalių ant dviračių važiavimai vyksta Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje, tačiau nuogaliai vienijasi ir JAV ar Didžiojoje Britanijoje. Praėjusiais metais „The World Naked Bike Ride“ vyko 20 valstybių, 70 miestų.

Įdomu: šiuose renginiuose kartu su dviratininkais gali važiuoti riedučių, riedlenčių, longboard‘ų, paspirtukų savininkai – visi, kurie judėjimui ant ratų naudoja raumenų jėgą.

Didžiausias Baltijos šalyse dviračių renginys „Velomaratonas“ šiais metais vyks rugpjūčio 21 dieną, sekmadienį. „Velomaratone“ kojas judins mėgėjai (ERGO mėgėjų važiavimas – 10, 20 arba 30 km), vaikai (AKROPOLIO vaikų važiavimas – 2,4 km),treniruoti mėgėjai (TOYOTA SEMI-SPORT – 50 km) ir profesionalai (TOYOTA SPORT – 100 km).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją