Kokias klaidas paprastai daro užsibrėžę padailinti kūną, kokios odos stangrinimo priemonės iš tiesų veiksmingos, kurios – tik pinigų švaistymas.

„Dirbantiems sėdimą darbą liulėjimai ir tešlėjimai sunkiai išvengiami, nes žmogus, kaip toks sukurtas judėti, o ne sėdėti“, – DELFI sakė trenerė E. Afanasjeva. Tačiau ir biuruose dirbantiems žmonėms ji pasiūlė veiksmingų receptų.

- Kaip greitai, sveikai ir ilgam sustangrinti kūną?

- Geriausių rezultatų galima pasiekti tik kompleksinėmis priemonėmis, tad vieno būdo tai padaryti nėra. Kosmetika, masažai – puiki priemonė suaktyvinti metabolizmą, pastangrinti, pagražinti odą, tačiau vien to tikrai negana. Visų pirma svarbu sureguliuoti mitybą, kuri net apie 70 proc. lemia išvaizdą, gerti pakankamai vandens, subalansuoti darbo ir poilsio režimą bei pasirūpinti judėjimu. Taigi, norint sustangrinti odą, svarbu viskas.

Išskirčiau poilsį, nes psichinė būklė turi didelės įtakos odai.

- Nuo streso ir poilsio stygiaus gali nukabti oda?

- Taip, nes stresas lemia svorio pokyčius. Taigi, jei matome, kad oda netenka stangrumo, visų pirma galbūt reikėtų pailsėti.

- Ir neprireiks stebuklingų odą stangrinančių priemonių?

- Jos nebūtinai stebuklingos. Pvz., paprasti aliejai ar tiesiog kavos tirščiai, naudojami, kaip odos šveitiklis, pagerina kraujotaką ir stangrina odą. Kartais ne taip svarbu, kokio brangumo priemonėmis stangrinti, drėkinti, maitinti odą, bet tai daryti būtina.

Svarbu, ne kiek pinigų išleidi savo kūno priežiūrai, o kaip juo rūpiniesi, kaip supranti, ką su savimi daryti.

Jei valgysi, kas papuola, daryk nedaręs „pylingus“ ir atvirkščiai. Net jei anticeliulitinio masažo kompleksų pagalba pasiekei, kad kūno apimtys sumažėtų, nekeičiant gyvenimo būdo jos tuoj pat grįš į pradinę padėtį. Taigi, svarbiausia pasirinkti tokias kūno stangrinimo priemones, kurias galėtume naudoti nuolat.

Per žiemą auginti svorį, o prieš atostogas staigiai jį numesti – kenksminga. Turime stengtis optimaliai gyventi visą laiką. Staigios, bet trumpalaikio poveikio priemonės – tik pinigų švaistymas.

- Kiek mažiausiai laiko skiriant per dieną savo kūnui galima pasiekti apčiuopiamų rezultatų?

- Priklauso nuo darbo. Nes jeigu darbas sėdimas, pastangų reikės daug daugiau.

- Ar sėdimą darbą dirbantiems žmonėms kyla specifinių problemų?

- Taip, labai daug. Pvz., jeigu norime turėti gražius sėdmenis, bet nuolat sėdime, to pasiekti sudėtinga. Raumenys ilgą laiką būna vienoje padėtyje, tad net ir darbo metu reikėtų pasimankštinti, kad jie aktyvuotųsi. Nuolat sėdint lėtėja kraujotaka, medžiagų apykaita, ne tik visas kūnas stingsta, bet ir silpnėja imunitetas. Neišsimiegodami, prastai maitindamiesi, patirdami streso negalime kokybiškai gyventi, ką ir kalbėti apie odos stangrumą.

Nuolatinis sėdėjimas sendina, nes lėtina organizmo procesus. Oda taip pat glemba, todėl masažų, kitų procedūrų tikslas viską tarsi kelti į viršų. Ne šiaip sau jogai karališkąja asana vadina stovėjimą ant galvos. Žinoma, tai gana ekstremalu ir tikrai nereikėtų pulti visiems ant galvos stovėti, tačiau ir paprastesnės pozos, pvz., žemyn žiūrintis šuo, puikiai veikia kraujotaką, taigi, ir odos būklę.

- Ką patartumėte daryti sėdimą darbą dirbantiems žmonėms, kad kūnas neprarastų stangrumo?

- Visų pirma, kas pusvalandį ar penkiolika minučių pajudėti. Ir stengtis ilgai nesėdėti vienoje padėtyje: ištiesti kojas, pasikišti po savimi, atsiklaupti, atsistoti. Dar geriau, jei sėdėtume ne ant kėdės, o ant kamuolio.

- Jei žmonės pakyla nuo darbo stalo, dažniausiai eina pasidaryti kavos arba parūkyti.

- Geriau, kad eitų pasivaikščioti gryname ore. Mažos pertraukos gali padėti produktyviau dirbti. Produktyviau dirbdamas gali pasidaryti daugiau pertraukų.

-Kokias klaidas darome siekdami pagražinti kūno linijas ir atsikratyti kabančios odos?

- Mitas, kad per savaitę galima pasiekti neįtikėtinų rezultatų. Jeigu žmogaus problemos nedidelės, galbūt, bet jei įsisenėjusios – ne.

Antras mitas, kad yra viena stebuklinga priemonė. Tačiau, kas iš to, jie daug valgysi, bet vaikščiosi į masažus ir kitas procedūras.

Mityba ypač svarbi, tad jeigu vakare valgysi saldumynų, niekas nepasikeis. Antras dalykas – poilsis, trečias – judesys ir tik paskui kosmetinės procedūros. Kompleksiškai naudojamos jos gali labai padėti, tačiau vien jos – ne.
Maistas odai

Dar vienas mitas, kad jei pradėsiu bėgioti, viskas savaime susitvarkys. Tačiau sportuoti reikia atsakingai. Pradėjus intensyviai sportuoti, svoris gali mažėti, tačiau pradedama skųstis nugaros, kelių skausmais ir pan. Kas iš to, jei stangrėja oda, bet žalojamas kūnas?

Jei nutarėme bėgioti, patarčiau su treneriu arba bent nusipirkus pulso matuoklį. Nes kas iš to, kad pagražės kojos, jei nualinsim širdį ar prisišauksime infarktą. Turime rūpintis savimi išmintingai, o ne lieknėti bet kokiomis priemonėmis.

Pvz., uždrausti cheminiai liekninimosi preparatai iš tiesų gali padėti greitai pasiekti rezultato, tačiau klausimas, kas bus po to. Veikiausiai nustojus vartoti preparatą kūnas greitai grįš į pradinę padėtį, o neigiamas poveikis kepenims ir širdžiai liks.

Žinau žmonių, kurie vartoja uždraustas liekninančias tabletes. Figūros tikrai gražios, tačiau ant veido – daugybė spuogų. Kas blogiai – plius penki kilogramai ar spuoguotumas?

- Nuo ko pradėti kovoti su kabančia oda ir liulėjimu, kad nepakenktume sau, tačiau atgautume kūno stangrumą?

- Visų pirma, gerti pakankamai vandens, subalansuoti mitybą. Įsivardijus, kas man sukelia problemą, stengtis tai keisti. Taip pat maudantis reikia įprasti pasidaryti probleminių vietų lengvą masažą, atlikti kūno stangrinimo pratimus ir pailsėti.

Sėdimą darbą dirbantiems žmonėms patarčiau padidinti fizinį aktyvumą. Vien vaikščioti Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja gana daug – po 10 tūkst. žingsnių per dieną. Tačiau tai daro tik maža dalis žmonių.

Daugiau judėdami mes jau turėsime stangresnį kūną. Be to, geriau jausimės, galbūt nebeskaudės nugaros, turėsime daugiau energijos, labiau pasitikėsime savimi, o tai labai padidina gyvenimo kokybę.

Žinoma, daug dirbantys žmonės neturi laiko, tad reikia labai protingai susidėlioti judėjimo planą. Galbūt vasarą į darbą važiuoti dviračiu. Būtų idealu, jei kuo daugiau reikalingo fizinio krūvio sutalpintume į darbo dieną, pora kartų per savaitę po valandą skirtume treniruotėms, kažkiek laiko aktyviam judėjimui.

Trečdalio plastinių operacijų taikinys – nukarusi oda

Plastikos chirurgai pastebi, jog net trečdalio visų plastinių operacijų taikinys – nukarusi oda. Po gimdymo bei vaikų maitinimo netekusioms svorio moterims neretai aktualus ir krūtinės pakėlimas.

Numetus daug svorio akivaizdžiai pasmunka žąstų ir šlaunų oda. Pasmukę sėdmenys pakeliami atliekant nugaros plastiką.

Žmogaus odos tempimosi galimybės gana didelės. Svorį metant pamažu, ji spėja grįžti į prieš tai buvusią būklę, tačiau, jei lieknėjama drastiškai, nukamba.

Odos senėjimo veiksniai visų pirma genetiniai, tačiau neigiamos įtakos turi rūkymas, soliariumas ir saulės vonios.

Internautų išbandyti receptai

Interneto forumuose dalijamasi ne tik odos stangrinimo naujovėmis, bet ir „laiko patikrintais“ būdais, kaip atsikratyti liulėjimų ir susigrąžinti odos stangrumą.

Bene dažniausiai minima sūri vonia. „Geriausia į tokią vonią pasinerti ryte, tada poveikis dar didesnis. Tačiau prieš maudantis reikia visą kūną ištrinti sausu šepečiu ar masažo pirštine. Voniai reikia gana 0,5 kg jūros druskos, optimali vandens temperatūra 37-38 laipsniai. Tiesa, mirkti tokioje vonioje galima ne ilgiau kaip 10 min., nes kitaip gali nukentėti kraujagyslės“, – interneto diskusijoje apie odos stangrinimą rašė šią priemonę išbandžiusi ir naudojanti moteris.

Kitas dažniausiai minimas namudinis kūno stangrinimo būdas – nusiprausus po dušu šlaunis, klubus ir liemenį gausiai ištepti kūno aliejumi ir apvynioti maistine plėvele.

„Vynioti reikia pradėti nuo vienos kojos kelio, kylant aukštyn iki liemens, paskui nuo kitos kojos kelio aukštyn. Taip „įpakuotai“ reikia pabūti mažiausiai 2 val, arba dar geriau per naktį. Tik vakare tokiu atveju reikia nevartoti skysčių“, – patarinėjo internautė. Abiejų receptų autorės sulaukė ne tik padėkų, bet ir kritikos, kad jų siūlomi kūno stangrinimo būdai tinka tikrai ne visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)