Ingredientai

Net ir labai skanus šašlykas, paruoštas pagal visas kulinarijos meno taisykles, gali būti dar gardesnis.

Gaminimo eiga

Tereikia teisingos draugijos: padažo su lengva rūgštele, šviežios žalumos, šalto „Borjomi“, kuris ypač tinka prie mėsos patiekalų, ir, žinoma, daržovių. Tiesą pasakius, gamtoje ant grotelių pagamintos daržovės yra neįtikėtinai skanios, tokio skonio išgauti virtuvėje tiesiog neįmanoma. Bet apie viską iš eilės.

Salotos

Vykdami iškylauti, būtinai pasiimkite su savimi šviežių daržovių, kurias, tiesiog supjaustytas, galima sudėti į atskirą dubenį arba pagaminti iš jų salotas. Ir prie žuvies, ir prie mėsos puikiai tinka lengvos šviežių agurkėlių ir žalumynų salotos, pagardintos aliejaus, medaus, garstyčių ir citrinų sulčių padažu. Į agurkų salotas taip pat galima įpilti lieso jogurto ir net sojų padažo, sumaišyto su česnakais ir sezamų sėklomis.

Prie mėsos taip pat galima pagaminti ką nors sudėtingesnio ir pikantiškesnio – pomidorų, agurkų, svogūnų salotas su graikinių riešutų, česnako ir citrinų sulčių padažu. Jeigu trūksta aštrumo, tiesiog įdėkite ridikėlių.

Mėsos skonį pabrėš ir saldieji vyšniniai pomidorai, kurie salotose puikiai dera su alyvuogėmis, sūriu ir konservuotais kukurūzais. Tokias salotas galima pagardinti liesu jogurtu arba alyvuogių aliejumi.

Atminkite, kad daržoves, ypač pomidorus, salotoms reikia pjaustyti stambiai, taip jos lėčiau džiūsta. Visus sudėtingus pagardus iš kelių sudedamųjų dalių geriausiai pasigaminti namuose iš anksto ir sudėti į sandarius indelius.

Privalumai: puiki galimybė gurmanams ir kulinarams nustebinti svečius netikėtais daržovių ir skonių deriniais.

Trūkumai: gaminti įvairiausias salotas gamtoje gana keblu ir nelabai patogu, ypač, jeigu vandens „ūkio reikmėms“ kiekis ribotas ir nėra reikiamų indų.

Todėl praktiškesnė, bet ne ką mažiau viliojanti ir skani išeitis yra ant grotelių keptos daržovės!

Ant grotelių keptos daržovės

Kol mėsa kepa, pasigaminkite daržovių šašlyką. Pipirus, aguročius ir pievagrybius palaikykite aliejaus, citrinų sulčių, česnakų, rozmarinų ir čiobrelių marinate. Daržoves rinkitės mėsingas ir sultingas – pipirus storomis sienelėmis, karališkuosius pievagrybius, kurių, beje, aromatas stipresnis. Pageidautina viską supjaustyti vienodais 2–3 cm storio gabalėliais ir neperlaikyti jų ant grotelių. Kepimo laikas 5–7 min.

Ir dar šiek tiek apie grybus: pievagrybius prieš gaminimą galima trumpam pamarinuoti lieso majonezo ir grietinės arba jogurto mišinyje, įdėjus smulkiai supjaustyto česnako skiltelę. Pagamintų grybų skonis ir kvapas bus nuostabus!

Baklažanai ir aguročiai (cukinijos) turi būti nedideli, dar jaunučiai (su plona žievele). Juos pasigaminsite greičiau, jie bus minkšti ir švelnaus skonio. Supjaustykite 1,5 cm dydžio griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite po 2–3 min. iš kiekvienos pusės.

Jeigu turite jaunų kukurūzų burbuolių, būtinai paskrudinkite jas ant grotelių. Ir kuo jos jaunesnės, tuo geriau – galima valgyti tiesiog su druska arba pagardinti grietinės padažu su tarkuotu parmezanu, pipirais ir žaliosios citrinos sultimis. Nuostabu! Arba padėkite jas ant grotelių neišlukštentas – skonis bus natūralus ir aromatingas! Jeigu susiruošėte į iškylą, kai jaunų kukurūzų dar arba jau nėra, o palepinti save šiuo patiekalu labai norite, ne bėda. Paruoštas – jau išvirtas – burbuoles vakuuminiuose maišeliuose galima įsigyti prekybos centruose ir pagaminti tokiu pat principu, kaip ir šviežias.

Kepti ant grotelių galima kone visas – be kelių išimčių – mūsų krašte derančias daržovės. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti.

Privalumai: paprasta pagaminti, sveika ir, svarbiausia, neapsakomai skanu!

Borjomi

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai