Šiose varžybose „Lietuvos žirgyno“ parengti ekipažai demonstravo profesionalų važiavimą ir iškovojo du aukso medalius.

„Lietuvos žirgyno“ sudarytos komandos užėmė pirmas vietas CAI2* kategorijoje ir vienkinkės, ir dvikinkės karietos klasėse. Dvikinkės karietos važiavime UAB „Lietuvos žirgyno“ važnyčiotojas Sergejus Feoktistovas su šiame žirgyne auginamais stambiųjų žemaitukų veislės žirgais Geizeriu ir Mangu surinko mažiausiai baudos taškų ir bendrojoje įskaitoje užėmė pirmą vietą. S. Feoktistovas aplenkė Lenkijos nacionalinei rinktinei atstovaujantį nuolatinį lyderį Sebastianą Bogaczą.

„Žemaitukų ir stambiųjų žemaitukų veislės žirgai yra svarbūs mūsų istorijai ir laikomi nacionaliniu pasididžiavimu, priskiriami Lietuvos tautiniam paveldui. Jau nuo VI amžiaus žinomi žemaitukai šiose varžybose dar kartą įrodė, kad yra kovingi ir stiprūs: 12 km kroso trasoje nuo starto iki finišo su tarpiniais punktais net 75 min. jie demonstravo ištvermę ir būdami žemesnio ūgio už varžovus, juos vis vien įveikė. Tad privalome saugoti šią nykstančią veislę, gerinti jos savybes, taip pat sugalvoti, kaip apie juos daugiau papasakoti visuomenei, ir rasti naujų panaudojimo būdų, kadangi žemės ūkyje žemaitukus pakeitė galinga ratuota technika“, – teigia „Lietuvos žirgyno“ direktorius Žilvinas Tomas Badikonis.

CAI2* kategorijos vienkinkės karietos važiavimo rungtyje Lietuvai atstovavo tik „Lietuvos žirgyno“ ekipažas. S. Feoktistovas su vienkinke karieta, traukiama žemaitukų veislės žirgu Tafūnu, iškovojo aukso medalį, surinkęs 76,07 baudos taškus. Komanda iš Lietuvos aplenkė Estijos ir Rusijos sportininkus. Estijos važnyčiotoja Riina Roa, gavusi 86,20 baudos taškus, liko antra, o Rusijos važnyčiotoja Liudmila Bešnova užėmė trečią vietą (104,96 baudos taškai).

„Kasmet mūsų sportininkai ir auginami lietuviškų veislių žirgai puikiai pasirodo Lietuvoje ar užsienyje vykstančiose kinkinių ar konkūrų varžybose. Neretai „Lietuvos žirgyne“ išauginti žirgai dalyvauja kitų šalių važiavimo kinkinių komandose ir ten iškovoja prizines vietas. Pavyzdžiui, mūsų žemaitukų veislės žirgai sėkmingai dalyvauja Suomijos jaunių rinktinės ekipažo sudėtyje“, – džiaugiasi Ž. T. Badikonis.

Važiavimo kinkiniais varžybos vyko tris dienas, jas sudarė trys skirtingos rungtys. Pirma diena buvo skirta maniežiniam važiavimui, kai ekipažai atliko įvairaus sudėtingumo figūras. Antrą dieną vyko ištvermės ir kroso rungtys. Trečia diena buvo skirta važiavimui su kliūtimis, kuomet ekipažai turėjo kuo greičiau ir tiksliau apvažiuoti uždaroje aikštėje įrengtus žymeklius.

Iš viso varžybose rungėsi 53 ekipažai iš įvairių Europos šalių, 14 jų – atstovavo Lietuvai. Kitas pasaulio taurės kvalifikacinis etapas vyks birželio 10–12 d. Lenkijoje.

Lietuvos žirgynas“ – seniausias ir didžiausias šalyse žirgynas, kuriame auginama apie 800 devynių veislių arklių. Įmonė buvo įkurta 2012 metais, sujungus tris iki tol atskirai veikusius ir valstybei priklausiusius žirgynus: „Vilniaus žirgyną“, „Sartų žirgyną“ ir „Nemuno žirgyną“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją