„Tapetai suteikia erdvei dinamikos, gyvybės, spalvų ir originalumo, vizualiai „suminkština“ kambarį. Siekiant geriausio rezultato, reikia labai atsakingai pasirinkti tinkamą tapetų raštą bei spalvą, atsižvelgti į turimų baldų spalvas, o kai kuriais atvejais, netgi formas, – pastebi interjero dizainerė ir tinklaraščio e-interjeras.lt įkūrėja Evelina Aleliūnienė. – Moterims labiausiai patinka gėlėti ar augalų motyvais marginti tapetai, kurie puikiai dera klasikiniame ar provanso stiliaus interjere. Kita vertus, gėlės tapetuose gali būti pateiktos taip, kad tiks tiek klasikiniame, tiek moderniame interjere.Vyrams priimtinesni – geometriniais raštais puošti tapetai, kurie labiau tinka moderniam interjerui.“

Interjero dizainerė primena, kad renkantis tapetus negalima vadovautis vien praktiškumo ir grožio kriterijais. Daug svarbiau atsižvelgti į namų erdvių išplanavimą bei išsikelti konkrečius tikslus. E. Aleliūnienė dalijasi patarimais.

Siekiant vizualiai padidinti erdvę, rekomenduojama naudoti smulkius raštus bei šviesias spalvas. Tiems, kurių namų lubos labai žemos, vertikalių juostų tapetai padės sukurti aukštesnių lubų įspūdį, o horizontalių linijų tapetai vizualiai prailgins kambarį ir jis atrodys erdvesnis.

Norintiems dideliame kambaryje sukurti jaukumo įspūdį ir užpildyti erdvę, patariama rinktis stambių raštų tapetus – tokiu būdu siena vizualiai „pritraukiama“. Tapetų spalvos ryškumas šiuo atveju neturi daug įtakos: ryškūs tapetai gali tiek sumažinti, tiek ir padidinti erdvę.

Jeigu kambarys tamsus ir jam norima suteikti gyvybingumo – galimi du variantai: rinktis paprastų švelnių raštų šviesius tapetus arba spalvingus ir kontrastuojančius motyvus bei spalvas, kurios pakels nuotaiką ir taip kompensuos šviesos trūkumą.

Jeigu kambarys pernelyg šviesus ir jame itin daug baltos spalvos, bet kokios ryškios ar juodos spalvos sienų apdaila padės sugerti dalį šviesos ir suteikti erdvei išraiškingumo.

Namuose, kur visos sienos yra dažytos ir erdvė atrodo niūriai bei blankiai, tinkamas sprendimas – akcentiniai tapetai.Tai tokie tapetai, kuriais įprastai išklijuojama tik viena siena ar jos dalis: už sofos svetainėje, lovos galvūgalyje miegamajame ar vaikų kambaryje. Labai gražiai atrodo tie patys tapetai panaudoti ir svetainėje, ir virtuvėje virš stalviršio už stiklo, jeigu erdvės yra sujungtos - tai labai paprastas būdas vizualiai apjungti erdves.

Dar vienas labai svarbus aspektas, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis tapetus – iš kokių medžiagų jie pagaminti. Remiantis prekybos centro „Moki-veži“ marketingo vadovės Jurgos Petrauskienės duomenimis, lietuviai dažniausiai renkasi vinilinius tapetus – tokių parduodama net keturis kartus daugiau nei kitų rūšių.

Ne vienu tyrimu nustatyta, kad populiariausių tapetų sudėtyje naudojamas polivinilchloridas (PVC) yra pavojingas žmogaus sveikatai, o gaminant tapetus kenksmingos medžiagos patenka ir į aplinką. Tačiau alternatyvos ilgai laukti nereikės – netrukus rinkoje pasirodys lietuvių sukurtos ekologiškos tapetų medžiagos „Ecodeco“ pagrindu pagaminti tapetai. Jie bus sudaryti iš trijų sluoksnių: neausto arba popierinio pagrindo, specialiai sukurtų putų ir spausdinto viršutinio sluoksnio. Būtent putos ir yra alternatyva (PVC). Prognozuojama, kad šio tipo tapetai sukels revoliuciją ir.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją