Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad į šią prestižinę organizaciją priimami tik ypač gyvybės mokslams nusipelnę Europos ir pasaulio mokslininkai.

Gegužės 23 d. VU Biotechnologijos instituto profesorius V. Šikšnys buvo išrinktas EMBO asocijuotuoju nariu kartu su dar 7 pasaulio mokslininkais, atstovaujančiais Harvardo medicinos mokyklai, Pekino universitetui, Singapūro genomo institutui ir kitoms aukščiausio lygio mokslo institucijoms.

Prof. V. Šikšnys tyrinėja CRISPR sistemą, leidžiančią tiksliai perkirpti norimą DNR seką įvairiuose organizmuose ir taip ištaisyti dėl netinkamų genų atsiradusias klaidas. Jo atradimai atveria kelią revoliucijai medicinoje ir žemės ūkyje. Dar šiemet kartu su keturiais pasaulio mokslininkais, kuriančiais CRISPR technologiją, jis buvo apdovanotas prestižine Harvardo universiteto įsteigta „Warren Alpert“ fondo premija.

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas mano, kad šis tarptautinis profesoriaus įvertinimas reikšmingas visai šaliai. „Prof. V. Šikšnio išrinkimas asocijuotuoju EMBO nariu yra dar vienas tarptautinių VU mokslininkų pasiekimų pripažinimo ženklas. EMBO formuoja molekulinės biologijos mokslo istoriją ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Profesoriaus pakvietimas į tokio lygio elitinį mokslininkų klubą yra didelis pasiekimas visai šaliai, kuri, kol kas nebūdama EMBO nare, gali didžiuotis, jog mūsų mokslininkų kompetencija pasaulyje yra itin pripažįstama ir vertinama. Tokio lygio pripažinimas rodo didelį mūsų mokslo ateities potencialą ir teikia vilties, kad mūsų pasirinkta talentų ugdymo ir jiems palankios terpės kūrimo kryptis yra teisinga“, – teigia prof. A. Žukauskas. Anot VU vadovo, gyvybės mokslų tyrimai yra būtent ta sritis, kur universitetui itin gerai sekasi išradimus pritaikyti pramonėje ir versle – taip universitetas reikšmingai prisideda prie aukštos pridėtinės vertės produktų ir intelektiniais resursais pagrįstos Lietuvos ekonomikos kūrimo.

EMBO asocijuotaisiais nariais išrinkti 8 mokslininkai iš Kinijos, Japonijos, Singapūro, JAV ir Lietuvos. Jie dirba tokiose mokslo įstaigose kaip Harvardo medicinos mokykla, Singapūro genomo institutas, Harvardo ir Pekino universitetai. Aukščiausią šios mokslo organizacijos reputaciją įrodo faktas, kad nuo įkūrimo 1964-aisiais net 84 organizacijos nariai pelnė Nobelio premijas.

Šiuo metu prof. V. Šikšnys dalyvauja kasmet rengiamoje „CRISPR 2016“ konferencijoje Izraelyje, kur pasaulio mokslo bendruomenei pristato savo indėlį į genų karpymo technologijos atradimą. Pranašaujama, kad už CRISPR technologijos sukūrimą šiemet gali būti skirta ir Nobelio premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)