L. Linkevičius dar kartą išsakė Lietuvos susirūpinimą dėl branduolinės saugos reikalavimų įgyvendinant Baltarusijos atominės elektrinės projektą.

„Negali būti jokio kompromiso dėl branduolinės saugos. Todėl Lietuva ragina Baltarusiją įkurti tarptautinių ekspertų komisiją, kuri įvertintų Astravo atominės elektrinės projekto įgyvendinimo procesą, kaip tai šių metų kovo 15 d. rekomendavo Espo konvencijos komitetas.

Mes taip pat reikalaujame, kad Baltarusija pakviestų tarptautinius ekspertus dalyvauti atliekant AE testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, visiškai įgyvendintų tarptautinius saugos reikalavimus ir atsižvelgtų į Espo konvencijos komiteto rekomendacijas“, – sakė ministras.

Pasak M. Šefčovičiaus, Komisija yra gerai susipažinusi su Lietuvos reiškiamais nuogąstavimais dėl branduolinės saugos.

Atominės elektrinės statybų procesas turi atitikti tarptautinius branduolinės saugos reikalavimus.

Baltarusija turi užtikrinti maksimalų projekto įgyvendinimo skaidrumą (taip pat turint omenyje ir kaimynų reiškiamą susirūpinimą) ir nedelsiant atlikti testavimą nepalankiausiomis sąlygomis.

Baltarusijos pusė savo ruožtu įsipareigojo dėti visas pastangas išsklaidyti abejones dėl saugos reikalavimų ir pradėti atvirą ir konstruktyvų dialogą šiuo klausimu, rašoma pranešime spaudai.

Pasak M. Šefčovičiaus, Europos Komisija yra pasirengusi į Baltarusiją siųsti savo ekspertus tam, kad būtų įsitikinta, kad testavimas nepalankiausiomis sąlygomis ir tarpusavio peržiūros procesas (peer review) atitiktų ES standartus.