Lemiamas rungtynes išplėšęs „Lietuvos rytas“ jų pradžioje rėmėsi individualiais kapitono Antano Kavaliausko sugebėjimais. Ir tai davė vaisių – 208 cm ūgio vilnietis pelnė net 8 taškus, o šeimininkai įpusėjus pirmam ketvirčiui pirmavo 10:7. Nors klaipėdiečiai ir toliau lipo ant kalnų, sostinės ekipa atrado naują vedlį – Kendricką Browną, kuris neleido svečiams persverti rezultato (16:16). Po pirmo kėlinio „Lietuvos rytas“ buvo priekyje – 20:18.

Antras ketvirtis prasidėjo ne taip rezultatyviai, bet didesne problema abiems komandoms tapo pražangos. Vilniaus klube trečią kartą prasižengė K. Brownas, o Klaipėdos ekipoje prie pavojingos zonos priartėjo Vytautas Šarkauskas ir Arnas Butkevičius (23:20). Po Gedimino Oreliko tritaškio komandas skyrė jau 6 taškai, bet „Neptūnas“ nesupanikavo ir net šovė į priekį (29:31). Svarstyklės per likusias kelias minutes buvo pasvirusios tai į vieną, tai į kitą pusę, bet prieš ilgąją pertrauką švieslentėje degė vienodi skaičiai – 42:42.

Poilsio minutės buvo naudingos Martynui Mažeikai, kuris pirmuoju bandymu taikliai atakavo iš toli bei netrukus dar ir įteikė idealų perdavimą Jerai Grantui, o šis atliko galingą dėjimą (43:47). Tačiau „Lietuvos ryto“ gretose lyderio vaidmens vėl ėmėsi K. Brownas, kurio 6 taškai iš eilės sumažino atsilikimą iki minimumo (51:52). Netrukus solo šou surengė ir Danielis Ewingas (51:59), bet kėlinį dar vienu spurtu 6:0 baigė vilniečiai – 57:59.

Keliais taikliais metimais lemiamą kėlinį pradėjo uostamiesčio ekipa (58:64), bet mažais žingsniukais „Lietuvos rytas“ ėmė artėti (63:64). D. Ewingas šovė iš toli, o pora minučių trukusį taškų badą nutraukė taiklus J. Granto baudos metimas (63:69). Vilniečiai taškus ėmė rinkti baudų metimais ir įtampa augo kaip ant mielių (67:68). Mindaugas Girdžiūnas realizavo tik vieną baudos metimą, o Mindaugas Lukauskis smeigė tritaškį, tačiau čia pat reidą link krepšio atliko D. Ewingas (70:71).

Adas Juškevičius prametė iš toli, bet kamuolį atkovojęs A. Kavaliauskas pelnė dvitaškį iš po krepšio (72:71). Chaotiška „Neptūno“ ataka baigėsi M. Lukauskio pražanga, kuria pasinaudojęs D. Ewingas pataikė abu baudų metimus (72:73). Paskutiniai atakai vilniečiai dar turėjo 9,8 sek., bet prarado kamuolį ir leido Klaipėdos klubui švęsti istorinę pergalę – 73:74.

Ši serija klostėsi lygiai taip pat dramatiškai, kaip ir lemiamos rungtynės: pirmus du mačus laimėjo Dainiaus Adomaičio auklėtiniai (83:71 ir 70:68), bet Tomo Pačėso kariauna sugebėjo atsitiesti ir atsakyti dviem pergalėmis iš eilės (66:64 ir 74:73).

„Lietuvos rytas“: Antanas Kavaliauskas (6 atk. kam., 5 rez. perd., 7 išpr. praž., 26 naud. bal.) ir Kendrickas Brownas po 16, Artūras Gudaitis 12 (7 atk. kam.), Gediminas Orelikas 9, Mindaugas Lukauskis 7 taškai.

„Neptūnas“: Danielis Ewingas 24 (5/8 dvit., 3/6 trit., 5/8 baud. met., 4 rez. perd.), Martynas Mažeika 10, Angusas Brandtas 8, Arvydas Šikšnius, Mindaugas Girdžiūnas ir Travisas Baderis po 7 taškus.

Nors kova mažajame finale „Lietuvos rytui“ prilygta fiasko, tokios patirties Vilniaus komanda jau turi. Debiutiniame sezone 1998 metais klubas laimėjo bronzą, 2:1 palaužęs kitą sostinės klubą „Sakalus“, o 2014-2015 metų sezone be didesnio vargo 3-0 sudaužė Prienų „TonyBet“ krepšininkus.

Abu šiuos kartus vilniečius iš kovos dėl aukso eliminavo ne bet kas, o „Žalgiris“: pirmą kartą Kauno klubas pusfinalio seriją laimėjo 2:0, antrąjį – 2:1.

Todėl šiame sezone sensacingai triumfavęs „Neptūnas“ perrašė istoriją, tapdamas pirmuoju klubu, kuris be žalgiriečių sugebėjo pakeliui į finalą įveikti „Lietuvos rytą“.

Vis tik pačiai uostamiesčio ekipai tai bus jau antrasis LKL finalas istorijoje. 2014-ųjų vasarą ji pasidabino sidabro medaliais, kai serijoje 2:4 pralaimėjo „Žalgiriui“.

Būtent su žalgiriečiais teks susigrumti ir šio sezono didžiajame finale. 6-to iš eilės ir 18-ikto klubo karjeroje titulo siekiantis „Žalgiris“ kitame pusfinalyje be didesnio vargo 3-0 įveikė Utenos „Juventus“ krepšininkus.

LKL kova dėl aukso prasidės trečiadienį Kaune, o mažasis finalas – ketvirtadienį Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1679)