Širdies ligų, diabeto, nutukimo ir kitų sveikatos suteikimų riziką didinančių baltos spalvos riebalų organizme yra kur kas daugiau. Vis dėlto organizme yra dar ir rudųjų riebalų, kurie aktyviai įtraukiami į medžiagų apytakos procesą ir tokiu būdu didinamas organizmo sudeginamų kalorijų kiekis.

Mokslininkai iš McGill universiteto remdamiesi šiomis žiniomis nusprendė išsiaiškinti, ar baltieji riebalai gali būti pakeisti taip, kad taptų panašūs į ruduosius, rašo fitnessmagazine.com.

Šio universiteto mokslininkų atliktas tyrimas publikuotas leidinyje „Genes & Development“. Mokslininkai nustatė riebalinių ląstelių aktyvumą reguliuojantį baltymą, kuris „nurodo“ baltiesiems riebalams kauptis. Mokslininkai laboratorinėmis sąlygomis išaugino peles, kurių organizme buvo šio specialaus baltymo, tam, kad galėtų palyginti šių ypatingų pelių ir normalių pelių riebalų sankaupų didėjimą ir svorio augimą.

Abiejų grupių peles 14 savaičių šėrę daug riebalų turinčiais produktais ir greitu maistu tyrimo autoriai išsiaiškino, kad normalios pelės priaugo tiek svorio, kiek ir buvo prognozuota, o specifinį baltymą turinčios pelės papildomo svorio nepriaugo, jų organizme nei insulino, nei trigliceridų kiekis nepadidėjo.

Kitaip tariant, laboratorijoje užaugintų pelių su papildomu baltymu organizmuose esantys baltieji riebalai buvo taip pat sėkmingai skaidomi kaip ir rudieji. Maža to, baltųjų riebalų ląstelės šių pelių organizmuose buvo smukesnės ir bendras jų kiekis buvo mažesnis nei įprasta.

Nors kol kas mokslininkai dar tik dirba siekdami nukenksminti baltuosius riebalus, štai keli patarimai, į kuriuos galite atsižvelgti jau dabar tam, kad per dieną energija paverstumėte didesnį organizme esančių riebalų kiekį.

Kuo vėsiau, tuo geriau

Rudieji riebalai stimuliuojami kūno temperatūrai žemėjant. Ląstelių mitochondrijos, kurių kur kas daugiau ruduosiuose riebaluose, degina kalorijas šilumai išskirti ir organizmui šildyti.

Nepamirškite mankštos

Reguliariai mankštinantis aktyvinama rudųjų riebalų gamyba, o tai savo ruožtu suteikia galimybę sudeginti daugiau kalorijų.

Valgykite daugiau obuolių

Obuolių odelėje yra ursoline rūgštimi vadinamos medžiagos, aktyvinančios rudųjų riebalų gamybą. Taigi valgant obuolių su odelėmis mažinama nutukimo rizika ir stiprinama gliukozės tolerancija. Dar ursolinės rūgšties yra raudonėliuose, čiobreliuose, levandose, džiovintose ir šviežiose slyvose, šilauogėse ir spanguolėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)