Matau labai daug paveldėtų tradicijų - bantų burbulai plaukuose mergaitėms, o berniukai- su tokiais.... 90-ųjų metų praėjusios mados kostiumais ar marškiniais. Prie visko pridėkime dažnu atveju baisius batus ir gausime tipišką vaizdelį.

Visų pirma, noriu visų tėvų paklausti - ar jūs eitumėte taip pasipuošę į jubiliejų, gal įmonės vakarėlį? ... Ne?... Tai kodėl galvojate, kad jūsų atžaloms smagu būti "įvyniotiems" į beskonybės popierėlį? Juk jūsų jaunystės mados ir liko jūsų jaunystės madomis, o dabar jau nauji laikai, reiškia ir naujas vaikų (ir jūsų, beje) stilius.

Prie šio klausimo noriu prieiti iš kitos pusės - ar paklausėte mažojo(-osios), ar jis/ji įsivaizduoja, kaip norėtų pasipuošti? Juk tiek girdžiu- "Rytais vaikas rengiasi pats.." Tuomet kodėl nepasitikite vaiko kūrybingumu ir tokiomis akimirkomis? Aišku, nereikia to daryti paskutinį rytą. Pradėkite ruoštis šventei jau prieš keletą savaičių. Vaikams patinka atsakomybė ir jie labai vertina, kuomet leidžiate daryti sprendimą. Gal dukra visuomet svajojo apie didelį gėlių vainiką ant galvos? O sūnus apie languotas kelnes? Kodėl gi ne? Juk tai vaiko šventė- formuojasi vaiko asmeninė patirtis, prisiminimai.

Na gerai, sakysite: bla bla bla, lengva šnekėti. Taigi siūlau jums kelias idėjas, kurios praskaidrins jūsų atžalos įvaizdį svarbios šventės metu:

Visų pirma, pradėkite nuo vaikui tinkančių spalvų - tai galioja visiems. Apie tai rašyta čia.

Panaršykite internete, tokiose inspiracinėse svetainėse, kaip Pinterest. Raskite įkvepiantį rūbelių derinį ir bandykite atkartoti patikusias detales. Gal tai bus aplikacija, kurią norėtumėte priderinti prie vienspalvio rūbo? Tokiu atveju kreipkitės į siuvėją- ji mielai jums padės.

Mamos, ar turite jau nebenešiojamą suknelę/ sijoną ar palaidinę? Nuneškite, persiūkite ją taip, kad tiktų jūsų dukrai(sijonukas/palaidinė/suknelė). O gal mokate siūti pati? Tokia veikla bus labai svarbus emocinis užtaisas vaikui, sukurs bendrumo atmosferą. Dukrai bus įdomu stebėti, kaip jūs siuvate arba nueikite kartu į siuvyklėlę - bus nauja patirtis.

Gal dukra norėtų dėvėti karūną? Kodėl gi ne? Pamąstykite ir apie šukuoseną- "krokodilus ir drakoniukus" palikite praeityje ar baleto pamokoms, nes mergaitėms kur kas labiau tinka kare tipo šukuosena, kuodukai, ar paleisti plaukai maksimum 15-20cm žemiau pečių - juk ne undines auginate (atsiprašant...), papuošiant gražiu aksesuaru- gali būti blizgus, spalvotas, gal su plunksnų inkliūzu.

Berniukų stilius yra subtilesnis, bet vis dėl to vietos fantazijai yra. Pradėkime nuo to, kad tinklinėse rūbų parduotuvėse yra vaikų skyriai ir visa paletė Kuku Muku Buku ir kt. autorinių parduotuvių, kur galite įsigyti vieną (ypatingą raštais, forma ar spalva - tai bus komplekto ašis) aprangos detalę: marškinukus, švarką, kelnes o gal kojines su fantastiniu piešinuku?

Jei derinate diržą - nedėkite juodo ar pilko. Atrodys niūriai.
Komplektą rekomenduoju derinti taip: ryškios (pirminės spalvos) pagrindinis rūbas, o visą komplektą pabaikite neutralesnėmis spalvomis (šviesiai/tamsiai pilka, šokolado ar Navy mėlynumo). Arba visas derinys gali būti neutralių spalvų, tačiau aksesuarai - ryškūs.

Berniukams labai gražiai priderinsite geltonos, raudonos, bordo ar samaninės spalvos aksesuarą. Beje, jiems nebūtina puoštis kaklaraiščiu. Pasidomėkite, kur galėtumėte gauti "varlytę".
Kadangi tai jau šiltasis sezonas, gal papuošite sūnų liemene vietoje švarko?

Kodėl neprasegus marškinukų sagutės po kaklu ir nepasipuošus mediniais karoliukais- tai fantastinis aksesuaras berniukams. O gal rasite stilingą katiliuką, skrybėlę?

Ir svarbiausia- Batai! Vaikams gražių ir stilingų batelių gausite tinklinėse madingų rūbų parduotuvėse(tikrai nebrangus malonumas). Berniukams, o ir mergaitėms, derinčiau Converse tipo batelius ( jų būna absoliučiai visų spalvų). Tokie bateliai nėra šiaip sportinė avalynė - tai jau daug metų karaliaujanti stiliaus detalė ( \ne tik vaikų spintose). Ir vienareikšmiškai geresnė už imituotus suaugusių batus. Be to, vaikas tikrai lengvai jausis ir po programos galės lakstyti.

Primygtinai siūlau nedaryti rendezvous po parduotuves, nežinant galutinės vaiko įvaizdžio vizijos- tai tik laiko gaišimas. Siūlau pradžiai "padirbėti" internetu, nes šiandien visos parduotuvės turi savo internetinius puslapius. Tiesiog įveskite dominančio aksesuaro ar rūbo raktažodį, kuris jums aktualus duotuoju momentu ir gausite visą informaciją, kur važiuoti ir tokiu būdu sutaupysite laiko.

Pabaigai, labai norėčiau palinkėti aklai nesekti nusistovėjusiais standartais. Niekas nesakė, kad toks vaikų stilius, kuris susiformavęs darželiuose, yra gerai. Kodėl mūsų vaikai negali atrodyti stilingai? Juk turime tiek gerų pavyzdžių, internetinių platformų, parduotuvių, kuriose galime semtis fantastinių idėjų! O svarbiausia yra tai, kad vaikai iš mūsų mokinasi. Visko. Ir stiliaus taip pat.

Gražių švenčių,
Jurgė