Sveikatos apsaugos ekspertai įspėja, kad super bakterijų grėsmė yra tolygi ar net didesnė nei tarptautinio terorizmo grėsmė. Teigiama, kad antibiotikų vartojimo srityje būtinas esminis lūžis, ypač šviečiant žmones, kad ir kaip galima vartoti antibiotikus.

Medikai žmonių organizmuose jau aptiko antibiotikams atsparią bakteriją, kurios neveikia net itin stiprus antibiotikas kolistinas.

Pirmoji super bakterijų auka – 2010 m. birželį miręs belgas, kuris bakterija užsikrėtė kai buvo gydomas Pakistano ligoninėje po to, kai pateko į automobilio avariją. Super bakterijų plitimo epicentras, atrodo, yra Indijoje arba Pakistane, tačiau dėl kontakto ir kelionių jos plinta plačiau. Dar 2010 m. buvo manoma, kad Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje yra dešimtys super bakterijomis užsikrėtusių žmonių. Nuo 2014 m., kai buvo pradėta rengti RAR, nuo antibiotikams atsparių bakterijų sukeltų infekcijų mirė daugiau nei milijonas žmonių.

Prognozuojama, kad iki 2050 m. dėl super bakterijų sukeltų ligų pasaulyje kasmet mirs mažiausiai po 10 milijonų žmonių, o super bakterijų ekonominė žala sieks iki 70 trilijonų svarų.

RAR ataskaitoje rekomenduojama:

Nedelsiant pradėti žmonių švietimo kampaniją (pavyzdžiui, dauguma žmonių nežino, kad Antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas ligas,– jie nepadės pasveikti nuo virusų sukeltų ligų, tokių, kaip peršalimas ar gripas).

Įsteigti 1,4 milijardo svarų vertės Globalų inovacijų fondą (angl. Global Innovation Fund0, kuris vykdytų mokslinius tyrimus.

Išplėsti žmonių prieigą prie švaraus vandens, geresnių sanitarinių sąlygų ir švaresnių ligoninių.

Riboti antibiotikų naudojimą žemės ūkyje, uždraudžiant ypač pavojingus žmonių gyvybėms. Vien JAV 70 proc. parduodamų sveriamų antibiotikų yra naudojami gyvulininkystėje.

Sustiprinti super bakterijų pasaulinio plitimo stebėjimą.

Mokėti kompanijoms 700 milijonų svarų atlygį už kiekvieną naujai atrastą antibiotiką.

Propaguoti vakcinų ir kitų alternatyvų vaistams naudojimą.

Jei šių rekomendacijų nebus laikomasi, o antibiotikų naudojimas ir toliau nesustabdomai plėsis, jau artimiausioje ateityje žmonės rizikuoja, jog paprasčiausia apendicito operacija, piršto įsipjovimas, gimdymas, vėžio gydymas ir kiti atvejai gali baigtis super bakterijų sukelta mirtimi.