VTPSI darbuotojai pirmą patikrinimą Trakų rajone atliko prieš daugiau nei mėnesį, tuomet inspektoriai patikrino pastatus iš išorės, juos išmatavo. Tačiau po kelių savaičių buvo nuspręsta atlikti pakartotinį patikrinimą su reikalavimu įeiti į pastatų vidų ir patikrinti statinius ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Antrą kartą inspektorių patikrinimas taip pat buvo sėkmingas, jie buvo įleisti į teritoriją ir apžiūrėjo statinių vidų. GRYNAS.lt šaltinių teigimu, tai gali būti susiję su gandais, jog šioje teritorijoje yra didžiulė šaudykla po žeme, todėl inspektoriams reikėjo apieškoti įėjimus į rūsius.

Po patikrinimo – I. Borisovos skundas

„Į teritoriją ir joje esančių pastatų vidų VTPSI pareigūnai 2016-05-11 buvo įleisti, tačiau gavome Irinos Borisovos advokatų skundą dėl atlikto patikrinimo aplinkybių, kurios gal būt galėjo turėti įtakos patikrinimo rezultatams. Todėl išsamią informaciją dėl statinių statybos teisėtumo galėsime pateikti tik teisės aktų nustatyta tvarka išnagrinėję skundą ir, jeigu reikės, atlikę papildomus veiksmus“, - laiške rašė VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Pasak inspekcijos atstovės, I. Borisova buvo nepatenkinta tuo, kad patikrinime negalėjo dalyvauti jos atstovai ir teigia, kad ji galėtų suteikti papildomos informacijos. Taigi kol kas pareiškėjos skundas bus nagrinėjamas.

Paradoksalu yra tai, kad oficialiai ši teritorija nei J. Borisovui, nei I. Borisovai nebepriklauso, todėl keista, kad skundą pateikė I. Borisova.

Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona I. Borisova. O rusų verslininkas net neslėpė, kad ištaiginga vietinių vadinama „valstybė valstybėje" priklauso jam. 2009 metais ten prabangioje puotoje buvo švenčiamas jo dukters gimtadienis.

Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“. Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo ir skundas VTPSI tai įrodo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė. Ji įmonę valdo iki šiol.

Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

Šeši statybos leidimai, o statinių – daugybė

Pasak Trakų rajono savivaldybės vyriausiojo architekto Povilo Montvilos, šioje didžiulėje teritorijoje yra išduoti 6 statybą leidžiantys dokumentai.

Pasak P. Montvilos, J. Borisovui ir I. Borisovai išduoti šeši statybos leidimai: ūkinis pastatas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2003-05-14; gyvenamasis namas, pagalbinis pastatas - I eilės statyba, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2003-10-29; pagalbinis pastatas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2006-06-30; pagalbinio pastato statyba Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2009-12-30; pagalbinio pastato statyba, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, I. Borisova, 2011-02-08; prieplaukos įrengimas, Vainių k., Trakų r., statytojas – J. Borisov, 2011-07-12.

Tačiau, kai GRYNAS.lt žurnalistai prieš kiek laiko pakilo virš sklypo su dronu ir publikavo nuotraukas bei filmuotą medžiagą, kuriose matoma, jog statinių yra žymiai daugiau, VTPSI pradėjo patikrą.

Neteisėtai apsitvėrė du ežerus ir mišką

Į aptvertą 150 hektarų teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas, nors pagal įstatymą draudžiama aptverti ir privačius miškus, taip pat ežerų pakrantės turi būti prieinamos žmonėms, Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys.

Vis dėlto jokių laukinių žvėrių ten nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas yra aptverti neteisėtai.

Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Tačiau Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys anksčiau GRYNAS.lt teigė pirmiausiai raštą persiuntė teisininkams, kad šie paaiškintų, ar dėl leidimo panaikinimo nekils teisminių ginčų. Jo teigimu, dažnai savivaldybė yra paduodama į teismą už leidimų panaikinimą, mat anksčiau pati viską ir leido. Tik po teisininkų išaiškinimo bus priimtas sprendimas dėl leidimo apsitverti teritoriją panaikinimo.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.