Pirmą kartą tradicinės Baltijos taurės varžybos vyks savaitę: gegužės 29 d. lietuviai susitiks su estais, vėliau svečiuosis Latvijoje, o tašką padės estų ir latvių tarpusavio dvikova.

Pirmos rungtynės vyks Klaipėdoje – aikštėje, kurią vietos „Atlanto“ klubo vairininkas Konstantinas Sarsanija neseniai pavadino prasčiausia A lygoje.

„Pats pastaruoju metu uostamiestyje nebuvau, tik girdėjau atsiliepimų, kad aikštė nėra geriausios kokybės. Bet miestas ir stadiono administracija daro viską, kad veja būtų gera, kad nebūtų gėda prieš mūsų kaimynus“, – vylėsi E. Jankauskas.

Ruoštis turnyrui lietuviai turės tris dienas, kurias praleis Palangoje. Į stovyklą treneris kviečia 26 žaidėjus, tarp kurių yra nemažai kojų nacionalinėje komandoje dar neapšilusių žaidėjų ar kvietimo pirmą kartą sulaukusių naujokų kaip „Atlanto“ gynėjas Vytas Gašpuitis, saugas Dovydas Norvilas, „Ventspils“ (Latvija) atstovas Simonas Paulius.

E. Jankauskas neslepia – pasirinkimo galimybės prieš Baltijos taurės turnyrą, nepatenkantį į tarptautinėms draugiškoms rungtynėms skirtus „langus“, buvo labai ribotos.

Į sudėtį po trumpos pertraukos grįžo kūrybingiausiu rinktinės žaidėju vadinamas Arvydas Novikovas. Kur kas ilgiau komandos marškinėlių nevilkėjo Arūnas Klimavičius, kuris gali pirmą kartą gyvenime sudaryti rinktinės gynybos šerdį su savo broliu Linu.

Bet tarp patyrusių žaidėjų buvo daugiau tokių, kurie E. Jankauskui ištarė „ne“.

Marius Stankevičius ar Deivydas Matulevičius tęsia sezoną klubuose, Tomas Mikuckis – traumuotas, Mindaugas Panka ruošiasi iškelti savo vestuves.

Nėra ir pajėgiausių šalies vartininkų Žydrūno Karčemarsko ir Giedriaus Arlauskio.

„Jie prašėsi nebūti kviečiami į rinktinę“, – dar pavasario pradžioje gautą atsakymą pakartojo E. Jankauskas.

Maža to, dėl klubų rungtynių dvikovoje su estais trūks kandidatų sąraše esančių Artūro Žulpos, Georgo Freidgeimo bei Luko Spalvio.

Pastarasis žaidėjas – didžiausias rinktinės nuostolis. Neturėdami savo gretose rezultatyviausio Danijos pirmenybių futbolininko, lietuviai Baltijos taurės varžybas pradės be tikro vidurio puolėjo.

Formuodamas puolimo grandį, E. Jankauskas dar pasitelkė Nerijų Valskį ir Fedorą Černychą, bet jiems abiems labiau įprastas žaidimas aikštės kraštuose.

„Tikrai neramina puolėjų grandis. Yra kaip yra. Versimės su tais, kuriuos turime“, – sakė E. Jankauskas.

Nepaisant atakos smaigalyje galinčių žaisti futbolininkų stygiaus, treneris tikisi žaidimą stumtelėti į varžovų aikštės pusę.

Estai ir latviai – ne tokie pajėgūs varžovai kaip Rumunijos ir Rusijos komandos, kovą davusios E. Jankauskui pirmąjį krikštą Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio pareigose. Bet ir kaimynai FIFA reitinge pakilę aukščiau už lietuvius.

Vis dėlto šįkart E. Jankauskas nusiteikęs ryžtingiau nei prieš savo debiutą.

„Labai norime laimėti taurę. Kito tikslo ir būti negali. Ir Estija, ir Latvija reitinge mus lenkia, bet aš žinau, kad esame pakankamai pajėgūs. Jei nesugebėsime iškovoti taurės, nusivylimas bus labai didelis“, – kalbėjo specialistas, kartu laukiantis ir savo pirmosios pergalės stovint prie nacionalinės komandos vairo.

Beje, E. Jankauskas dar būdamas žaidėju pats pirmą kartą pasirodė Lietuvos rinktinėje būtent Baltijos taurės varžybose, vykusiose 1991 metais.

„Tai buvo labai seniai. Tada man tebuvo šešiolika. Bet, jei atmintis nemeluoja, didelio streso nejaučiau. Man keisčiau, kad dabar 20-22 metų žaidėjai dar vadinami per jaunais rinktinei. Turime jaunimo ir manau, kad jie demonstruoja rinktinės vertą žaidimą“, – sakė E. Jankauskas.

Lietuva Baltijos taurę paskutinį kartą laimėjo 2010 metais. Du pastaruosius kartus trofėjų į viršų kėlė latviai.

Lietuvos ir Estijos rinktinės susitiks gegužės 29 d. 16 val. Klaipėdos miesto stadione. Bilietus į rungtynes platina „Ticketmarket.lt“, nuo kitos savaitės bilietai brangs. Birželio 1 d. lietuviai žais Liepojoje su Latvija, o birželio 6 d. Krokuvoje su Lenkija.

Lietuvos futbolo rinktinės išplėstinis sąrašas (rungtynėms su Estija (05.29), Latvija (06.01) ir Lenkija (06.06):

Vartininkai

Marius Rapalis („Trakai“, Lietuva),
Ernestas Šetkus („Sivasspor“, Turkija),
Emilijus Zubas (Belsko Bialos „Podbeskidzie“, Lenkija);

Gynėjai

Rolandas Baravykas (Klaipėdos „Atlantas“),
Markas Beneta (Klaipėdos „Atlantas“),
Georgas Freidgeimas (Pavlodaro „Irtyš“, Kazachstanas),
Deividas Česnauskis (FK „Trakai“),
Vytas Gašpuitis (Klaipėdos „Atlantas“),
Edvinas Girdvainis („Marbella“ FC, Ispanija),
Arūnas Klimavičius („Trakai“),
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“),
Vaidotas Šilėnas („Trakai“),
Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“).

Saugai

Donatas Kazlauskas (Klaipėdos „Atlantas“),
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“),
Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“),
Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“),
Arvydas Novikovas („Bochum“, Vokietija),
Dovydas Norvilas (Klaipėdos „Atlantas“),
Simonas Paulius („Ventspils“, Latvija),
Vykintas Slivka (Hertogenboso „Den Bosch“, Olandija),
Ovidijus Verbickas (Klaipėdos „Atlantas“),
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas).

Puolėjai

Fedor Černych (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija),
Nerijus Valskis (FK „Trakai“),
Lukas Spalvis („Aalborg“ BK, Danija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)