Tokias nuostatas Policijos įstatymo pataisose įtvirtino Seimas, patikslindamas pareigūnų prievartos naudojimo galimybes. Įstatyme reglamentuotos psichinės ir fizinės prievartos sąvokos; aiškiai nustatyti pagrindai, kada naudojama psichinė prievarta, o kokiais atvejais galima naudoti ir fizinę prievartą.

Fizinė prievarta naudojama tik tada, kai psichinė prievarta buvo neveiksminga arba kai bet koks delsimas kelia pavojų pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai. Apie pareigūno panaudotą psichinę ar fizinę prievartą, jei tai lėmė asmens mirtį arba gyvybei pavojingą sveikatos sutrikdymą, nedelsiant pranešama prokurorui.

Taip pat nustatyti aiškūs šaunamojo ginklo panaudojimo pagrindai; reglamentuota, kad šaunamieji ginklai ar sprogmenys gali būti panaudoti tik išimtiniais atvejais, kai tai neišvengiamai būtina ir kai psichinė ar fizinė prievarta buvo neveiksminga arba kyla neišvengiamas pavojus asmens gyvybei ar sveikatai.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta, kad šaunamasis ginklas gali būti naudojamas kaip specialioji priemonė - iššaunant į specialiųjų priemonių specifikaciją įtrauktus užtaisus, kurių sukeliamas poveikis sukurtas nesukelti tiesioginio pavojaus nei asmens, kurio atžvilgiu naudojamas šaunamasis ginklas, nei kitų asmenų gyvybei.

Nustatyta, kad pareigūnas turi teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš asmenis tik aiškiais ir konkrečiais nurodytais atvejais: atremdamas ginkluotą įsiveržimą į Lietuvos Respublikos teritoriją; atremdamas ginkluotus užsienio valstybių diplomatinių ir tarptautinių organizacijų atstovybių ir jų teritorijų, užsienio valstybių konsulinių įstaigų ir jų teritorijų bei šių institucijų vadovų rezidencijų ir jų teritorijų, valstybės ar savivaldybės institucijų ar įstaigų ar jų teritorijų, strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ar jų teritorijų ir ypatingą strateginę reikšmę ar strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įrenginių ar jų teritorijų užpuolimus, šiuos užimtus objektus išlaisvindamas.

Pareigūnas galės panaudoti šaunamąjį ginklą gindamasis ar gindamas kitą asmenį nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo gyvybei ar sveikatai nusikalstamo kėsinimosi; išlaisvindamas įkaitus, užkirsdamas kelią įkaitų pagrobimui arba teroro aktui; sulaikydamas nusikalstamą veiką galimai padariusį asmenį, jeigu kyla neišvengiamas pavojus pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai; sulaikydamas transporto priemonę vairuojantį asmenį, kuris savo veiksmais kelia neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei.

Taip pat nustatyta, kad pareigūnas, nekeldamas tiesioginio pavojaus asmens gyvybei, turi teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš gyvūną, laivą, orlaivį arba transporto priemonę, jei kyla neišvengiamas pavojus pareigūno arba kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

Apie pareigūno panaudotą šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, jei tai lėmė asmens mirtį arba sveikatos sutrikdymą, nedelsiant pranešama prokurorui.

Įstatyme įtvirtinta, kad pareigūnai turi būti specialiai parengti ir reguliariai tikrinami, ar jie sugeba veikti situacijose, susijusiose su psichinės, fizinės prievartos, šaunamojo ginklo ar sprogmenų panaudojimu.

Nustatyta, kad kai nėra neišvengiamo pavojaus pareigūnų ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai specialiąsias priemones (išskyrus antrankius, asmenų sulaikymo, surišimo ar tramdymo priemones ar įrankius), pareigūnams yra draudžiama naudoti prieš asmenis, jei akivaizdu arba pareigūnui žinoma, kad jie asmenys neįgalūs; prieš asmenis, jei pareigūnui yra žinoma, kad jie turi neliečiamybės teisę; prieš moteris, jei akivaizdu arba pareigūnui žinoma, kad jos nėščios; prieš nepilnamečius asmenis, jei jų išvaizda atitinka amžių.

Policijos įstatymo pataisos priimtos 72 parlamentarams vieningai balsavus. Jos įsigalios 2017 m. sausio 1 d.