„Kiek tiksliai vaikų nepateks į darželius, mes negalime pasakyti, nes priėmimas vyksta etapais. Žinoma, mūsų interesas, kad kuo mažesnė eilė liktų. Tačiau preliminariai ji turėtų išlikti panaši, kaip pernai. Apie 5 tūkst. vaikų gali nepatekti į valstybinius darželius ir nelankyti privačių“, – DELFI sakė vicemeras Valdas Benkunskas.

Šiemet buvo gauta daugiau prašymų priimti vaikus į darželius, be to, nuo rugsėjo visi šešiamečiai privalomai turės lankyti priešmokyklinio ugdymo grupes. „Tai mums kainavo 900 darželio vietų“, – pabrėžė V. Benkunskas.

Kyla įtampa

Pradėjus informuoti vilniečius apie skirtas darželių vietas, pranešimų nesulaukiantys tėvai pradeda nerimauti. Dažniausias DELFI skaitytojų užduodamas klausimas, kodėl tik daliai vaikų negalioja registracijos pirmumas, apie kurį tiek daug kalbėjo į valdžią atėję naujieji savivaldybės vadovai.

„Kaip matyti analizuojant priėmimo į darželius eiles, daliai vaikų registracijos pirmumas vis dėlto pasitarnauja, taigi, mes vėl liksime durniaus vietoj, ir šiemet negausime darželio, nors atitinkame visus prioritetus“, – rašė viena iš nusivylusių mamų.

Ar garantuojama, kad visi, kurie pernai nepateko į sostinės darželius – pateks, tiesiai paklausėme vicemero V. Benkunsko.

Eilė – dviguba

„Matote, eilė dviguba. Viena – galiojusi iki mūsų naujos tvarkos patikrinimo ir šiemet registruoti vaikai pagal naują mūsų tvarką. Viskas „krenta“ pagal eilę, nes dar yra vaikų, kurie 2013 metais registravęsi, dabar jiems 4 ar 5 metai. Todėl negalime sakyti, kad tik praėjusiais metais į darželius nepatekę vaikai šiemet pateks. Amžius šiuo atveju nėra lemiamas, kiek eilėje laukia“, – aiškino vicemeras.

Valdas Benkunskas

Registracija į Vilniaus darželius skelbta iki balandžio 30 dienos. Tačiau, kaip matyti iš mamos atsiųstos nuotraukos, „vaikai toliau sau užrašomi, nors nori lankyti šiemet“ ir „ką į tai atsakys savivaldybė?“

Pasak V. Benkunsko, registracija vyksta nuolat. Nepaisant, kad grupės pradėtos formuoti, vis viena galima registruotis su prašymu darželį lankyti nuo rugsėjo. „Tačiau tokiu atveju tie prašymai jau eina į apačią. Po balandžio 30 dienos registruoti vaikai į darželius pateks tik tuo atveju, jei liks vietų. Tuo mūsų patvirtinta tvarka ir skiriasi nuo ankstesnės, kad galima bet kada registruotis einamiesiems metams“, – komentavo savivaldybės atstovas.

Kodėl atitinkantys visus prioritetus vis vien nepateks į darželį

Ypač daug nepasitenkinimo interneto forumuose kilo tėvams sužinojus, kad jų vaikai į darželius nepateks todėl, kad Vilniuje gyvenamąją vietą deklaravę ne abu, o vienas iš tėvų.

V. Benkunsko žodžiais, tokius atvejus reikėtų vertinti individualiai, patikrinus, kada buvo pateiktas prašymas, vaikas registruotas į eilę pagal seną ar pagal naują tvarką.

„Pagal naują tvarką prioritetas į darželius vaikus suteikiamas tuo atveju, jei jo abu tėvai registruoti Vilniaus mieste. Jei tik vienas iš tėvų, vaikas bus registruojamas, tačiau jo vieta eilėje bus žemiau“, – aiškino vicemeras, pabrėždamas, jog pirmenybė teikiama vilniečiams vaikams, kurio abu tėvai vilniečiai.

Vis dėlto, pagal senąją tvarką į Vilniaus darželius vaikus registravusiems tėvams galioja visai kiti principai. „Iki 2016 m. registruojantis esminę reikšmę turėjo registracijos laikas, todėl kiekvieną atvejį ir reikia vertinti individualiai“, – pakartojo V. Benkunskas.

Dalis vilniečių, pasižiūrėję, kurioje eilės vietoje jų vaikai, nusivylė. Kaip DELFI skundėsi ne vienas tėvas, jų vaikai atitiko savivaldybės minimus prioritetus, tačiau eilėje į darželį juos pralenkė anksčiau registravusieji savo vaikus, nors savivaldybė tikino, kad registracijos laikas neturės jokios įtakos pirmumui.

V. Benkunskas pabrėžė, jog registracijos laikas ilgą laiką buvo esminis kriterijus, kuriuo vadovautasi 2013, 2014, 2015 metais. „Pakeitę tvarką mes turėjome daugmaž 5 tūkst. vaikų (netilpusių į darželius – DELFI) eilę. Reikėjo spręsti, ką mums daryti su ta sena eile? Ar senąją registraciją panaikinti ir tėvams, kurie darželio laukė metus, dvejus ar trejus pasakyti, kad tas laukimas nieko nevertas, ir reiks registruotis iš naujo? Vis dėlto, po konsultacijų su teisininkais nutarėme, kad senoji eilė lieka galioti, o nuo 2016 m. registravęsi pagal naująją tvarką, soja į eilę po senųjų. Čia ir yra didžiausia problema, kad tėvai, kurie registravosi šiemet, pagal naująją tvarką gali turėti maksimalų skaičių prioritetų ir, atrodytų, jiems vieta darželyje privalėtų būti suteikta, tačiau laukę darželio eilėje metus, dvejus ar trejus, turės pirmenybę prieš juos“, – aiškino vicemeras.

Kaip pridūrė savivaldybės tarnautojas, „klausimų lavina, aišku kilo, tačiau darbuotojai jaučiasi garantuoti, kad galės į juos atsakyti, nes registracijos eilė – elektroninė ir bet kada galima viską patikrinti“.

„Ne tik tėvams, bet ir visoms institucijoms esame pasiruošę parodyti, kaip skaidriai gali vykti registracija į darželius po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba pateikė išvadą, jog iki 2015 met7 galiojusi registracijos į Vilniaus darželius turėjo daug spragų. Tos spragos panaikintos, tačiau eilė išlikusi ir tai – didžiausia problema“, – pripažino V. Benkunskas.

Kad naujoji eilė veiktų „pilnu pajėgumu“, V. Benkunsko žodžiais, prireiks metų ar dvejų. Išnykus senajai eilei, vien pagal naujus kriterijus registracija į Vilniaus darželius vyks nuo 2017-2018 m.

Eilėje laukia 12023 vaikai

Nuo rugsėjo į sostinės valstybinius darželius bus pakviesti 7198 mažieji vilniečiai. Nuo 2016 m. darželius norinčių lankyti vaikų eilėje laukia 12023.

Kaip atkreipė dėmesį savivaldybė, 1897 vaikai iš visų užsiregistravusių 2016 metais jau lanko privačius darželius ir gauna 100 eurų kompensacijas, tačiau tuo pat metu laukia eilėje ir į valstybinius darželius.

Per 2015 m. pavyko laukiančiųjų eilę sumažinti apie 2 000 vietų (1 440 atsirado įvedus 100 Eur kompensaciją ir dar 560 naujų vietų įsteigta optimaliai išnaudojant turimas darželių patalpas).

Nuo rudens papildomai apie 900 naujų vietų darželiuose atsiras pritaikius remontuotinas savivaldybės patalpas. Renovuojamas „Gluosnis“ (Justiniškėse), „Malūnėlis“ (Senamiestyje), „Ąžuolas“ (Žirmūnuose), „Kodėlčiukas“ (Šeškinėje) ir „Žolynas“ (Antakalnyje).

Ar gavo vietą darželyje, sužinos iki birželio 1 d.

Apie vaikų priėmimą į darželius SMS žinute arba el. paštu, kuriuos nurodė registruodamiesi, vilniečiai bus informuoti iki birželio 1 dienos. Informacinė sistema pagal tėvų pateiktus prašymus vaikus į naujas grupes priskirs automatiškai.

Gavę pranešimą, tėvai turi apsilankyti darželyje iki birželio 30-osios, pasirašyti sutartis ir sutvarkyti kitus formalumus, kuriuos numato registracijos į vaikų darželius tvarka.

Savivaldybės duomenimis, kasmet apie 10 proc. tėvų neatvyksta į darželius ir neinformuoja apie svarbias neatvykimo priežastis. Atsilaisvinusios vietos grupėse pasiūlomos iš eilės laukiantiems. Pernai vasaros pabaigoje tokiu būdu atsilaisvino apie 500 vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)