Juokingiausia tai, kad balsavimo metu Seime buvo 53 Seimo nariai. Kur likę 88 Seimo nariai, paklausite Jūs ir atsakymo nesulauksite.

Smalsumo vedinas prieš keletą dienų savo „Facebook“ profilyje paklausiau savo draugų: „Ar pritariate Seimo narių skaičiaus sumažinimui nuo 141 iki 101?“. Paraginau juos balsuoti ir spausti „patinka“, jei jie pritaria tokiam referendumui. Dabar šis mano klausimas turi daugiau kaip 26 tūkstančių „patinka“ ir daugiau kaip 15 tūkstančių pasidalinimų. Komentuojanti publika įvairi – nuo norinčių išvaikyti Seimą iki reiškiančių susirūpinimą dėl lobistų įtakos padidėjimo, jei sumažėtų Seimo narių skaičius.

Čia reikėtų paaiškinti mano poziciją: Seimas man yra demokratijos garantas. manau, kad Seimo nario darbas yra sunkus bei atsakingas, dėl to laikausi pozicijos, kad už tokį darbą turi būti atlyginama dosniai. Tačiau jis taip pat yra mūsų visuomenės atspindys. Tai mūsų kaltė, kad mes išrenkame į jį tokius, kurie nevaikšto į posėdžius. Tai mūsų kaltė, kad mes neprašome jų atsiskaityti ir paaiškinti, kodėl jie balsavo vienaip ar kitaip ir kur buvo tuo metu, kai turėjo būti Seimo posėdžių salėje.

Grįžtant prie mano klausimo „Facebook“, tokių „patinka“ skaičių tikrai nesitikėjau, bet jei užvedžiau diskusiją, nutariau pasigilinti į Seimo narių posėdžių lankymą. Atsitiktinai pasirinkau 5 eilinę Seimo sesiją (2014-09-10 – 2014-12-23), vakarinius posėdžius. Jų buvo 21.

Pagal Seimo internetinio puslapio pateiktą statistiką, situacija atrodo toleruotina – vidutiniškai vakarinio posėdžio metu prisiregistruodavo 119 iš 140 Seimo narių. Tačiau pamačius, kiek Seimo narių likdavo iki posėdžių pabaigos, mane ištiko šokas. Tikrinau kas antrą vakarinį posėdį ir rezultatai tokie: vidutiniškai iki posėdžių pabaigos likdavo 65 Seimo nariai; daugiausiai buvo likę 86, o mažiausiai 41 Seimo narys!

Aš iškėliau šį klausimą siedamas jį su gyventojų skaičiaus mažėjimu ir biurokratinio aparato mažinimu, tačiau matau, kad problema yra daug didesnė. Seimo nariai netinkamai atstovauja mūsų interesus elementariai neidami į posėdžius arba išeidami iš jų per anksti. Tai akivaizdus spjūvis rinkėjams į veidą. Ir nereikia argumento „buvau susitikime su rinkėjais“, nes tavo, Seimo nary, darbas yra sėdėti posėdžių salėje ir priiminėti tokius įstatymus, kad Lietuvoje žmonės galėtų gyventi saugiau, laisviau ir turtingiau. Polką su ragučiais galite šokti laisvu nuo posėdžių laiku.

2012 metais delfi.lt publikavo „Splinter tyrimai“ apklausą, kurioje teigiama: „Parlamente turėtų dirbti ne 141 Seimo narys, kaip yra dabar, o mažiau. Tokios nuomonės laikosi 91,7 proc. Lietuvos gyventojų“. Didžioji dalis (38,1 proc.) pasisakė už Seimo narių skaičiaus sumažinimą iki 101.

Dar kartą raginu partijas organizuoti Referendumo inicijavimą Seime ir šį kartą, kad svarstymo metu dalyvautų visi Seimo nariai, o ne 53. Prašom be „susilaikė“, nes rinkimai artėja ir mes norime matyti, kas dirba ir už ką turėtume balsuoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!