Atskirai nuo tėvų gyvenantys, skirtingų charakterių bei pomėgių, nevienodą gyvenimo būdą propaguojantys jaunuoliai visą mėnesį naudojosi finansų valdymo programėle „Studento biudžetas“ ir fiksavo savo finansines operacijas. Rezultatai – priverčiantys susimąstyti, savo pranešime skelbia įmonė „Publicum".

Erikos piniginę ištuština vos vienas kavos puodelis per dieną

Pirmoji eksperimente sutikusi dalyvauti studentė Erika save apibūdina kaip atsakingą ir darbščią asmenybę.

Ketvirtakursė studijuoja Taikomosios statistikos ir ekonometrijos specialybę Vilniaus Gedimino technikos universitete, taip pat pilnu etatu dirba užsienio kapitalo įmonėje. Mergina teigia, kad, matyt, dėl didelio užimtumo, laisvalaikį ji praleidžia ramiai – skaitydama knygas bei rūpindamasi savo augintiniu.

Mėnesio pradžioje Erika pateikė savo spėjimus, kam išleidžia daugiausiai– ji teigė net 40 proc. pajamų, tai yra 240 eurų, atsidedanti taupymui. Taip pat mergina buvo įsitikinusi, jog nemažai išleidžia maisto prekių parduotuvėse, kone ketvirtadalį – būsto nuomai, o kitos įvairios išlaidos, jos manymu, sudaro vos kelis procentus.

Po mėnesį trukusio eksperimento – studentės spėjimai nepasitvirtino: „Pradžioje nurodžiau, kad išlaidos kavinėse sudaro vos 3 proc., Naudodama programėlę pamačiau, kad jos beveik tokios pat, kaip ir būsto nuoma! Žinoma, net nenutuokiau, kad pietaudama kavinėse ir kasryt nusipirkdama po puodelį kavos bei bandelę per mėnesį tam galiu išleisti net 120 eurų. Taip pat pastebėjau, kad ir sutaupiau mažiau nei tikėjausi.“

Programėlė atskleidė tikrąją internetinių lažybų pusę

Dar vienas studentas Dalius studijuoja Statybos inžineriją Vilniaus Gedimino technikos universitete ketvirtame kurse. Mokslo metais vaikinas daug laiko praleidžia bibliotekoje.

Kaip savo pagrindinį pajamų šaltinį jis įvardina tėvus, tačiau kartą išlošęs internetinėse lažybose, nusprendė šitaip bandyti prisidurti prie savo turimų lėšų.

Eksperimento pradžioje jaunuolis manė, kad daugiausiai išleidžia maistui, buto nuomai bei kurui. Jo nuomone, tai sudaro apie 70 proc. – 350 eurų – jo pajamų.

Visą mėnesį į programėlę suvedinėdamas savo finansines operacijas Dalius liko nustebęs: „Galvojau, kad internetinės lažybos taps mano pajamomis, bet programėlė parodė, jog jos yra išlaidos, kurios siekė net 56 eurus. Pasirodo, kad prarandu kur kas daugiau nei išlošiu. Be to, tam sugaišau labai daug laiko, kurį galėjau naudingiau išnaudoti mokslams. Taip pat pastebėjau, kad kurui išleidžiu daugiau nei maistui, tad svarstau pavasarį daugiau važinėti dviračiu.“

Gabija net nenutuokė, kiek išleidžia kosmetikai

Pirmakursė Gabija Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuoja Veterinariją. Mergina pasakoja, kad laisvalaikį dažniausiai leidžia su draugais, neretai apsilanko klubuose ar bare. Didžiausiu savo pomėgiu ji įvardina keliones.

Anot studentės, jos vienintelis pinigų šaltinis – tėvai. Prasidėjus eksperimentui Gabija nurodė, kad daugiausiai išleidžia maistui, butui bei vakarėliams.

„Fiksuodama savo finansines operacijas pamačiau, kad pramogoms išleidžiu ne tiek ir daug, vos 30 eurų. Mėnesio pradžioje kaip išlaidų neįvardinau kosmetikos, nes galvojau, kad ji nesudarytų nė 1 proc., tačiau programėlė parodė, kad pastarajai išleidau beveik penktadalį savo biudžeto – 50 eurų! Tuo įsitikinau ir pažvelgus į savo stalčių, kuris yra pilnas įvairiausių grožio priemonių.“

Finansų specialistė atskleidžia, kodėl nelengva tiksliai įvardinti savo išlaidas

Kompanijos „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų departamento vadovė Laura Ligutė sako, kad ne tik studentams bet ir suaugusiesiems kartais sunku atidžiai sekti savo išlaidas: „Panašus eksperimentas turbūt nustebintų daugelį iš mūsų. Žinoma, jaunimui neturinčiam finansų valdymo įpročių ir patirties yra dar sunkiau kontroliuoti bei sekti savo išlaidas.“

L. Ligutė ir studentams, ir kitiems norintiems geriau valdyti savo asmeninius finansus rekomenduoja iš anksto apgalvoti bei susiplanuoti savo biudžetą, numatyti galimas pajamas, išlaidas, taupymo planą. Svarbu susidėlioti ne tik savaitės ar mėnesio biudžetą, bet pagalvoti ir apie visus metus.

„Planuojant asmeninį biudžetą, svarbu stebėti ir fiksuoti savo išlaidas. Tam yra įvairių pagalbinių priemonių: specialios programėlės, išklotinės bankuose ar paprasčiausias čekių rinkimas. Sekdami finansines operacijas pastebėsite ir kiek išlaidų sudaro įvairios smulkmenos, tokios kaip kava, saldumynai, žurnalai ar kitos finansinės nuodėmės, kurioms galbūt norėtumėte skirti mažesnę savo pajamų dalį. Išanalizavus kelerių mėnesių išlaidas, tikėtina, kad jas pavyks geriau kontroliuoti. Taip pat, kad metinis biudžeto planas netikėtai nesugriūtų – svarbu turėti ir santaupų neplanuotoms išlaidoms.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)