Švedijos Upsalos universiteto profesorius Carl Swartling teigia, kad hiperhidroze serga apie 3 proc. žmonių visame pasaulyje. Remiantis epidermiologiniais duomenimis, Lietuvoje tokių asmenų yra daugiau nei 90 tūkst. Gausus prakaitavimas yra ne tik estetinė bėda, negydoma ši liga gali sukelti psichologinių problemų, nes nuolatinis gėdos jausmas ir aplinkinių reakcijos baimė ilgainiui daro žmones pažeidžiamais ir kompleksuotais.

Kaip ir kiekviena liga, hiperhidrozė turi keletą efektyvių gydymo metodų. Derinant juos tarpusavyje, galima sulaukti pastebimų rezultatų, o gyvenimo kokybė žymiai pagerės.

Mityba ir higiena

Ypač gausus prakaitavimas gali atsirasti dėl padidėjusio nervų aktyvumo, kartais tai būna užfiksuota genuose. Kasdieniniai higienos įpročiai ir valgymo ypatumai taip pat turi didelę reikšmę. Pastebėjus pagausėjusį prakaitavimą, vertėtų susirūpinti ką valgote.

Specialistai rekomenduoja vengti aštraus ir riebaus maisto, atsisakyti stiprios kavos, alkoholinių gėrimų. Dažniau reikėtų rinktis žuvį, daržoves, gerti daugiau mineralinio vandens, žaliosios arbatos.

Kenčiantiems nuo padidėjusio prakaitavimo, rekomenduojama dažniau nei įprasta praustis ir skirti didesnį dėmesį drabužių kokybei, renkantis iš natūralių audinių pagamintą, judesių nevaržančią aprangą.

Specialūs antiperspirantai

Kovojant su padidėjusiu prakaitavimu, labai svarbu tinkamai išsirinkti priemones, kurios efektyviai mažintų išskiriamo prakaito kiekį bei slopintų kvapą. Dezodorantai ir antipersiprantai yra populiariausios priemonės kovojant su prakaitu. Dezodorantai skiriasi nuo antiperspirantų savo poveikiu – pirmieji naikina blogą kvapą, antrųjų poveikis yra platesnis, stabdantis prakaito išsiskyrimą.

Antiperspirantų pasirinkimas iš tiesų yra labai didelis. Profesorius C. Swartling pažymi, kad esama specialių antiperspirantų, kurie skirti žmonėms, kenčiantiems nuo padidėjusio prakaitavimo. Jų sudėtyje reikėtų ieškoti aliuminio chlorido, kuris užkerta kelią prakaitui patekti ant odos paviršiaus.

Taip pat galima rinktis antiperspirantus, skirtus probleminėms ir labiausiai prakaituojančioms kūno vietoms – delnams, pėdoms, veidui. Tokių priemonių reikėtų dairytis vaistinėse, specializuotose prekybos vietose. Tačiau jos tik sumažina problemą, o ne ją išsprendžia, tad gali būti naudojamos kaip papildomos priemonės prakaitavimo gydymui.

Jonoforezė

Ypač erzinantį prakaitavimą galima gydyti kitomis neintervencinėmis priemonėmis. Vienas iš metodų, kuriam reikalinga speciali įranga, yra gydymas nestipria elektros srove. Toks būdas – jonoforezė – naudojamas pažastų, delnų ir pėdų prakaitavimui gydyti, silpna elektros srovė nukreipiama į prakaituojančias vietas, tokiu būdu stabdoma prakaito liaukų veikla. Procedūra neskausminga, tačiau, siekiant ilgalaikio poveikio, ją reikia dažnai kartoti. Šis metodas gali padėti žmonėms, kuriems prakaituoja pėdos ar delnai, tačiau netinka tiems, kurie susiduria su gausiai prakaituojančiomis pažastimis.

Botulino toksino injekcijos

Botulino toksino injekcijos laikomos vienomis iš efektyviausių hiperhidrozės gydymo priemonių. Botulino toksinas yra tam tikro tipo bakterijose randamas baltymas. Hiperhidrozei gydyti maži jo kiekiai įšvirkščiami po oda, probleminėse vietose. Injekcija maksimaliai sumažina išskiriamo prakaito kiekį toje vietoje, į kurią buvo suleista.

Procedūra neskausminga, užtrunkanti iki 15 minučių, o efektyvūs rezultatai pasimato jau po savaitės, tačiau tokią procedūrą teisingai ir profesionaliai gali atlikti tik gydytojas. Dėl savo ilgalaikio, iki pusės metų trunkančio, poveikio botulino toksino injekcijos sparčiai populiarėja visame pasaulyje, jas renkasi su gausiu prakaitavimu kovojantys asmenys tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų sezonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją