Ingredientai

Žalių vaisių ir daržovių valgymas iš tikrųjų kartais yra sveikatai palankesnis pasirinkimas. Galų gale, kai kurie vitaminai jautriai reaguoja į karštį, pavyzdžiui, termiškai apdorojant pomidorus vos per dvi minutes vitamino C kiekis juose sumažėja 10 procentų.

Gaminimo eiga

Vis dėlto, nors verdant ar kepant galime netekti kai kurių naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, kai kurios daržovės yra vertingesnės tada, kai yra termiškai apdorotos.

Nebijo karščio

Tai morkos, šparagai ir netgi pomidorai, kadangi po terminio apdorojimo mūsų organizmai lengviau iš jų pasisavina apsauginius antioksidantus, ypač ferulo rūgštį iš šparagų, ir beta karoteną iš morkų, kurį mūsų organizmai paverčia vitaminu A. Panašiai yra ir su pomidorais – nesvarbu, juos lėtai kepsite ar ruošite iš jų padažą – terminis apdorojimas padeda prasiskverbti pro ląstelių sieneles ir geriau įsisavinti antioksidantą likopeną. Visos šios maistinės medžiagos padeda apsaugoti mūsų ląsteles nuo neigiamo aplinkos poveikio, taigi, saugo mus nuo kai kurių vėžio rūšių ir teigiamai veikia širdies veiklą.

Verčiau valgyti žalius

Kita vertus, kai kurios daržovės duoda daugiau naudos tokiu atveju, kai jos valgomos termiškai neapdorotos. Tai brokoliai ir rėžiukai (abu priklauso kryžmažiedžių šeimai). Šias daržoves kaitinant pažeidžiami labai svarbūs fermentai, vadinasi, sumažėja naudingų priešvėžinių junginių, vadinamų gliukozinolatais, poveikis. Panašiai yra ir su česnakais, jie taip pat praranda dalį savo naudos, nes aukšta temperatūra mažina sveikatai palankaus alicitino kiekį. Vadinasi, geriausia česnaką dėti prieš pat pabaigą, o ne pradžioje. Tiems, kurie atidžiai seka savo svorį, kai kurių žalių vaisių ir daržovių valgymas gali padėti pajusti sotumo jausmą, kadangi termiškai neapdoroti vaisiai ir daržovės yra didesnės apimties ir turi didesnį vandens kiekį.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai