Šį projektą parengė architektai Gintaras Čaikauskas, Linas Naujokaitis, Virginija Vencūkienė, Alicija Grigūnienė ir kt.

„Nors atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir buvo surengti keli Lukiškių aikštės sutvarkymo konkursai, bet viskas užstrigo dėl interesų, nuomonių ir ginčų sankirtos. Visuomenė neslėpė nusivylimo, kad taip ilgai delsiama pakeisti suvargusį vienos svarbiausių šalies aikščių veidą, jo sovietinę emocinę išraišką. Tą sankirtą pagaliau pavyko įveikti bendromis Vyriausybės, Aplinkos ministerijos ir sostinės savivaldybės pastangomis“, – Aplinkos ministerijos pranešime cituojamas ministro patarėjas Algirdas Žebrauskas.

Šių metų vasario 29 dieną premjeras Algirdas Butkevičius, aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pasirašė sutartį dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo.

Pagrindiniams aikštės sutvarkymo projekto sprendiniams Vyriausybė ir ministerija pritarė prieš mėnesį. Laukiama savivaldybės sprendimų.

Tvarkyti pagrindinę sostinės aikštę žada pradėti šių metų vasarą. Vyriausybė tam skyrė 2 mln. eurų.

Premjeras A.Butkevičius yra minėjęs, kad atnaujinta Lukiškių aikštė tarnaus miestiečiams ir svečiams – joje vyks susitikimai, renginiai, bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelė, sporto aikštelė, tuo pačiu išsaugotas ir istorinis kontekstas.

Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – Rolando Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko Gintaro Čaikausko vadovaujamų architektų projektui „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat išrinktas geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui įamžinti – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo nuspręsta atsisakyti.

Diskusijos, kurį projektą pasirinkti, atsinaujino 2015-aisiais, tačiau Viešųjų pirkimų tarnybai pareiškus, kad turi būti skelbiamas naujas konkursas architektūrinei idėjai, nuspręsta ieškoti tik rangovų techniniams darbams, pagal savivaldybės parengtas sąlygas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)